10 x Pietari

thumb_IMG_6334_1024.jpg

thumb_IMG_6354_1024.jpg

thumb_IMG_6309_1024.jpg

thumb_IMG_6266_1024.jpg

thumb_IMG_6535_1024.jpg

thumb_IMG_6387_1024.jpg

1/ Eremitaasi

Dvortsovaja ploshad 2

Mielestäni matkailijalla on suorastaan velvollisuus käydä Eremitaasissa Pietarin vierailullaan (ja trust me, en todellakaan yleensä ole ehdoton luonteeltani). Ai miksi? Eremitaasi on yksi maailman merkittävimmistä museoista valtavine kokoelmineen. Unohda ajatus kaamesta jonotuksesta ja osta lippusi etukäteen museon nettisivuilta. Toisekseen, kaikkea ei ole pakko nähdä (itse asiassa yksi päivä ei siihen millään riittäisikään), vaan etukäteen voi miettiä, mikä itseään kiinnostaa (on valitettavaa, että joudun edes toteamaan tämän, mutta esimerkiksi omassa lähipiirissäni on paljon ihmisiä, jotka ajattelevat että museossa vieraillessaan heidän on nähtävä kaikki ja luettava kaikki – aivan kuin lopussa odottaisi joku testi museokokoemuksesta. Siis hello!!!! Museoon voi mennä ihan vain olemaan: nauttimaan taiteesta, kuvittelemaan elämää siellä 1800-luvulla (if applicable), ihastelemaan arkkitehtuuria, tutkimaan itseään ja suhdettaan taiteeseen – tai arvioimaan sitä. You name it! Tsiikaile vaikka potentiaalisia treffikumppaneita). Anyways, museokierros Eremitaasissa voi olla myös oiva valinta itsenäisen kuljeskelun sijaan.

Varaudu museoähkyyn, ja jos päänsärkyä ilmenee, istahda museokahvilaan tai jätä touhu sikseen. Eremitaasi ei katoa, ja voit aina tulla huomenna uudelleen. Ennen kaikkea, uppoudu ihmiskunnan (kulttuuri)historiaan ja unohda omat maalliset murheesi; itse ainakin nautin siitä pienuuden ja positiivisen mitättömyyden tunteesta, joka niin kovin usein näissä suurissa, prameissa universaaleissa museoissa itselleni tulee. 

Huom. museo on aina ilmainen koululaisille, opiskelijoille ja eläkeläisille. Museo on ilmainen kaikille joka kuukauden ensimmäisenä torstaina. 

2/ Venäläisen taiteen museo

Ulitsa Inzhenernaja 4

Toinen must museo Pietarissa on Venäläisen taiteen museo. Pysyvä näyttely tarjoaa läpileikkauksen venäläiseen taiteeseen 800-luvulta nykypäivään. Merkittävä ikonitaiteen kokoelma. 

3/ Venäjän poliittisen historian museo

Ulitsa Kuibysheva 2-4

Erinomainen vierailukohde erityisesti historiasta kiinnostuneille, mutta myös heille, jotka etsivät johdatusta Venäjän historiaan. (Ja ihan oikeasti, eritoten suomalaisina meidän kuuluisi olla edes jotenkin kartalla maan tapahtumista – ohho, vai olenko liian ehdoton taas?) Museon päärakennus sijaitsee Kschesinska -palatsissa, joka rakennettiin prima ballerina Matilda Kschesinskajalle – Nikolai II:n rakastajattarelle 1900-luvun alussa. Myöhemmin bolshevikit valtasivat palatsin ja siitä tuli heidän päämajansa. 

4/ Puskinskaja 10

Ulitsa Pushkinskaja 10

Taidekeskus Puskinskaja 10 esittelee pietarilaista nykytaidetta. Konseptin keskiössä on ajatus ei-museosta (eli varmaankin ajatus, että kulttuurikeskus on antiteesi autoritääriselle, vanhanaikaiselle, opettavalle instituutiolle), tilasta kaupunkikulttuurille. 

5/ Kunstkamera

Universitetskaja Naberezhnaja 3

Pietarin vanhimman museon perusti Pietari Suuri vuonna 1714. Kokoelman perustana oli Pietari Suuren kiinnostus luonnontieteisiin ja erityisesti anatomiaan. Myöhemmin museoon kerättiin eri alkuperäiskansojen esineistöä. 

6/ Pietarin Moskeija

Kronverkskii prospekt 7

Avauduttuaan vuonna 1914 ko. moskeija oli Euroopan suurin. Tänä päivänä se muistuttaa Venäjän monikulttuurisuudesta ja merkittävästä muslimivähemmistöstä. 

7/ Kirkko veren päällä

Naberezhnaja kanala Gribojedova 2b

Kirkko veren päällä, viralliselta nimeltään Kristuksen Ylösnousemuksen kirkko, sijaitsee Gribojedov-kanavan varrella. Muistomerkkikirkko on rakennettu paikalle, jossa tsaari Aleksanteri II menehtyi vuonna 1881. Surullisesta alkuperästään huolimatta kirkko on mitä upein ja koristeltu uskomattoman näyttävästi. 

8/ Bar 812

Zhukovskogo 11

Bar 812 lienee yksi Pietarin parhaimmista cocktailbaareista. Vuonna 2008 perustettu baari on saavuttanut verrattain suuren suosion Pietarin silmäätekevien keskuudessa, mutta baari on säilyttänyt katu-uskottavan imagonsa, eikä se todellakaan ole tyypillinen pintaliitopaikka. Cocktailit ovat taivaallisia ja mestan fiilis rento mutta elegantti. Siellä on yksinkertaisesti helppo olla!

9/ Pif-Paf 

Naberezhnaja kanala Gribojedova 3

Tämä baari-ravintola-parturi kuvastaa Pietarin urbaania kaupunkikulttuuria. Mesta on todella cool ja erityisesti juomamenu on runsas. 

10/ Zoom

Gorokhovaja 22

Miettiessäni, kuinka kuvailla kahvila-ravintola Zoomia, mieleeni tulee vain attribuutit ihana ja suloinen, ja voi kunpa olisin siellä juuri nyt lounaalla tai aamupuurolla (kyllä, aamupuurolla). Zoom on kodikas, viehättävä ja menultaan toimiva. On aamiaista, lounasta ja illallista ja paljon hyviä kasvisvaihtoehtoja. Sekä ihania mehuja! 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *