Erilainen opas Etelä-Afrikkaan

a20a78486c3bde798fd8a628270f4fec.jpg

Mitä outoja juttuja kannattaa huomioida, kun muutat tai matkustat Etelä-Afrikkaan?

 

1. Vielä kerran: Kävely ei yksinkertaisesti kannata, eikä missään nimessä pimeällä

Jos haluat kävellä paikasta A paikkaan B, olet tuhoon tuomittu. Kunnollisia kävelyteitä ei ole, ja olet takuulla huomion keskipiste (huolenaiheena tai ryöstön kohteena), jos lähdet yksin pimeällä kulkemaan sen lyhyenkin matkan kaupasta himaan.

2. Totu maksamaan turhalta tuntuvia minimaalisia uber-laskuja

Alle kahden euron Uber-maksuja kertyy loputtomiin, jos ja kun ei omista omaa autoa. Julkisia kulkee jonkun verran, mutta kulkuneuvojen aikataulut ja reitit ovat erittäin epämääräisiä. Uber on täällä turvallisin, helpoin ja halvin keino liikkumiseen. Niiden minimitaksoja kertyykin loputtomasti, kun joutuu pienimmänkin matkan kulkea autolla.

3. Turvallisuus ja vartiointi ennen kaikkea 

Täällä on täysin normaalia, että taloja ja asuinkomplekseja reunoittaa sähköaidat, ja taloyhtiöllä on 24/7 vartiointi. Kun olet vieras, kirjoitat nimesi vieraslistaan, jossa käy ilmi kuka olet, kenen vieras olet ja kirjaat ylös yhteystietosi allekirjoituksineen. Vartija merkitsee tulo- ja lähtöajan. Älä luulekkaan, että pääset helpolla walk of shame -tilanteesta.

4. Rotu on jatkuva keskustelun aihe

Valmistaudu käymään jatkuvia keskusteluja mustien oikeuksista. Ja valkoisten oikeuksista. Ja intialaisten oikeuksista. Ja värillisten oikeuksista. Ole aina valmiina kertomaan sama puolustustoori, kuinka täällä hankaloitetaan myös valkoisten elämää (true story, esim. työpaikkojen on allekirjoitettava sopimus, että suosivat ensisijaisesti mustia paikallisia kun palkkaavat työntekijöitä).

5. Ja kun kerta rodusta puhutaan, erotut helposti

Totu myös siihen, että tyypillisenä valkoisena suomalaisena erotut joukosta. Täällä valkoisia on yksi kymmenestä. Olet osa suurta vähemmistöä. En muista tilannetta aiemmin, jolloin olisin ollut niin tietoinen omasta ihonväristäni, niin ikävää kun se onkin.

6. hankalat nimet

Tavatessasi uuden ihmisen joudut tavaamaan hänen nimensä useaan otteeseen, ennen kuin osut lähelle oikeaa. Vahvan afrikaans-, sesotho-, isiZulu-, isiXhosa-, setswana- tai pohjoisen sothomurteen takia on lähes mahdotonta saada selvää ihmisten puheesta, etenkin puhelimessa. Jos ihmisiä voi kutsua kielineroiksi, niin etelä-afrikkalaisia. Suomessa on kaksi virallista kieltä, Etelä-Afrikassa yksitoista.

7.  Tippaaminen on ehdotonta

Ravintolassa on oltava aina valmis maksamaan 10 % tippi. Muista AINA maksaa se, sillä muuten ruokailukaverisi, tarjoilijasi tai raflapäälikkö voi loukkaantua ja moittia sinua kohtuuttomuudesta. Tippi on tarjoilijan elinehto – tippi on hänen palkkansa. Tippi on laki.

8. vahva palvelukulttuuri

Ymmärrät pian, että lähes kaikilla paikallisilla, jopa pienen yksiön asukkaalla, on siivooja. Siivooja käy joka viikko tai joka toinen, ja hän siivoaa, pesee ikkunat, tiskaa, pesee pyykit, silittää vaatteet ja hoitaa kaiken, mitä pyydetään. Hän voi hoitaa pienen puutarhankin, ellei talossa käy erillinen puutarhuri. Siivoojan palkkaaminen on myös monen tapa kannattaa kouluttamattomien (usein mustien) työllistymistä.

9. tervehtiminen ja kuulumiset

Kun ohitat ihmisen kadulla, maksat kassalla tai soitat puhelimella jollekin, ole aina valmis kysymään kuulumisia ennen asiointia. Aina on tervehdittävä ja kysyttävä ”how are you” tai ”how is it” ja meili kannattaa aloittaa tyylillä ”I trust you are well”. On erittäin epäkohteliasta mennä suoraan asiaan tai olla tervehtimättä ohikulkijaa. Tässä huomaan itsellänikin haasteita.

10. ristiriitainen politiikka

Tulet kuulemaan kaikkialta ällistyttäviä juttuja, mitä presidentti Zuma päästää suustaan, mutta älä arvostele häntä liikaa ääneen, ellet halua pitkää jaarittelua mitä hän edustaa. Maan johtajana Zuma on muun muassa sanonut, että hänen prioriteettijärjestyksessään ensimmäisenä on hänen oma varallisuus, sitten ANC-puole ja vasta sitten Etelä-Afrikka. Yhtenä maan suurena ongelmana oleva HIV on hänen mukaansa myös parannettavissa siten, että käy mahdollisen tartuntakontaktin jälkeen peseytymässä perinpohjaisesti suihkussa. Mahtavaa, ei enää kuolemanvaaraa ihmisille!

+ Älä ota muuten ota puheeksi apartheidia, jos tapaat ennestään tuntemattomia. Aihe on arka, myös akuutin jännittyneen tilanteen takia. Viime aikoina Etelä-Afrikassa on käyty suht paljon kahakoita, ei mustat vs. valkoiset, vaan mustat vs. mustat. Muun muassa townshipeissä, paikallisissa ghetoissa, etelä-afrikkalaiset ovat käyneet tappeluita muiden ulkomaalaisten mustien kanssa, ja hävittänyt näiden perustamat kaupat. Niimpä ei ole enää townshippiläisillä kauppoja, kun etelä-afrikkalaiset eivät itse jouda töihin, kert ovat vapautuneet apartheidista ja voivat nyt laiskotella.

 

Kaikkiaan Etelä-Afrikassa ei voi käyttäytyä kuin Suomessa, mutta missä muualla nyt voisikaan elää niin rauhassa ja vapaasti kuin rakkaassa kotimaassamme? On muistettava pienet seikat, mutta kun oppii paikalliseen rytmiin, pärjää mainiosti. Täällä ei todellakaan ole niin vaarallista, kuin mitä uutiset pelottelevat. Luulen, että ihmiset joita eniten jännittää ajatus Etelä-Afrikasta ovatkin niitä, jotka eivät ole täällä koskaan oleetkaan. Miten voi silloin tietää, millaista jossain maassa on? Etelä-Afrikassakin on jokapäiväistä arkeaan eläviä ihmisiä, jotka elävät samanlaista elämää kuin muualla.

Loppuun vielä haluan kiittää kaikkia keskiviikon postaukseeni sekä blogissa että facessa kommentoineista. Tulee lämmin olo kun huomaa, että ihmisiä näyttää aidosti kiinnostavan mitä kirjoitan, ainakin kun seuraa kävijämäärien lisääntymistä! Kiitos teille rakkaat lukijat <3

Pus

kulttuuri suosittelen uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (2)
 1. Löysin sattumalta blogiisi, ja tuli kerralla luettua muutamat matkailuaiheiset postaukset läpi 🙂

  Etelä-Afrikkaan haluaisin joskus päästä matkalle, ja olen myös haaveillut sielä asumisesta joskus, mutta tuo turvallisuus aspekti on kyllä otettava sielä huomioon. Kaunis maa, mutta ei niin kovin turvallinen :/ Inhoan eniten sitä tunnetta että pitää mennä autolla joka paikkaan eikä voi esimerkiksi kävellä paljon yhtään välimatkoja.

  Ei tuo tippi varmaan lakiin kirjattu kuitenkaan ole? Se on monesti ärsyttänyt että tippiä odotetaan huonostakin palvelusta, mielestäni tippiä kuuluisi antaa vain jos palvelu on ollut ok tai erityisen hyvää. Se on se työnantaja jonka pitäisi edes peruspalkka maksaa työntekijöille ettei tarvitsi suorastaan kerjätä tippejä.

  1. Kiva jos saan kirjotuksilla inspiroitumaan muitakin visiitille tänne 🙂 toki tiettyjä asioita kannattaa huomioida tullessaan ulkomaille, mutta jokasessa muussakin maassa maan tavan mukaan!

   Joo toi ettei voi kulkee vaan tosta vaan minne tahansa on kyllä ikävä piirre mistä ei pääse eroon. Joissain paikoissa toki pystyy myös liikkua kävellen (jopa golfkenttien ulkopuolella), mutta kannattaa aina kysyy paikallisilta missä kannattaa varaa autokyyti. Onneks Uber toimii täällä niin hyvin <3

   Toi tippi ei oo toki kirjotettu mihinkään pakollisena, vaikka se usein sisällytetään isojen seurueiden laskuihin. Tippiä oon antanu vähemmän jos on ollu syytä, mutta usein tähtään siihen 10%iin. Fakta on, ettei tarjoilijat muuta rahaa saa, ja se on meille pieni raha, joka vaikuttaa paljon heidän tuloihinsa. Mutta vaadin silti myös asiallista kohtelua sen kokonaisen määrän suhteen itsekin!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *