13 x Angkor Wat

Lapsuudenaikainen unelmani toteutui tammikuussa, kun vierailin Kambodžan Angkor Watissa. Temppeli on paljon upeampi (ja suurempi!) kuin osasin kuvitella. Suosittelen hyviä kenkiä (itse laitoin vahingossa jalkaan pelkät flipflopit – se menkööt aamuneljän herätyksen piikkiin), peittäviä vaatteita ja vettä.

1. Angkor Wat rakennettiin 1100-luvun alussa khmerkuningas Suryavarma II:lle.

2. Alkujaan temppeli oli omistettu ajalle epätyypillisesti hindujumala Vishnulle, mutta 1300-luvun lopuun mennessä temppeli oli muutettu buddhalaiseksi, jota se vielä tänäkin päivänä on.

3. Temppelin alkuperäinen nimi oli Vrah Visnuloka tai Parama Visnuloka, eli Vishu-jumalan pyhä asumus.

4. Khmerin kielinen sana Angkor Wat puolestaan tarkoittaa temppelin kaupunkia tai temppelikaupunkia.

5. Angkor Wat on maailman suurin toiminnassa oleva uskonnollinen monumentti.Tämä valitettavasti tuntuu unohtuvan valitettavan monelta.

6. Tyylillisesti Angkor Wat on yhdistelmä Khmer-imperiumille tyypillistä temppelivuorityyliä ja pylväskäytävätyyliä.

7. Temppeli kuvastaa Meru-vuorta, jossa hindulaisen mytologian mukaan jumalat asuvat.

8. Angkor Wat on poikkeuksellisesti suunnattu länteen, eikä kaudelle tyypillisesti itään. Tutkijoilla on tästä monta teoriaa. On esitetty esimerkiksi, että kuningas Suryavarma II halusi Angkor Watin olevan hän hautansa.

9.Temppelin tunnuspiirteisiin kuuluvat suippokaarelliset ogive-muotoiset tornit ja puolipylväskäytävät.

10.Tyypillisiä koriste-elementtejä taas puolestaan ovat devata-veistokset ja päätykolmioiden melko laajat narratiiviset kohtaukset.

11. Kaupungissa jossa temppeli sijaitsee, Angkor, oli yksi maailman suurimmista kaupungeista ennen teollista vallankumousta.

12. Unesco julisti Angkor Watin maailmanperintökohteeksi vuonna 1992.

13. Keväällä 2019 yhden päivän lippu maksaa USD37 ja kahden päivän USD62.

Olimme temppelillä auringonnousun aikaan (kuten myös about 4000 muuta ihmistä – aika lystikäs kokemus), mutta auringon noustua jengi lähti omille teillensä, eikä väenpaljous missään vaiheessa ahdistanut. Kenties reittimme ei ollut hirveän suosittu tai liikkeellä oli muuten vain vähemmän ihmisiä, sillä saimme nauttia temppelistä hyvinkin rauhassa.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *