Pilanesbergin safarilla, yksin villieläinten keskellä

Kun frendi kysyi tuunko messiin jos hän saapuu spontaanille safariviikonlopulle, oli tietysti vastaus hell to the yea! Edellisessä postauksessa kirjoitin kuinka uudet tuttavuudet matkoilta on se ykkösjuttu, mutta sitäkin parempaa on, kun tapaa heitä uusiksi toisessa ympäristössä. Näin kävi viikonloppuna, kun israelilainen Avi Mosambikista tuli vierailemaan ja halusi toteuttaa toiveensa: I want to spend an animalistic weekend.

Eli eikun herätys aamuneljäksi, vuokra-auto alle ja lähröksi parin tunnin matkan päähän Pilanesbergin kansallispuistoon.

IMG_1791.jpg

Pilanesberg on monen mielestä jopa legendaarisen Krugerin veroinen luonnonpuisto. Omat odotukset olivat korkealla, sillä kaikki tuttuni jaksavat hehkuttaa suuren alueen rikasta eläimistöä. Luonnonpuistona Pilanesberg poikkeaa muista ja mm. kesäkuisesta Hluhluwe-kokemuksestani siinä, että puistoalue on huomattavasti muita rehevämpi ja mäkisempi. Puisto onkin muodostunut vanhan tulivuoren kraatteriin, josta vuoristoinen maisema on syntynyt.

Pilanesbergissä asustaa yli 7000 eläinlajia ja erilaisia lintuja on yli 300. Kattavaan eläinvarastoon kuuluu myös ”viisi suurta” eli Big five (elefantti, sarvikuono, puhveli, leijona, leopardi), joista näimme päivän aikana norsut ja sarvikuonot. Olimme lopulta lähes väsähtää siitä eläinten määrästä…

IMG_1831.jpgIMG_1849.jpg

Alun perin tarkoituksenamme oli liittyä opastetulle safarikierrokselle auringonnousun aikaan, mutta emme koskaan löytäneet kyytimme luokse (eivätkä pellet oppaat vaivautuneet vastaamaan puhelimeen). Päädyimme siis kakkosvaihtoehtoomme ja ajamaan puistossa omalla autolla, mikä ei ollut hassumpaa!

Vietimme lauantaipäivän bongaillen eri sortin antilooppeja, kirahveja, sarvikuonoja, apinoita, seeproja, norsuvauvoja, ynnä muuta. Emme olleet ehkä ammattilaisten seurassa, mutta näimme päivän mittaan sadoittain eläimiä. Vieraat elukat tunnistimme opaskirjojen avulla ja saimme kokea aitoa etsimisen ja löytämisen riemua. Kokemuksena itsenäisesti palloileminen oli huimasti antoisampaa kuin mitä odotin.

IMG_1910.jpgIMG_1917.jpgYllätyin, kuinka helposti pääsee ajamaan puistossa jopa pienellä henkilöautolla, ja kuinka superedullista itsekseen kulkeminen on. Jos opastettu kierros maksaa minimissään 40 euroa, pääsimme ajamaan itseksemme pelkällä 5 euron sisäänpääsymaksulla. Safarikeissit eivät siis aina aiheuta jättimäistä lovea lompakkoon. Omalla autolla pääsee liikkumaan omilla ehdoilla, ja voi jäädä pitemmäksi aikaa tuijottelemaan heinikkoa tahtoessaan. Pienellä maksulla voi jäädä koko päiväksi kuljeskelemaan parin tunnin opastetun kierroksen sijasta.image.jpeg

image.jpeg

Välillä kyselimme oppailta vinkkejä ja seurasimme taktisesti isoja safariautoja eläinjahdissa. Luonnonpuiston kahvilassa tarkkailimme reaaliaikaista karttaa, johon safarivieraat ja -oppaat kirjaavat missä ovat bonganneet mitäkin. Suurin osa liikkuu Pilanesbergissä omalla autolla ja yhteisöllisyyden tunne voimistuu entisestään, kun autoilijat kyselee toisiltaan missä ovat nähneet elukoita. Omatoimisafarilla voi siis nähdä kaiken, mitä myös opastetuilla kierroksilla.

IMG_1980.jpgIMG_1989.jpg

Päivän upein ja pelottavin hetki oli, kun törmäsimme valtavaan 40 yksilön norsulaumaan. Norsumaman ylittäessä tietä parin metrin päässä autostamme alkoi mama pelottelemaan meitä uhmakkaasti pikkuistaan suojellen. Tilannetta ei auttanut ollenkaan se, että Avi päästeli ihmeellistä ulinaa autosta, mikä sai norsut ahdistumaan ja höristelemään valtavia korviaan. Lopulta jätimme perheen rauhaan (kun sain Avin vihdoin hiljenemään), ja ronsut lähtivät chillisti kulkemaan poispäin paremmille apajille. Dumbo jäi vielä poseeraamaan vikoja valokuvia varten.

image.jpeg

image.jpegIMG_1944.jpg

Jossain vaiheessa pitkän aamupäivän bongailun jälkeen alkoi aikainen herätys ja ajaminen painamaan, ja otimme vielä pikaiset torkut ennen kotiin paluuta. Päivä oli upea, ja dinnerin ja päikkäreiden jälkeen suuntasimme tyytyväisinä takaisin kohti Johannesburgia. Sulkemisaikaan mennessä savanni heräsi jälleen eloon, ja missasimme illan saalistushetken. Safaripäivämme päätyi sammakoiden kurnutukseen ja heinikosta kuuluvaan sähinään mitä upeimmassa auringonlaskussa.

image.jpeg

IMG_2010.jpgIMG_1998.jpg

Enää harmittaa se, etten kahden safarin jälkeen ole vieläkään nähnyt villikissoja luontaisessa ympäristössään. Leijonat, gepardit ja leopardit tapaavat maastoutua puskiin ja puihin, eikä niiden bongaaminen ole helppoa. Vaikka saimme safarioppailta ohjeita minne suunnistaa kattien perään, emme niitä löytäneet. Yritin laulaa Fröbelin Palikoiden laulua houkutellakseni jalopeuroja esiin, mutta siitäkään ei ollut apua. Leijonaa mä metsästän…

Tämä tarkoittaa sitä, että mun täytyy ehkä kokeilla tuuriani vielä kolmannen kerran. Ehkä uusiksi Pilanesbergissa, vaihtoehtoisesti Krugerissa tai muun reissun yhteydessä safarilla Etelä-Afrikan ulkopuolella. Ensi kuussa mulla on vielä aikaa viimeiselle reissulle, ja tällä hetkellä kiehtoo ajatus parin viikon matkasta Malawiin ja Sansibariin.

Vinkkejä tai ehdotuksia matkakohteeksi eteläisessä Afrikassa?

IMG_2034.jpg

PS. Ompas sana yksin ollut viljeltynä viimeisimmissä postauksissani. Aika avautua muista aiheista!

 

//As I wrote on my last blog post, meeting new friends is one of the coolest things when you travel solo. Even more awesome though is when you also meet those travel buddies again in a different environment, as happened to me last weekend. When Avi asked me in Mozambique if I’d join him for an animalistic experience to Pilanesberg, there was no question I’d say no! That’s how we ended up spending the whole Saturday in the bushes looking for the Big Five. Self driving was an awesome choice and we got to see tons of animals and have a blast.

 

Pus

 

Kommentit (6)
 1. Hei ihan mahtavaa!! Pidän tämänkin mielessä 😉

  1. Kandee! Pilanesberg on superhyvä vaihtoehto jos ettii safarii etenki Joburgin lähellä 🙂

 2. Israelilaisten kanssa on ilmeisesti hyvä viettää eläimellisiä viikonloppuja! 

  (Soooori ei pystynyt olemaan sanomatta :D) 

   

  1. Hahahahah, räjähdin nauruun! 😀 ei ollut paljon vaihtoehtoja kun herra tunki meiän kämpille ja ilmotti vuokranneensa auton viikonlopulle!

   Eläimellistä menoa kyllä, jääköön salaisuudeksi kuinka villiksi se yltyi….

   1. Mä muuten näin susta unta viime yönä! 😀 Tulin teidän kämpille käymään ja siellä oli bileet 😀 Oli hauskaa, kiitos! 😀

    1. Näit vai! hhihihi hauskaa, oot aina tervetullu mun bileisiin <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *