Täytetyt lihapullat, minimurekkeet, lihapallerot – aivan kuten tahdot!

Yhteistyössä Makoisa

Moikkis pitkästä aikaa!

Tuntuu, että viime kuukausi on mennyt aika pitkälti ei-niin-kokkailevissa tunnelmissa: olemme syöneet pääasiassa Oton sosekeittoja, ei kovin blogia ylentävää siis. Yhtäkkiä iskenyt kesä on kuitenkin antanut valtavasti uutta inspiraatiota: lämpö ja valo tietysti, mutta myös loma ja torin antimet ovat antaneet kummasti lisäpontta syömiseen ja ruuanlaittoon.

Uutta inspiraatiota olemme löytäneet myös uudesta ruokasivustosta! Makoisa.fi on uusi, keväällä avattu sivusto, jonne voi vähän Pinterest-tyyppisesti kerätä kiinnostavia reseptejä reseptikirjoiksi. Keräämisen lisäksi sivustolta voi tietenkin myös bongailla uusia ideoita kokkailuihinsa. Makoisan perustajat ottivat meihin yhteyttä, ja teemme tässä vähän yhteistyötä. Ilman yhteistyötäkin olisin kuitenkin sivustosta innoissani. Usein tuntuu, että maailma on täynnä ruokia, joita haluaa tehdä. Kokkausinspiraation puuttuessa yksikään mielessä hautuneista ajatuksista ei kuitenkaan yleensä pälkähdä päähän. Tähänkin Makoisa on hyvä apu: kokeilemisen arvoiset reseptit voi näppärästi klikata sinne talteen tai muuten virkistää muistiaan sivua selailemalla. Käykäähän siis katsomassa Makoisaa ja kertokaa ihmeessä, miltä vaikuttaa. Myös meidän blogilla on Makoisassa profiili, joka löytyy täältä.

DSC_6602.jpg

Mutta jottei tämä postaus jää tyystin mainostilaksi, esittelen viimeisimmät kokkailuni! Niitä voi kutsua täytetyiksi lihapulliksi, tai minimurekkeiksi, tai lihapalleroiksi, kuten minä sanon, tai jauhelihanyyteiksi. Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja nimiä luultavasti syntyy vielä lisää aikojen saatossa.

Olin jo pitkään pyöritellyt mielessäni tämän tyyppistä kokeilua. Keskiviikkona Otolla oli sekä pääsykokeet, että balettiharrastuksen kevätnäytös. Sellaista uurastusta oli kiva vähän juhlistaa jollain erikoisemmalla ruualla. Koska olin itsekin tietenkin katsomassa kevätnäytöstä, en voinut olla kotona kokkaamassa. Niinpä täytin pallerot kotona jo valmiiksi, ja esityksestä palatessamme vain nopeasti paistoin pallerot. Koska päivä oli ollut vähäruokainen, oli pullien lisukkeena sekä pastaa että salaattia.

Täytetyillä lihapullapalleroilla voi varioida mielensä mukaan: täytteitä vaihtelemalla saa hyvinkin eri tyyppisiä fiiliksiä aikaan. Aloitin kokeiluni hyvinkin varovaisella mozzarella-tomaatti-basilika-yhdistelmällä. Se oli ihan toimiva, mutta näkisin, että jatkossa hieman voimakkaammat maut antaisivat lihapalleroille enemmän elämää. Esimerkiksi cheddar mozzarellan tilalla tekee varmasti ihmeitä. Hienosti voi siis vaihtaa italialaistunnelmista vähän texmeximpään suuntaan! Kaikkea kannattaa kokeilla! Ainakin melkein.

En siis anna tälle reseptille kovinkaan tarkkoja ohjeistuksia. Käytä jääkaapin jämäpalat ja ole luova! Luokaa uutta! Luokaa ruokaa! Pitäkää hauskaa!

DSC_6608.jpg

Lihapalleroihin kahdelle tarvitset (esimerkiksi):

400 grammaa naudan jauhelihaa (tässäkin voi toki varioida)

Sopivasti mieleistäsi juustoa

Kirsikkatomaatteja/tomaatteja/paprikaa, whatever you want!

Suolaa

Pippuria

Muita mausteita fiiliksen mukaan

Toimi näin:

Jaa jauheliha neljään osaan (jos siis mielit tehdä neljä palleroa: n. sata grammaa per pallero on mielestäni varsin hyvä). Pyörittele osa pyöreäksi palloksi, niin että jauheliha muuttuu tiiviiksi taikinaksi. Periaatteessa jauhelihasta voisi tehdä taikinan kananmunaan ja muihin sekoittamalla, mutta itse en nähnyt tarpeelliseksi. Kun jauheliha on tiivistä mössöä, taputtele pallo mahdollisimman ohueksi levyksi. Asettele levyn keskelle haluamiasi täytteitä: kuten tortillassa, lihapalleroissakaan ei pidä lähteä ahnehtimaan. Itse laitoin omiin palleroihini kahtia leikatun siivun mozzarellaa, muutaman basilikan lehden sekä pari halkaistua kirsikkatomaattia. Lisäsin päälle myös ripauksen suolaa ja mustapippuria.

Täyttämisen jälkeen laitetaan tietysti nyytin kulmat solmuun ja kootaan pallero yhteen. Täytteet olisi hyvä saada piiloon: täytettyä palloa voi hellästi leipoa ja puristella kädessä niin, että saumakohdat tiivistyvät.

Täytettyäsi kaikki pallerot, paista niitä 200-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

Pitkän ja vähäruokaisen päivän päätteeksi nautimme lihapallerot pastan ja salaatin kera. Myös pelkkä salaatti, tai pelkkä pasta, toimii lisukkeena mainiosti.

DSC_6620.jpg

 

Tallenna resepti

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *