Minna Canth

Hyvää Minna Canthin päivää!

Jos joku ei tiedä tämän otsikon supernaista niin antakaa mä kerron. Hän syntyi mansessa (Tampereella) vuonna 1844 eli ihan saaaairaan kauan sitten. Minna oli yhteiskunnallinen vaikuttaja, kirjailija, lehtinainen ja liikenainen. Noiden asioiden ja paljon muun lisäks hän oli myös seitsenlapsisen perheen yksinhuoltaja. Kelatkaa. Ja mä oon rikki yhden lapsen ja kotitöiden kans.

Minna oli ensimmäinen suomenkielinen sanomalehtinainen. Hän kirjoitti lehtiin uutisten lisäksi mm. raittiudesta, naiskasvatuksesta ja kansanvalistuksesta. Kirjoittajana hän oli kantaaottava ja terävä. Hän puhui paljon tasa-arvon puolesta ja naisten asemasta yhteiskunnassa.

”Ensimmäinen ehto naisen edistymiselle on persoonallinen ja henkinen vapaus. Siihen perustuu kaikki muu.”

Pidän itteeni onnekkaana olla nainen Suomessa. Toki vielä on kehitettävää tasa-arvossa, mutta koen, että meillä täällä toteutuu aika hyvin tasa-arvo. Koen, että voin olla just sellanen nainen kuin haluan. Pystyin perustaa perheen omasta vapaasta tahdostani. Voin olla kotiäitinä omasta vapaasta tahdostani. Voin valita itse kumppanini ja mennä vielä joku päivä (toivottavasti) avioliitoon rakkaudesta. Voin palata työelämään sitten kun haluan. Saan samaa palkkaa samasta tehdystä työstä kuin mieskollegani. Yhteiskunta antaa mulle mahdollisuuden hakeutua mihin tahansa alalle, myös niille miesvaltaisille aloille. Sekä vapauden valita opiskelupaikkani. Voin tienata omat rahani ja olla taloudellisesti riippumaton. Voin kirjoittaa mielipiteitäni ja ajatuksiani vapaasti internettiin. Voin puhua tunteistani ääneen, niin niistä negatiivisistakin kuin positiivisistakin. Mun ei tarvi mahtua mihinkään kauneusihannemuottiin. Tai en ainakaan suostu mahtumaan. Voin pukeutua ja meikata miten tahdon, saan käyttää hameita tai suoria housuja, ihan sama.

 Ja jos joku mulle sanoo, että “ei naiset pysty” ni näytän, että varmana pystyy. Esimerkkinä hyvin voimaannuttava muisto vuodelta 2014 vappuna, kun miesvieraille tarjoiltiin juhlissa viskiä ja satuin kysymään miksei naisille tarjoilla. Vastaukseksi sain et “naiset ei pysty juomaan viskiä”. Ja mähän sanoin, että anna tänne vaan niin katotaan mihin naiset pystyy ja mihin ei pysty. Ja mä vedin viskiä monta, monta lasillista pystyyn sitä viskiä. (Tässä kohtaa olin jo todistanut kyllä naistenkin pystyvän juomaan viskiä, mutta koska kaikki pitää vetää överiksi niin join vielä montamontamonta lasillista lisää ja päädyin oksentamaan koko yön niitä ulos). Pointti oli kumminkin, että ei oo kauheen montaa asiaa mihin miehet pystyis, mut naiset ei. Ja ne muutamat jutut mitä miehet pystyy tekemään ja mitä naiset ei, liittyy kehollisiin ominaisuuksiin. Esim penikseen ja helikopteriin.

“Vapaus, tasa-arvo, rakkaus – toteutuvatko ne koskaan tässä matoisessa maailmassa?”

Tietenkin on vielä kehittämisen kohteita meidän yhteiskunnassa, koko maailmasta puhumattakaan. Vielä tänä päivänäkin ympäri maailman monia miljoonia naisia avioituu vastoin tahtoaan ja köyhyys on edelleen naisvaltaista. Yhteen ajankohtaiseen tasa-arvo-ongelmaan yhteiskuntamme työelämässä haluaisin vielä kommentoida. Nimittäin raskaussyrjintään. Meillä on täällä Suomessa laki, joka kieltää syrjinnän raskauden tai perhevapaiden vuoksi. Silti tiedän monia raskaana olevia naisia, jotka ovat ahdistuneina menneet työhaastatteluun piilotellen pientä raskausvatsaansa tai naisia, jotka ovat vastaanottaneet vakituisen työpaikan omatunto kolkuttaen, sillä he ei ovat ole kertoneet odottavansa lasta. Meillä on laki tehty suojaamaan naisia, jotka ovat raskaana. Se laki sanoo, että työhaastattelussa työnantaja ei saa kysyä perheen perustamisesta. Se laki sanoo, että raskaana olevan täytyy ilmoittaa työnantajalle äitiysvapaan alkamisesta viimeistään 2 kk ennen vapaan alkamista. Ja silti jotkut ihmiset ovat sitä mieltä, että nainen tekee moraalisesti väärin ja on epärehellinen jättäessään kertomatta työhaastattelussa olevansa raskaana. Tai vastaanottaessaan vakkariduunin. Kuunnelkaa nyt jumalauta: nainen ei tee siinä _mitään_ väärin eikä ole epärehellinen. Ymmärrän täysin näitä naisia salatessaan raskauden. Vaikka se ei saisikaan vaikuttaa työllistymiseen tai mihinkään muuhun, valitettava tosiasia on, että kyllä se vaikuttaa. Ja se on merkittävä ongelma tällä hetkellä. Kuvitelkaa, että kasvatatte sisällänne uutta ihmiselämää ja olette niin innoissanne siitä, että haluisitte kailottaa koko maailmalle ääneen että “MUSTA TULEE ÄITI!!” ja todellisuudessa joudut elämään paineen alla, ettei ketään työpaikalla saa tietää raskaudesta, ettei se vaan kantaudu työnantajan korviin. Ja sitten voi juuri esimerkiksi se lupailtu vakituinen työ mennä ohi, jos asia kantautuu sinne esimiehen korviin. Ikävää, että niinkin ihanaa ja ihmeellistä asiaa joutuu salailemaan. Joten eiköhän aleta muuttamaan asenteita ihan pikkuhiljaa. Jätetään esimerkiksi ekana se tuomitseminen ja mollaaminen pois, jos nainen ei ole työhaastattelussa kertonut raskaudestaan. Koska sehän ei pätkääkään kuulu työnantajalle.

”Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää!”

Tähän loistavaan Minna Canthin sitaattiin on hyvä lopetella. Toi vois olla mun uus motto, vaikka mulla onkin melkein samaa tarkoittava tatuointi. (If I ever become boring, kill me eli metaforallinen ilmaisu kuolemankin olevan parempi vaihtoehto kuin tylsänä ja/tai puolikuolleena eläminen). Jokatapauksessa haluun vielä sanoa, että Minna teki jokaisella liikkeellään historiaa ja muutti maailmaa paremmaksi. Kohdellaan me toisiamme kunnoituksella ja välittämisellä, toteutetaan ja pidetään huolta tasa-arvosta ja ollaan parhaita versioita itsestämme.

Kiitos vielä Minnalle, aikansa supernaiselle.

kulttuuri tasa-arvo rakkaus
Kommentit (1)
  1. Oon kyl nii samaa mielt tosta raskausasiasta ja must on kyl uskomatonta, et miehet saa työtilanteest riippumatta ja siihen asian vaikuttamatta hankkii lapsii koska vaan, kun taas naisien pitäs miettii mukamas joku sopiva kolo asialle.
    Hyvä teksti Jonna ❤️

    lily.fi/blogit/noora-emilia/

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *