8 x erinomainen iranilainen leffa

Rakastuin iranilaisiin elokuviin New Yorkissa asuessani. En muista oliko se IFC vai Film Forum, jossa näin Fireworks Wednesdayn, joka oli ensikosketukseni iranilaiseen elokuvaan, mutta se oli menoa se. Matka Teheraniin ja Isfahaniin ei ole vielä toteutunut, mutta onneksi elokuvien kautta näkee myös paljon. 

1. A Separation (2011)

Asghar Farhadin draamaelokuva iranilaisen pariskunnan avioerosta voitti parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin ja Berliinin elokuvajuhlien Kultaisen karhun. Ihastuttava Leila Hatami loistaa Simininä ja Peyman Moaadi Naderina. Taattua Farhadia, riipaiseva kertomus parisuhteesta ja tarkkasilmäinen kritiikki nyky-Iranista. 

2. About Elly (2009)

Farhadin neljäs elokuva About Elly kertoo Elly-lastentarhanopettajasta, joka katoaa lomamatkalla Kaspianmerellä. Sekä About Elly että A Separation kritisoivat iranilaista nykypolitiikkaa ja yhteiskunnan tilaa. 

Asghar-Farhardi-Films.jpg

3. Fireworks Wednesday (2006)

Farhadin Fireworks Wednesday kertoo Mozhdehista ja Mortezasta, teheranilaisesta pariskunnasta, jotka valmistelevat lähtöä lomamatkalle Dubaihin persialaisen uuden vuoden aattona. Elokuvaa kuvaa pariskunnan avioliittoa ja Mozhdehin epäilyitä liittyen aviomiehensä uskottomuuteen kommentoiden samalla iranilaista yhteiskuntaa. 

fireworks-wednesday-2006-jjs-cover.jpg

4. The Salesman (2016)

Farhadin The Salesman palkittiin myös parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarilla ja elokuva käsittelee niin ikään avioparia kriisin keskellä aivan kuten myös Farhadin Fireworks Wednesday ja A Separation

THE-SALESMAN_QUAD_Online.jpg

5. Bashu, the Little Stranger (1986)

Bahram Beizain ohjaama Bashu, the Little Stranger on mielestäni yksi upeimmista elokuvista ikinä. Elokuva kertoo Bashu-pojasta Khuzestan-provinssissa Irakin-Iranin sodan aikaan. Orpo Bashu päätyy asumaan Na’i-nimisen naisen luo. 

bashu-the-little-stranger-516e28fd-e057-4418-8f5b-2c52330dbb7-resize-750.jpeg

6. The Wind Will Carry Us (1999)

Abbas Kiarostamin The Wind Will Carry Us on uskomattoman kaunis kuvaus Siah Darehin kylästä ja elämästä ja kuolemasta. Elokuvassa on jokseenkin filosofinen ote ja Kiarostami vaatii katsojalta paljon. Mutta paljon elokuva kyllä antaakin. 

81ntbIocQSL._RI_.jpg

7. The Day I Became a Woman (2000)

Marzieh Meshkinin The Day I Became a Woman on kertakaikkisen tärkeä elokuva ja soisi, että jokainen meistä näkisi sen. Meshkini kertoo kolmen iranilaisen naisen tarinan ja kuvastaa mielenkiintoisesti nyky-Iranin yhteiskuntaa ja sukupuolirooleja. 

day-i-became-a-woman.jpg

8. Taste of Cherry (1997)

Kiarostamin Taste of Cherry on elokuva miehestä, joka ajelee ympäriinsä etsien ihmistä, joka voisi haudata hänet itsemurhansa jälkeen. Kiarostamin tuotos on visuaalisesti kaunis ja kertakaikkisen koskettava. 

Tasteofcherryposter.jpg

Jos muuten satutte Qatar Airwaysilla lentämään, niin heillä on ainakin erinomaisia iranilaisia leffoja aina tarjolla.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *