Tunnistatko vahvuutesi?

Nettiä selaillessani osuin Työterveyslaitoksen työpiste verkkosivuille, josta lähdinkin tekemään  ihan vain mielenkiinnolla ”testiä” omista vahvuuksista. Minusta tämä oli kiva ja pohdiskelua herättävä artikkeli, joten kannattaa käydä tekemässä 🙂

1. Lapsuusmuistot: Mitä muistat tehneesi mielelläsi jo lapsena ja nuorena? Mitä niistä jatkat vielä? Vahvuuksilla on usein nuoruudesta tunnistettavat juuret, ja niillä on jonkinlaista pysyvyyttä ihmisen elämässä.

Tykättiin piirtää & askarrella, kirjoitella ystäväkirjoihin, lukea lehtiä (kuten: Seitsemän päivää, Tosi elämää, Aku ankka ja Mustanaamio) leikkiä muiden lasten kesken, juosta metsissä, käydä kylässä ja syödä herkkuja. Viikonloppuisin oli ihana reissata ja mökkeillä, varsinkin paikoissa missä oli puuhaa tai ranta lähellä. Marjoja poimittiin ahkerasti ja luonnossa liikuttiin, varsinkin hiihtäen.

Edelleen tykkään lukea  ja syödä herkkuja! 😀 Tykkäisin kyllä kirjoitella ystäväkirjoihinkin jos sellaisia vielä olisi. Askarteluun voisi verrata kynsien tekemistä, siinäkin pääsee piipertämään ja päästämään luovuuden valloilleen. Matkustelu ja mökkeily + sauna ja uinti. Marjojen poimintaa ja luonnossa liikkumista, ne on pysyneet.

2. Energia: Millaiset tekemiset energisoivat sinua? Millaiset jutut kutsuvat ja innostavat mukaan? Ne voivat olla lähellä jotain vahvuuttasi.

Kauneudenhoito ja muutenkin itsestä huolehtiminen. Syvälliset keskustelut kavereiden tai kumppanin kanssa. Mukaansa kutsuvia ja innostavia juttuja ovat esimerkiksi ruokien maistelu tai hyvinvointituotteiden testaaminen, uudet paikat kuten ravintolat, kylpylät tai matkustelu ylipäätään. Myös talousasiat ja sijoittaminen. Kaikenlainen uuden testaaminen, oli se sitten lajikokeilu, ajoneuvo tai vaellusreitti 🙂

3. Aitous: Millaisissa tekemisissä ”todellinen sinä” pääsee esiin? Niissä toimissa sisäinen vahvuutesi luultavasti tulee näkyviin.

Tykkään etsiä tietoa. Sitten tykkään järjestää tapahtumia ja juhlia. En siis tykkää olla niissä esillä tai  illan ”päätähti”, vaan järjestää ja suunnitella, olla ns. taustajoukoissa. Olen nykyisin innostunut tekemään exel taulukoita joka asiasta.  Tässä blogin kirjoittamisessa myös todellinen minä on esillä.

4. Helppous: Millaiset asiat tulevat sinulta kuin luonnostaan? Jutut, jotka syntyvät melkein itsestään, voivat pohjautua vahvuuksiin.

Tietynlainen suunnitelmallisuus, eli jos jotain sovitaan, alan heti selvittämään miten ja missä asia voitaisiin toteuttaa. Saatan myös suunnitella jo valmiiksi, mitä sitten seuraavalla kerralla ”joskus tehdään tai mihin mennään, jos mennään” 😀 Kirjoitan myös yleensä itselleni kaiken tarkkaan kalenteriin ylös. Huomaan myös monesti analysoivani pääni sisällä luonnostaan, miten joku ikävä asia olisi ehkä voinut välttyä tai mikä siinä on ollut se ”taitekohta”.

5. Huomio: Mihin kiinnität huomiota luontaisesti? Mihin liittyvät asiat esimerkiksi luet lehdestä tai mitä huomaat vieraassa paikassa kulkiessasi?

Näitä on niin monta!

  • Lehdissä tai nettilinkeissä jos on kertomuksia ihmiskohtaloista, niin ne kiinnostaa. Esimerkiksi jos kertoja on vaikkapa sairastunut tai läheinen kuollut. Jutut vankiloista, -alkoholi, -huume -peliongelmista tai riippuvuuksista, onnettomuuksista, taloudellisesta ahdingosta yms.
  • Sijoitus- ja säästöjutut.
  • Kauniit yksityiskohdat vangitsevat, ne voivat olla vaikka jonkun uudet rakennekynnet, hiukset, erikoisen tai kirkkaan väriset silmät, hampaat yms.
  • Matkoilla huomioni kiinnittyy kauniiseen tai erikoiseen arkkitehtuuriin tai luonnon ilmiöihin. Olen myös sillä tavalla harakka, että kaikki kiiltävä, kimalteleva, timantit ym. muu bling bling kääntää huomioni.
  • Sitten vielä pakko mainita, että jos joku asia on epäloogisesti jossain, esimerkiksi valokuvassa, niin kiinnitän siihen helposti huomiota. Monesti näitä huomaa esimerkiksi asuntojen esittelymainoksissa, että kukkia saattaa olla lattialla tai joku kangas roikkua jostain. Todella ärsyttävää!

6. Nopea oppiminen: Minkä opit vaivattomasti, melkein ensikuulemalta? Nopea oppiminen saattaa olla johtolanka vahvuuteen.

Tämä olikin hanakala.. Tuntuu, että ei kai mikään tartu kaaleen ensi kuulemasta. Virheiden kautta yleensä oppii kerrasta. Ehkä jos jotain muutakin tarvitsee keksiä, niin sellaiset käytännön niksit ja vinkit jää yleensä hyvin mieleen, esimerkiksi kauneuteen liittyen. Kuuntelin juuri Hanna Tikanderin kirjan ja siitä tämä kahvinporoilla ihon kuoriminen jäi mieleeni. Kiellot myös yleensä jäävät hyvin mieleen, mutta se on silti eri asia noudatanko niitä.

7. Motivaatio: Mitä asioita teet ihan niiden itsensä vuoksi? Vahva sisäinen motivaatio kertoo useimmiten vahvuuksista.

Jos ymmärsin kysymyksen oikein, niin mulla on aina aika hyvä motivaatio kokeilla uusia asioita tai lähteä uusiin paikkoihin. Esimerkiksi erilaisia urheilulajeja tykkään testata, vaikka en tuntisi koko muuta porukkaa tai tietäisin jo etukäteen, että en ole vastaavissa lajeissa hyvä. Samoin uudet paikat, harvoin kieltäydyn lähtemästä, ja jos kieltäydyn, usein syy on joku muu seikka kuin motivaatio (ei vaikka ole rahaa tai en saa koiraa hoitoon).

8. Ääni ja eleet: Milloin äänesi, kielenkäyttösi ja eleesi muuttuvat energisiksi ja aktiivisiksi?

Tähän onkin hankala keksiä mitään tiettyjä yksittäisiä asioita, vaan yleensä aina kun innostun. Saatan myös puhua päälle, mitä toki koitan välttää. Välillä tuntuu, etten saa suunvuoroa jos en tuikkaa jotain johonkin väliin.  Monet sanookin, että meidän perheen naiset (minä, siskoni ja äiti) olemme kovia ”kälättämään.” Yleensä positiivisesti innostun jostain tulevan suunnittelusta, se voi olla vaikka matka, tapahtuma, juhla, loma. Jos koen, että joku asia ei mene reilusti, niin sen sanon kyllä ääneen, vaikka muuten en välttämättä mielipiteitäni niin kailota. Sen olen huomannut töiden puolesta, että olen parempi haastattelemaan kuin olemaan haastateltava. Varsinkin jos pohjakysymykset on valmiina. Koiralleni höpöttelen monesti niitä näitä innoissani.

Jos aihe alkoi kiinnostaa enemmänkin, kannattaa myös tehdä VIA-testi joka on tutkimukseen pohjautuva luonteenvahvuustesti. Jokaisella on ydinvahvuudet ja lisäksi on voimavahvuuksia ja kasvuvahvuuksia. Kasvuvahvuudet ovat piilossa olevia vahvuuksia, jotka eivät ole aktiivisessa käytössä. Ne ovat uusia mahdollisuuksia toiminnassamme, tiedostamattomia tai kehitettäviä vahvuuksia.

VIA-testin pääset tekemään suomenkielisenä VIA-instituutin sivuilla:
VIA Character Strengths Survey & Character Reports | VIA Institute Avautuu uuteen välilehteen

Vaikka sivusto on englanninkielinen, pääset kirjautumisen jälkeen valitsemaan testin kielen.

Näiden vastauksien pohjalta, tuleeko mieleen joku ammatti tai ala, mikä minulle voisi sopia? Saa kommentoida alapuolelle 🙂

puheenaiheet ajattelin-tanaan mieli
Kommentit (1)
  1. Olipas kiva testi , paljon saitkin siihen kirjoitettua, paljon hyvää josta ainakin minulle jää hyvä fiilis. Paljon saman suuntaista mitä minäkin kirjoittaisin. Olen ihan tässä lähiaikoina miettinyt omaa vahvuuttani, kyllä vahvuuteni on käsityö ammateissa ja harrastuksissakin, siitä vielä kun tarkentaa niin korjaaminen. Siinä tehdessä onkin sitten hetkiä uppoutua syvällisempiin pohdintoihin laidasta laitaan .

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *