Aavikolta

Qatarissa on maan kokoon nähden paljon todella tunnettujen taiteilijoiden, esimerkiksi Damien Hirstin, Louise Bourgeoisin, Subodh Guptan, julkista taidetta. Keskellä aavikkoa on myös Richard Serran East-West/West-East.

Serran East-West/West-East oli jättimäinen projekti, joka ei olisi realisoitunut ilman Qatar Museumsin miltei rajattomia resursseja. Sanotaan, että hyvinä aikoina Qatar Museums, eli julkisten museoiden kattojärjestö, jota johtaa nykyisen Emirin sisar HE Sheikha Al Mayassa, käytti noin miljardi dollaria taiteen ostamiseen vuosittain. 

Mutta entä eettiset ja poliittiset kysymykset ja Qatarin ihmisoikeusrikkomukset, voidaanko ne kaikki sivuuttaa vain jotta taiteilijat voivat kehittää kunnianhimoisia ja massiivisia projekteja? Tai voimmeko me hyvillä mielin ihastella Qatarin museoita ja taideaarteita ja kokonaan sivuttaa kontekstin, jonka sisällä olemme? 

IMG_4756.JPG

Serran East-West/West-East on pysäyttävä teos keskellä aavikkoa. Sinne ei ole osoitetta tai tietä, vain koordinaatit, ja sinne on mahdollista mennä vain maasturilla. Teos koostuu neljästä metallipatsaasta, jotka nousevat noin 15 metriin korkeuteen. Ensimmäisen ja neljänne patsaan välillä on yli kilometrin matka. 

IMG_4758.JPG

Installaatio on upea. Jopa minä, joka olen nähnyt todella paljon taidetta elämäni aikana mykistyin. Auringon laskiessa patsaita katsellessa mieleen tuli James Turrell. Toisaalta aavikon täysi hiljaisuus sopii erinomaisesti yhteen Serran jykevien metallipatsaiden kanssa. Teoksesta erityisen mielenkiintoisen tekeekin kontrastin puute. Intuitiivisesti sitä ajattelisi, että metallitornit loisivat aavikkomaisemaan vahvan kontrastin, mutta näin ei suinkaan ole. 

IMG_4755.JPG

Aavikkoretki serroineen oli kerta kaikkisen nautinnollinen. Aavikossa on itselleni jotakin niin mystistä ja tuntematonta, siis täysin päinvastainen fiilis kuin Dohassa yleensä. 

kulttuuri suosittelen suosittelen matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *