Presidenttinä kikatteleva vitsi

Jacob_Zuma_2009_World_Economic_Forum_on_Africa-10.jpg

Etelä-Afrikassa uutisoidaan päivittäin suositusta kaksijakoisesta puheenaiheesta, nimittäin maan presidentistä Jacob Zumasta. Viikottain herra presidentti tahattomasti toilailee tai sanoo jotain typerää, mutta pääsee aina livistämään kuin koira veräjästä. Hänellä on maine kikattelevana ja selittelevänä johtajana, joka käyttää valtion rahoja vapaasti omaksi hyödykseen, ymmärtämättä jälkikäteen miksi häntä syytetään korruptiosta. Häntä pidetään epärehellisenä miehenä, joka ei jää teoistaan kiinni, mutta jonka teoilla on suora vaikutus maan talouteen.

Tänään haluan vähän avata herran profiilia muulle kansalle sinne kaukaiseen Suomeen.

Henkilönä herra Zuma on mielenkiintoinen persoona, ja hänestä puhutaan paljon. Hänellä on lapsia yli 20, kuuden eri vaimon kanssa. Yksi Zuman vaimoista onkin tehnyt itsemurhan (yllättävää) ja toinen entinen vaimo toimii Afrikan unionin puheenjohtajana, mistä asemasta hänestä povataan seuraavaa presidenttiä Zuman jälkeen. Moniavioisuutta Zuman zulu-kulttuurissa pidetään suurmiehen merkkinä ja ansiona, mikä tuo mahtia miehelle. Mitä enemmän naikkosia, sen parempi, ja kai nyt 74-vuotiaan presidentin täytyy olla ensimmäisenä näyttämässä mallia muille zuluille!

6937224966_b9147e1440_o-650x405.jpg

Synttärikakun leikkuu nykyisten vaimokkeiden kanssa.

Mitä Zumasta voi varmasti päätellä, on että hänen taustansa vaikuttaa pitkälti hänen käyttäytymiseensä. Toisin kuin yleensä presidentiksi, Zuma ei ole käynyt korkeakouluja. Tarkemmin ottaen – hän ei ole käynyt mitään virallisia kouluja, puhumattakaan mitään keskikouluja tai lukiota. Hänellä on tyypillinen ”ryysyistä rikkauksiin”- tausta, joka on suuri syy, miksi köyhillä maalaisalueilla häntä äänestetään. Zuman nousua maan johtoon pidetään esimerkillisenä nousuna mustalle etelä-afrikkalaiselle. Zuma päätyi presidentiksi vähäisestä koulutuksesta huolimatta, virui vankilassa kymmenen vuotta muiden ANCpuolueen aktivistien kanssa, vietti vuosia maanpaossa, ja silti hän nykyään edustaa maata ja puoluettaan, vaikka hänen mainettaan on varjostanut petos- ja rikossyytteet poliittisen uransa alkuvuosista asti.

JacobZumagangs1.jpg

Taustaa: ANC on maan ylivoimaisesti suosituin puolue, joka porskuttaa vahvalla mustan kansan vapauttamisen maineella. Moni apartheidin elänyt äänestää puoluetta kiitollisuuden velasta, ja juuri ANC-puolueen suosion takia valta on toista kautta Zumalla. Hänet valittiin kuusi vuotta siiten karismansa ja suhteidensa vuoksi, vaikka häntä on syytetty ties mistä korruptiosta, ystäväpiirinsä suosimisesta hallituksen sisällä ja bisneksessä, ja on häntä syytetty jopa entisen puoluetoverinsa tyttären raiskauksesta. Häntä ei aina todeta syyttömäksi, mutta hän silti pääsee pälkähästä.

Herra presidentti on muun muassa sanonut, että HIV:istä suojautuu käymällä suihkussa saman tien yhdynnän jälkeen (varmasti tehoaa totuutena monelle köyhälle kouluttamattomalle). Zuma on myös kertonut, että hänen mukaan ANC-puolue pysyy ykköspuolueena Jeesuksen uuteen tulemiseen saakka. Zuman mielestä Etelä-Afrikka on myös paljon median antamaa kuvaa turvallisempi maa, koska media liioittelee rikostilannetta (koska kun päivittäin tapetaan ihmisiä joka 30 sekuntti, tilanne on pahempi kaikissa muissa maissa?). Ompahan Zuma myös onnistunut laskemaan hupaisan väärin ANC-puolueen jäsenmääriä (please, listen properly) suorassa TV-lähetyksessä.

Viime kuussa jo epäiltiin herra presidentin johtoaseman tien tulleen päätökseen, kun Zuma oli joutua maksamaan hänen suurkartanonsa miljoonaremontista, johon hän oli avoimesti käyttänyt rahaa valtion kassasta. Verorahoilla tehtyä miljoonaremonttia perusteltiin turvallisuussyillä, sillä uima-allashan on ehdoton turva tulipalon sattuessa. Valitettavasti Zuma pääsi liukenemaan vastuusta, ja niimpä paikallisen valuutan randin arvo laski taas yllättävästi ennätyksellisen matalalle (mikä toisaalta halventaa hintoja euroon nähden, jee! T. köyhä häpeävä expatti).

Uutisissa ministerit päivittelee, kuinka muutosta tehdään ja taloudesta sekä turvallisuudesta huolehditaan, vaikka mm. viime aikoina protesteista johtuen 17 koulua on poltettu Limpopon alueella ja tuhannet lapset ovat jääneet viikoiksi ilman koulua. Sähköntuonannossa on ongelmia, ja hallintoa syytetään huonosta sähkön jakelusta. Etelä-Afrikassa talvisin säännöstellään sähköä load sheddingin keinoin, jolloin tietyltä asuinalueelta pistetään suunnitelmallisesti sähköt poikki tietyksi aikaa, jotta sitä taas riittää seuraaville viikoille. Viimeksi koin itse sähköongelmia lauantaina, kun meiltä meni sähköt poikki kesken Neon Runin, kun valot sammuivat pimeässä juostessa. Jotenkin vaan niin käsittämätöntä.

Zuma on symboli ongelmille, joihin Etelä-Afrikka on ajautunut. Uutisissa viranomaiset kertoo, että asioista huolehditaan, mutta aina jätetään tarkentamatta mitä toimia tehdään asioiden parantamiselle. Talous on surkeassa jamassa, ja tämän huomaa jokainen maassa tallusteleva. Etelä-afrikkalainen stand up-koomikko Trevor Noah tekee pilkkaa presidentistä samalla mitalla, kuin kaikki muutkin kansalaiset. Ja vaikka moni hänen tekonsa tuomitsee, ihmiset jatkaa Zuman hallinnon tukemista, koska tyypit tahtoo historiallisista syistä kannattaa ANC:tä.

Päivittäin ja vähintään viikottain saa ihmetellä mitä uutisissa kerrotaan hallituksen ja herra Zuman taas tyrineen, ja on täysin käsittämätöntä ulkopuolisena ymmärtää, miten paljon paikalliset tuskissaan nauraa ja kommentoi Zuman tekemisiä, ilman että herra presidentti itse ymmärtää tätä. Hän on kai vaan liian tyhmä.

Kun Zumalta kysyttiin, onko hän crook (konna, kieroilija), hän vastasi, että hänen täytyy ensin tarkistaa sanakirjasta, mitä crook tarkoittaa. Sami Sillanpää siitä kirjoittikin jo joulukuun artikkelissa hesariin, kuinka Etelä-Afrikan presidentti on kansalleen kävelevä vitsi, joka ei naurata. 

Sille presidentti vastaa hi-hih-hi.

Pus

 

Kommentit (2)
  1. Tä oli niin hyvä!! Nuo on niitä asioita, jotka alkaisivat ärsyttämään ihan suunnattomasti jos maassa viettäisi pidemmän aikaa. Ihan roisto tuo presidentti, toivottavasti asiat lähtisivät rullaamaan maassa paremmin 🙂

    1. Kiitos!

      Eipä tästä tilanteesta ulkopuolisena hetken maassa tallusteleva, pelkästään Kapkaupungissa pysyttelevä ulkkari ymmärräkään, ellei lähde kyselemään paikallisilta talouden tilanteesta. Tää on nii mahoton tilanne etenki tääl Joburgissa, missä vettä ja sähköä ei vaan oo riittävästi eikä hallinto tee mitään asialle paitsi ajattelee kommunismin aattein, että kaikki pitäs olla julkista ja huh. Koko poliittisesta tilanteesta riittää vielä paljon lisää kirjotettavaa !

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *