Ruoka tekee joulun – mitä mieltä sinä olet?

jul-4.jpg

Kuten Eino jo viimeksi kirjoitti, vietimme perheeni kanssa viime viikonloppuna ennakojoulua täällä Turussa. Kävimme päivällä nautiskelemassa Kiisan pirtin joulupöydän antimista, josta siirryimme isovanhemmilleni kakkukahville. Illalla availimme joululahjoja, nautiskelimme viiniä ja maistelimme juustoja ja keksejä, suklaata kului myös levykaupalla. Saamastamme mahtavasta MasterChef Suomi tietopelistä voit lukea edellisestä postauksesta!

jul.jpg

Ruokabloggarina on joulu mielestäni erityisen kiinnostava aihe, sillä valtaväestöllä joulumuistoihin liittyy lahjojen lisäksi voimakkaimmin juurikin ruoka. Yleinen mielipide on, että jouluna saa herkutella sydämensä kyllyydestä – vaikka jouluruoat eivät itsessään ole mitenkään epäterveellisiä, ahmivat useimmat meistä joulun pyhinä kilokaupalla makeisia, erityisesti suklaata ja konvehteja. Moni myös toitottaa sanontaa ”Tärkeintä ei ole mitä syö joulun ja uudenvuoden välillä, vaan mitä syö uudenvuoden ja joulun välillä.” Vaikka olen periaatteessa asiasta samaa mieltä, kehotan silti ihmisiä muistamaan, että kohtuus kaikessa toimii kaikkina 365 päivänä vuodessa.

Mielestäni parasta joulussa on kaikki ne ihanat elokuvat joita telkkarista tulee jatkuvalla syötöllä, ruoka on kuitenkin hyvä kakkonen! Jouluruoka luonnollisesti onnistuu myös jakamaan ihmisiä moneen eri leiriin – itse tulen sellaisesta perheestä, jossa kinkkua ei syöty käytännössä koskaan, mutta lipeäkala oli ja on edelleen suurinta herkkua! Myönnän, että itse kala ei oikeasti maistu miltään, mutta maun tekeekin kermaisen täyteläinen valkokastike. Täydellisen valkokastikkeen ohjetta joudutte valitettavasti odottamaan ensi vuoden jouluun, sillä en tänä vuonna aio valmistaa lipeäkalaa. Ainoa ruokalaji, jota ilman en voi jouluisin olla on vaaleanpunaisella kermavaahdolla kuorrutettu sallatti, joka tunnetaan myös nimellä rosolli. Sallattia voisin syödä useamminkin kuin vain jouluna, sillä siitä saa esimerkiksi hyvän lounaan. Klassisista peruna-, porkkana- tai lanttulaatikoista en ole koskaan välittänyt, vaikken niitä mitenkään inhoa. Tänä vuonna sen sijaan voisin hyvin kuvitella pisteleväni poskeen bataattilaatikkoa!

jul-3.jpg

Tällä kertaa haluamme kuulla teidän lukijoiden mietteitä liittyen jouluruokaan. Mitä ilman et yksinkertaisesti voi jouluisin olla? Kinkku, kalkkuna, lipeäkala vai joku muu? Kuuluuko listallesi joku eksoottinen ruokalaji? Tuleeko konvehteja syötyä kolme rasiaa liikaa? Teetkö laatikot itse vai ostatko lähikaupasta? Etkö välitä ollenkaan jouluruoista? Aiotko tehdä piparkakkutalon? Vastauksia ja muita mietteitä jouluruoista saa rohkeasti kirjoittaa kommenteihin, kiitos jo etukäteen!

Kommentit (7)
  1. Minulle tärkein jouluruoka on mummun tekemät, maaiman parhaat karjalanpiirakat! Myös karjalanpaisti kuuluu meidän jouluun 🙂 Laatikkoihin, sipulisienisalaattiin ja rosolliin en koske, ja kinkkukin on vähän näääh… Jälkkäreistä parasta on luumurahka <3

  2. Taidan olla tämän asian suhteen yksin: Joulu ei tule ilman lanttulaatikkoa! Se on ollut pienestä asti joulun suosikki, ja mummi teki sitä harvakseltaan myös muina vuodenaikoina 🙂 Meillä (miehen) sukulaiset kokoontuvat ensimmäistä kertaa meille viettämään joulua, joten ruokailu on ollut pohdinnan aiheena. Miehen isä kuulemma haluaa amerikkalaisittain kalkkunaa, muille kinkku on pakollinen. Itse pärjäisin komeasti lanttulaatikolla, leikkeleillä, juustoilla ja mummin ohjeella tehdyillä pipareilla. Glögiä ja portviiniä on myös oltava. Muiden tarjoiluiden kanssa tehdään kompromisseja: Laitan toki perinteiset kinkut ja laatikot lisukkeineen, mutta vieraat tuokoon omat erikoisuutensa nyyttärimeiningillä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *