”Look after your drink”

IMG_0230.jpg

Viime lauantaina ystäväni pyysi minua olemaan tyttökavereideni kanssa normaalia tarkempia, kun seurassamme oli jätkiä, jotka änkivät meidän poppooseen. Ystäväni kertoi että tuntee jäbät siitä, että nämä mielellään juottavat tyttöjä ja käyttävät tyttöjen humalatilaa hyväkseen. ”Careful with those guys, look after your drink” – lähdimme pian muualle.

Silti juottamista vaarallisempaa on, kun joku lirauttaa jotain sun drinkkiin ja käyttää sitten hyväkseen. Näin huonosti oli lähes käydä kaverilleni Kapkaupungissa. Tuona iltana hän oli ollut kavereidensa kanssa ulkona syömässä, josta he menivät klubittamaan isolla porukalla. He liikkuivat yhdessä eikä mitään olisi pitänyt sattua.

Kuitenkin jossain vaiheessa iltaa porukka ihmetteli, minne tyttökaverini oli yhtäkkiä hävinnyt. Baari, jossa kaveriporukka oli on pieni, ja oli kummallista ettei tyttöä näkynyt. Jossain vaiheessa osa porukasta lähti takaisin hostellille jossa kaverinikin majoittui, ja he odottivat hänen olleen siellä nukkumassa. Hostellilla häntä ei näkynyt.

Vielä aamullakaan kaverini ei ollut palannut eikä respassa kukaan ollut nähnyt häntä sen jälkeen, kun porukka oli illalla lähtenyt syömään. Vaikka riskejä on enemmän reissatessa ulkomailla, niin oliko huoli turhaa? Jos hän olisikin vain päätynyt spontaanisti jonkun miehen luokse? Miksei hän vastaa puhelimeen?

Lopulta puolenpäivän jälkeen tyttö ilmestyi hostelliin Uber-kuskin kanssa. Kävi ilmi, että tämä kultainen musta mies oli noukkinut tytön kyytiinsä, kun oli nähnyt hänen kuljeskelevan yksin kadulla. Kuski näki, ettei tyttö selvästikään ollut kunnossa ja huomasi myös kauempana saman aikaisesti eräiden jengiläisten lähestyvän. Kuski päätti tulla väliin ennen kun mitään ehti sattua ja ymmärsi, että kaverini oli täysin tiedostamattomassa tilassa. Mitä nämä epäilyttävät miehet olisivat hänelle tehneet? Todennäköisesti olisivat ryöstäneet hänet tai jotain vielä kauheampaaKuski vei kaverini lopulta kotiinsa townshippiin lepäämään sillä välin, kun hän menisi päättämään yövuoronsa.

Aamupäivällä kuski tuli takaisin ja vei tytön hostellille, kun tämä oli toipunut tarpeeksi kertoakseen missä yöpyy. Kaverini itse ei muista mitään siitä, kun poistui ravintolasta. Vieläkään ei ole varmuutta mitä lopulta tapahtui, ja jälkikäteen emme voi selittää tapahtumaa muuten kun että hänet huumattiin. Kaverini kertoi, että seuraavaan aamupäivään asti kaikki oli hänelle yhtä sumua, eikä hän osannut erottaa todellisuutta unesta. Eikä sitä joka päivä herääkkään etelä-afrikkalaisesta slummista.

Onneksi mitään pahempaa ei koskaan sattunut. Kaverini ei tunne että hänelle oltaisiin tehty mitään, ja oli hänellä jopa kaikki tavaratkin tallessa. Kuski oli pistänyt ne takaluukkuunsa turvaan ja arvostan nyt myös Uber-kuskeja entisestään. Silti tapahtuma sai minut pohtimaan, kuinka paljon pahemmin olisi voinut tapahtua. Vaikka rikollisuus on suuri riski Etelä-Afrikassa, olisi sama voinut käydä missä vaan, kenelle tahansa. 

Kun sitä miettii, on ihmisillä taka-ajatuksia tarjotessaan drinkkejä bileissä, oli sitten Suomessa tai ulkomailla. Etenkin Suomessa, missä ei ole ”tarjoamiskulttuuria” naisille, olen skeptisempi siitä, että toinen tarjoaa juoman pelkkää kohteliaisuuttaan. Eihän se ole välttämättä paha asia ja voi toinen olla aidon kiinnostunut susta, mutta etenkin ulkomailla pitäisi olla varovainen etenkin tuntemattomassa seurassa. On eri asia tarjota drinkkiä päästäkseen juttusille kuin tarjota drinkki, jossa on jotain ekstraa. Tiedän, että voisin itse olla myös huolellisempi juomieni perään, enkä aina seuraa mistä juoma on peräisin. Juoman saattaa helposti jättää hetkeksi pöydälle, jolloin siihen voi sekunnissa lirauttaa tyrmäystippoja. Kapkaupunkilaistarina ei ole edes pahinta, mitä olen kuullut sattuneen jopa kotisuomessa.

Viime viikonlopun jälkeen muistan taas ystäväni viisaat sanat etenkin, kun seuraavan kerran menen ulos porukalla, jossa en tunne kaikkia kunnolla. Mutta olin minä sitten Johannesburgissa tai sinä siellä Keski-Suomessa niin muista – look after your drink.

 

//On her stay in Cape Town my friend dissapeared on a night out in a bar with friends. She was gone for a good 12 hours and she only reappeared the next day to her hostel, together with an Uber driver. The gentleman had found her wandering alone totally unaware of herself and her situation, far away from the bar. The driver saw some suspicious guys getting closer and he decided to interfere before anything happens and then brought my friend to his home in the township. My friend still doesn’t remember what happened from when she entered the bar until the next afternoon and she was most probably victim of drink spiking. This just really reminds me to look after myself and my drinks when out in new company.

 

Pus

Kommentit (7)
 1. Essi was here
  12.7.2016, 10:59

  Mä oon aina ollut tosi paranoidi tän asian kanssa. Joskus jätän tilaamatta drinkkejä jos paikka näyttää epäilyttävältä. Pysyn sillon siis vaan pullotetuissa juomissa ja pyydän baarimikkoa avaamaan sen mun edessä. Tanssilattialla ollessa pidän myös kättä aina lasin/puollon suun edessä, koska pimeässä heiluessa on tosi helppo jonkun sujauttaa sinne jotain. Mulla on tosi moni kaveri huumattu (asuin teini-iän Espanjassa ja siellä tää on valitettavan yleistä), joten oon kyllä ite nähny monta kertaa mitä voi tapahtua. Niin ja olihan Suomessakin joitakin vuosia sitten se tapaus kun baarimikko (olikohan Tampereella?) huumasi asiakkaita. Joten varovaisuus tän asian suhteen ei todellakaan oo pahitteeksi!

 2. rondawashere
  7.7.2016, 08:23

  Tää on kyllä niin tärkee juttu! Oma äiti on tästä jo paasannut vuosikausia, mutta valitettavasti ihan aiheellinen huoli. 🙁 Kaikenlaista porukkaa sitä maailmasta (myös Suomesta) löytyy…

  1. Ihmisii on niin joka lähtöön ja joillain ei vaan oo hyvii aikeita! Ihan aiheellinen huoli tää on koska tyrmäystipat on helpoin huumaustapa jonka tulmitseminenki on ihan naurettavan pieni… Ite on kyl välillä niin huolimaton, ei pitäis olla!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *