Rapu-rapu-rallaa, eli ensimmäiset rapujuhlat

rapujuhlat.jpeg

Salut tout le monde!

Lyhyeksi tauoksi tarkoitettu blogiloma venyikin lähemmäs kahden kuukauden hiljaisuudeksi, mutta ei huolta ystävät – olemme täällä taas!  Kummallakin on ollut uskomaton kiire, lähinnä töiden ja nykyisin itsellänikin myös yliopiston (huomaa huimasti kehittyneet ranskan kielen taidot) ja täysin uudenlaiseen arkeen tottumisen kanssa. Oma ateriointini on myös mennyt täysin uusiksi uskomattoman halvan ja hyvän opiskelijalounaan myötä, suosittelen erittäin lämpimästi kaikille opiskelutovereille. Ruoan tekeminen itse on jäänyt selvästi vähemmälle kun käy joka päivä opiskelijaravintolassa syömässä vatsan täyteen, joten kokkailtua tulee lähinnä viikonloppuisin.

Viime viikonloppuna tosin oli aivan eri kujeet, sillä pidimme äitini luona ensimmäiset rapujuhlamme (ikinä!). Komeat 126 kappaletta suoraan viereisestä järvestä pyydystettyä rapua koristi pöytäämme. Alkuruoaksi loihdin kermaisen bataattisosekeiton – oikeasti muulta kuin vauvanruoalta maistuva, todella pehmeä ja täyteläinen, käytännössä täydellinen sosekeitto*. Tarjolla oli myös avokadosalaattia – kokemattomille tiedoksi, että rapuja ei tule alkaa työstämään nälkäisenä!

rapujuhlat2.jpeg

Pöydästämme löytyi rapujen lisäksi paahtoleipää, voita, sitruunaa ja tilliä, joista kokosimme rapuleivät. Havaitsimme viiden ravun lihan olevan riittävä yhden paahtoleivän päälliseksi. Ehdottoman tärkeä ja olennainen osa kattausta ovat myös käsipyyhkeet ja kulhollinen sitruunavettä. Jos et halua haisukäsiä loppuelämäksesi, on sitruunavesi käsien huuhtomiseen raputyön lomassa paras ystäväsi. Koska yksi juhlijoista oli kasvissyöjä, oli tarjolla runsaasti itse tehtyjä kasvismaki- ja avokadonigirisusheja. Me kaikkiruokaiset saimme nauttia myös lohinigirisusheista, tosin rakastuin eniten paprikaa, munakasta ja Philadelphiaa sisältävään makisushiin. Muutaman kerran olen yrittänyt tehdä itse sushia huonoin lopputuloksin, mutta tällä kertaa yllätyin siitä, miten helppoa se loppujenlopuksi on jos vain saa riisin onnistumaan.

Rapujuhlien keskeiseksi tekijäksi osoittautui kuitenkin jääkylmä venäläinen vodka, joka taisi jopa loppua kesken. Muutamat juomalaulut lurautettuamme ja seuraleikkejä leikittyämme ei meinannut rapuveitsi enää pysyä kädessä ja kuten kaikissa parhaissa suomalaisissa juhlissa, aloimme kailottamaan parhaita Disney-lauluja Spotifyin säestyksellä. Let it goooooo, let it goooo! Can’t hold it back anymoooore!

rapujuhlat3.jpeg

Jälkiruoaksi sain tilaisuuden kokeilla maagista kahden ainesosan nutella-kakkua*, joka on oikeasti taianomainen, jopa vähän liian helposti valmistuva suklaakakku. Jokainen nutellaa rakastava ei voi kuin polvistua maahan suutelemaan taikakakun keksineen henkilön jalkoja – tulevaisuuden synttärit, nimpparit, kissanristijäiset, oikeat ristijäiset, käytännössä kaikki juhlat on pelastettu!

Rapujuhlamme olivat menestys, ainakin jos kahden päivän kamalaa kankkusta on uskomista. Eilisistä kastajaisista hengissä ja hyvissä ruumiin ja mielen voimissa selvinneenä voin todeta elämän olevan taas aika ihanaa. Here I staaaaaand, and here I’ll staaaay, let it gooooooo!

* = resepti tulossa!

PS. Jos jollain rapujuhlakonkari-lukijalla on hyviä vinkkejä ensi vuoden rapujuhlia ajatellen, niin vinkkejä otetaan ilomielin vastaan!

Kommentit (3)
  1. Näin ”rapujuhla-konkarina” voin jakaa vähän vinkkejä, vaikka kuulostaa siltä että ette niitä tarvitse:) Minun mielestäni rspujuhliin oleellisena osana kuuluu enemmän tai vähemmän mauttomat koristeet, eli kaikki ravunpunainen, esim paperiset rapukoristeet ovat huippuja! Sitten toki itse maustettu snapsi ja alkoholittomaksi versioksi kirpeä vihersmoothie joka raikastaa makuhermoja. Snapsilaulut ovat kuitenki tärkein osa juhlia, joten lauluvihkoset kannattaa askarrella jos kaikki eivät osaa lauluja ulkomuistista, tässä myös laulunjohtaja on tärkeässä roolissa että joku järjestys pysyy;) jälkkäriksi on perinteisesti jotain piirakkaa kauden tuotteista, eli rapukauden alussa viinimarjaa ja lopussa omenaa. Kahvin kanssa toki punssit ja muutama punssilaulu. Rapujuhlat ovat ihania! Taidankin ensi vuonna koittaa tuota sushi ja rapu yhdistelmää. Vähän vaihtelua perinteisiin västerbottenostpiirakoihin.

    1. Hei kiitos paljon, mahtavia vinkkejä! Koristelu oli meillä rajoittunut lähinnä kynttilöihin joten seuraavana vuonna voisi vetää ihan ravunpunaiset överit. Meillä oli snapsijuotavana Jägermeisteria ja jotain perinteistä venäläistä vodkaa, osaisitko suositella jotain ”maustettua snapsia” täydelliseksi snapsilaulusnapsiksi? Lauluosiokin oli meillä aika köyhä joten siihen pitää ensi vuonna panostaa! Sushi oli muuten aika hyvä lisuke, sai pahimman nälän alta ennen kuin alkoi kamppailemaan rapujen kanssa 😉 Kannattaa siis koittaa!

      1. Mieluiten valitsen hieman aniksen makuisen akvavitin. Mutta tunnelman ja ulkonäönpuolesta vodka, jossa tillioksa, sitruunankuorta ja hieman hunajaa on ihana! Viiniä en ole juonut rapujen kanssa, tuntuu hankalalta löytää sopiva viini kun ravut ovat niin suolaisia. Viime rapujuhlissa ystävät joivat puolikuivaa rieslingiä ja sanoivat sen sopivan hyvin. Itse kuitenki toistaiseksi olen pysynyt snapsissa ja vehnäoluessa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *