Dior-nainen (ja sananen tyllihameen muotihistoriasta)

Minulle tyllihameesta tulee heti mieleen kolme ikonista kuvaa: Carrie Bradshaw Sinkkuelämää-sarjan introssa valkoisessa minityllihameessaan ja vaaleanpunaisessa tanktopissa, Grace Kelly Rear Window -elokuvassa upeassa valkoisessa sifonkityllihameessaan ja Joutsenlampi-baletin Odette-Odile valkoisessa tutussaan.

Muistelen kiinnostuneeni tyllihameista balettisalin ulkopuolella ensimmäisen kerran lukioikäisenä. Vasta viime vuonna luvuin vastahakoisesti roosanpunaisesta midimittaisesta hameestani. Hameessa oli valitettavan reikäinen eikä näyttänyt enää ryhdikkäältä. Toisalta, ihmekös tuo, olinhan käyttänyt sitä vähintään kerran viikossa melkein kymmenen vuoden ajan.

2010-luvulla tyllihameet ovat tehneet comebackin, josta varmasti osittain voimme kiittää Maria Grazia Chiurin Dior-debyyttia. Brändin 2017 RTW -kevätmallisto yhdisti tyllihameet feministiteeppareiden kanssa ja molemmissa elementeistä tuli oleellinen osa Chiurin Dior-koodistoa.

Tylli ei sinänsä ole mitenkään uutta, vaan sen uskotaan olleen käytössä jo 1700-luvulla, mutta teknologisen kehityksen myötä kangaslaadusta tuli suosittu 1800-luvun alussa yläluokkien keskuudessa, erityisesti hääpuvuissa. 1900-luvulle saavuttaessa tylliä käytettiin jo laajalti iltapuvuissa. Balettimaailmaan tylli saapui 1800-luvulla, kun vuonna 1832 ballerina Marie Taglioni esiintyi tyllistä valmistetussa tutuhameessa La sylphide -baletissa. Asu innoitti pukusuunnittelijoita käyttämään tylliä balettitutuissa ja uhmaamaan painovoimaa.

Suomalainen Muotikuu on valmistanut tyllihameita 1990-luvun alusta lähtien ja hameista on tullutkin melkoisen suosittuja erityisesti hieman vanhempien naishenkilöiden keskuudessa (olin muuten kerran suomalaisissa häissä, joissa ainakin kolmella naisella oli Muotikuun pitkä tyllihame yllänsä, niin suloista.) Minäkin juhlin 20-vuotissyntymäpäivääni Muotikuun pitkässä tyllihameessa ja täytyy todeta, että kyseessä on kyllä todella kaunis vaatekappale. Hame on myös erinomainen oopperavaate.

Tyllihameen vetovoima perustuu varmasti pitkälti sen ristiriitaisuuteen. Harva vaate on yhtäaikaisesti niin herkkä ja voimakas. Ilmava ja kerroksellinen. Peittävä ja läpikuultava.

Itseäni viehättävät eritoten Diorin 2019 Cruise -kokoelman tyllihameet ja lookit. Dior-nainen tyllihameessaan on voimakas ja kaikkivoipainen. Jykevät maiharit ja täydellisesti istuva bleiseri  tai vaihtoehtoisesti pitkähkö oversize-neule luovat kiinnostavan kontrastin pehmeälle tyllihameelle. Mutta ennen kaikkea tyllihame edustaa mielestäni hilpeää, itseironista otetta elämään, koska nainen joka pukeutuu tyllihameeseen keskellä päivää kykenee ihan mihin vain.

Kuvat: 2019 Cruise Collection

muoti paivan-tyyli
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *