Vegaaninen couscous-vihannesseos
Rakastan kasvisruokaa. Mitä enemmän väriä, sen parempi. Värit saavat annoksen näyttämään aavistuksen tuoreemmalta ja maukkaammalta. Ja tietysti sellaista ruokaa on aina ilo syödä.
Palataanpa ajassa hiukan taaksepäin. Vuoden alkuun ja Barcelonaan. Tiedättehän tyypillisen naisen lomaruokavalion: mitä vain, milloin vain. Kotona noudatetaan tiukkaa ruokavaliota, josta poikkeaminen tuntuu rikokselta. Loma taas on sitten asia erikseen. Lomalla annetaan kehon ja mielen levätä. Ei stressailla turhia kaloreita, hiilihydraatteja, annoskokoja, jne. Muutaman päivän rutiineista poikkeaminen tuntuu mahtavalta, suorastaan taivaalliselta.
Vähitellen muutaman päivän kestänyt vapaa ruokavalio alkaa kostautumaan. Pöhötys valtaa koko kehon ja olo on suorastaan tukala. Kaipuu vanhoihin rutiineihin alkaa muistuttelemaan itsestään. Ajatus hampurilaisesta ei enää houkuttele. Mieli tekisi lähinnä porkkanaa ja kaalia.
Siinä ei muu sitten auta kuin skipata ruokalistan liha- ja hampurilaisosiot ja suunnata katse aivan uudelle sivulle, kasvisosiolle. Luettelo annosten sisällöistä tuntuu pöhötystilassa todella kutsuvalta. Kevyttä kasvisruokaa. Nam.
Yksi oman pöhötystilani pelastajista toimi El Guindilla-nimisen ravintolan couscous-vihannesseos. Niin maistuvaa, värikästä, kevyttä! Ei siinä tilanteessa tämä tyttö voinut enää muuta kaivata. Päätin, että kokeilen sitä myös kotona Suomeen palattuani.
Vaikka tämä ruoka täytti kaikki pöhötystilani makuodotukset, oli se päässyt suorastaan unohtumaan kokeilulistastani. Viime päivinä se kuitenkin palasi takaisin mieleeni, ja päätinkin kokeilla sen jäljittelemistä. Täytyy sanoa, että lopputulos oli yllättävän lähellä alkuperäistä.
COUSCOUS-VIHANNESSEOS
3dl couscousta
2 porkkanaa
1 kesäkurpitsa
1 punasipuli
2 tomaattia
2 valkosipulinkynttä
tuoretta minttua
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
Pilko vihannekset ja sipulit erittäin pieniksi kuutioiksi. Suosittelen ehdottomasti käyttämään tässä monitoimilaitetta, mikäli sellainen kotoa löytyy. Paista pilkotut ainekset oliiviöljyssä* pehmeiksi. Keitä couscous. Yhdistä kaikki ainekset keskenään. Lisää pilkotut tomaatit, joista ylimääräinen neste on puristettu pois (onnistuu siivilän avulla). Pilko minttu pieniksi paloiksi esim. saksilla. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tarvittaessa vielä oliiviöljyä tuomaan makua.
*Annoksen A ja O on ehdottomasti oliiviöljy! Sitä saa siis olla reilusti.
Tarjoiluehdotuksena esimerkiksi turkkilainen jugurtti. Annoksen voi nauttia sekä lämpimänä että kylmänä. Suurena plussapuolena se, että näistä määristä syntyi suurempi annos useaksi päiväksi. Itse arvostan todella paljon riittoisia aterioita, ettei joka päivä tarvitse heilua keittiössä!