5 x Museo Milanossa

journey

1/ Gallerie d'Arte Moderna

Via Palestro 16

GAM:ia, Milanon modernin taiteen museota olenkin jo ennättänyt hehkuttaa paljon. Museon italialaisen, erityisesti Milanon ja Lombardian alueen 1800-luvun taidekokoelma on vertaansa vailla. Esillä esimerkiksi Appianin, Hayezin, Segantinin ja Previatin töitä. Museorakennus, Villa Reale, on myös oivallinen. On aina ilahduttavaa nähdä kuvataidetta ei-kokovalkoisessa tilassa. Palazzo on hiljattain restauroitu ja työnjälki on todella korkealaatuista.

2/ Pinacoteca di Brera

Via Brera 28

Pinacoteca di Brera on rakastettu milanolainen instituutio, joka esittelee italialaista taidetta 1300-luvulta 1900-luvulle. Museolla on erinomaisen hyvä renessanssitaiteen kokoelma. Mantegnan, Raphaelin, Hayezin ja Piero della Francescan työt houkuttelevat vierailemaan tässä kauniisti restauroidussa museossa. Lämmin suositus. 

3/ Villa Necchi Campiglio

Via Mozart 15

Surkea kuva valloittavan palazzon kasvihuoneesta ei todellakaan tuo oikeutta Villa Necchi Campigliolle. Taisin olla niin haltioissani, että unohdin kuvaamisen ihan täysin. Piero Portalupin suunnittelema rakennus valmistui 1935 Necchi Campiglio -perheen kotitaloksi. Tommaso Buzzi suunnitteli myöhemmät uudistukset. Talo on myös tuttu Io Sono Amore -elokuvasta. Villa on mitä kaunein ja mielenkiintoisin paikka. Tällaisia kurkistuksia milanolaisen eliitin elämään pääsee tekemään todella harvoin. 

4/ Museo del Novecento

Via Guglielmo Marconi 1

Museo esittelee lombardialaista 1900-luvun taidetta mainiossa museorakennuksessa aivan Duomon vieressä. Mielestäni otteeltaan ja yleisiltä viboiltaan Milanon modernein ja kiinnostavin museo. Yksi huone esittelee ei-italialaista modernia taidetta (Kandisky, Picasso, Matisse, Mondrian) ja loput on omistettu italialaiselle taiteelle, josta merkittävä osa on omistettu futurismille. Museossa on myös joitakin nykytaiteen teoksia. 

5/ Gallerie d'Italia

Piazza della Scala 6

Milanon Gallerie d'Italia (kaksi muuta sijaitseva Napolissa ja Vicenzassa) on todella houkutteleva museoinstituutio myös. Museon kokoelma keskittyy 1800- ja 1900-luvuille ja se on järjestetty kronologisesti. Presentaatio on oikein mainio ja oivallinen oppimiselle, sillä se tarjoaa kattavan läpileikkauksen Italian taidekehitykseen 1800- ja 1900-luvuilla. Museorakennukset ovat myös todella, todella kauniita ja niissä on ilo vaellella. 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.