Belgia (Euroopan aliarvostetuin maa)

Belgia oli minulle pitkään eräänlainen henkireikä. Asuin nimittäin yli kolme vuotta Etelä-Alankomaissa aivan Belgian rajalla Maastrichtissa, joka on todella kaunis, mutta verrattain tylsä kaupunki. (Maastrichthan on tunnetusti erinomainen kaupunki keski- ja eläkeikäisille, mutta 20-vuotiaille kandiopiskelijoille kaupunki näyttäytyy hyvin toisenlaisena.) Mutta onneksi minulla oli paljon Belgiassa asuvia ystäviä, joiden luokse saatoin paeta aina tylsyyden iskiessä ja erityisesti Brysselissä nauttia big city feelz ja siitä, ettei ruokakaupassa tule vastaan yhtäkään tuttua.

Kolmen vuoden aikana Belgia tulikin melko tutuksi ja siksi en voikaan ymmärtää, miksi niin moni tuntuu olevan melko epäkiinnostunut tästä valloittavasta maasta.

Oikeastihan Belgia on täynnä helmiä. Übercool Antwerpen, idyllinen Brugge, kaunis Gent, majesteettinen Leuven…puhumattakaan erinomaisista rannikkomestoista kuten Ostend tai Knokke.

Antwerpen on muoti- ja kulttuurikaupunki par excellence. Museoista erinomaisia ovat MAAS ja nykytaiteenmuseo M HKA, Dries van Notenin lippulaiva on ehdoton, samoin kuin Zurenborg-naapurusto, jossa sijaitsee aivan uskomattomia taloja (oikeastaan pikemminkin kaupunkilinnoja). Suurin osa alueen taloista on jugendtyylisiä, mutta joukossa on myös uusgoottilaisia, uusrenessanssisia, uuskreikkalaisia ja uusklassisia. (Huomaathan postauksen ensimmäisessä kuvassa talon katolla seisova patsaan: siellä Mr Gatsby kohottaa juomalasiaan.)

Bruggea romanttisempaa kaupunkia saa taas Benelux-alueelta etsiä. Groeningemuseum esittelee flaamilaista maalaustaidetta ja Onze-Lieve-Vrouwekerk-kirkossa on Michelangelon veistos Madonna di Bruges.

Suurin osa Brysselissä asuvista ystävistäni dissaa avoimesti kaupunkia. (Ja en oikeasti voi käsittää miksi. Minulla on Brysselissä poikkeuksetta hauskaa, mutta se tietysti varmasti johtuu pitkälti siitä, että EU-kamuni kuljettavat minua after workeilta toisille ja tilaisuuksien välissä minä syön ranuja eli frietjesejä.)

Mutta, ihan oikeasti, Brysselissä(kin) on valloittavia paikkoja kuten Saint-Gilles– ja Sainte-Catherine-naapurustot, Magritte MuseumBOZAR (toinen i-h-a-n-a museo),  CINEMATEK (elokuvamuseo, myöskin tosi hauska!), söpöjä antiikkikauppoja ja antikvariaatteja, viini- ja olutbaareja, sekä tietysti eurooppalainen meininki.

Belgia ei tietenkään ole vain yksi, vaan aina vähintään kaksi. Flanderi ja Vallonia ovat hyvinkin erilaisia unohtamatta maan saksankielistä osaa. Brysselissä taas on luonnollisesti vahva EU-ulottuvuus.

Lue myös:

Bruxelles…Bruxelles

Bryssel

kulttuuri matkat museot-ja-nayttelyt
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *