Geoffrey Bawan Kandalama-hotelli

Geoffrey Bawan Kandalama-hotelli Dambullassa lienee yksi Sri Lankan mielenkiintoisimmista rakennuksista. Hotelli sijaitsee noin kymmen kilometrin päästä Sigiriya-kalliolinnoitusta Matalen piirikunnassa. Bawan suunnittelema rakennus on kuuluisa mukautumisestaan sitä ympäröivään maisemaan. On myös sanottu, että Bawan rakennus luo alueelle ns. kolmannen tilan, joka on rakennuksen arkkitehtuurin ja sitä ympäröivän maiseman välissä. Kolmas tila rakentuu pitkälti rakennuksen ja ympäristön integraatiosta, mutta myös vastakkainasettelusta, jota ei tietenkään voi välttää, jos yhtälön osapuolina ovat luonto ja jotakin ihmisen tekemää eli ns. luonnotonta.

069cf7d0-729d-4b6e-b091-122010691a07.JPG

Bawan rakennus on myös tunnettu tavasta, jolla luonto ja kulttuuri keskustelevat. Tähän dialogiin liitty olennaisesti myös rakennuksen muokautuminen ympäröivään luontoon ja toisaalta myös se, kuinka ympäröivä luonto tulee sisälle hotellin yleisiin tiloihin ja huoneisiin. Dialogi ei sinänsä ole mitään uutta – keskustelun aloittaminen tilassa lienee yksi arkkitehtuurin perusajatuksista. Bawan Kandalaman kohdalla dialogi on uniikkia siinä mielessä, että se ei pelkästään asettele luontoa ja kulttuuria vastakkain, mutta myös ehdottaa, että ne voisit osittain yhdistyä – tai jopa luoda yhdessä uuden tilan. 

IMG_0911.jpeg

IMG_0922.jpeg

Hotellivieraalle rakennus näyttäytyy todella viehättävänä. Ensiksikin, näkymä Kandalama-järvelle ja Sigiriyaan eli Leijonakalliolle on henkeäsalpaava. Samoin kaikki se vihreys, joka tuntuu suorastaan tursuvan huoneisiin sisälle asti. 

IMG_1007.jpeg

IMG_0969.jpeg

Hotellin sisällä puolestaan tuntuu kuin olisi valtava kasvipeitteen alla. Sisä- ja ulkotilojen häilyvät rajat ovatkin olennainen osa hotellivierailua. Välillä tuntuu, että on viidakon sydämessä, välillä taas keskellä Bawan mestariteosta. 

Such a cutie this hotel, Heritance Kandalama in Sri Lanka <33

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *