Guccin taideyhteistyöt

Luksusmerkkien ja taiteen yhteistyössä ei sinänsä ole mitään uutta. Elsa Schiaparelli ja Salvador Dalí tekivät yhteisiä projekteja 1930-luvulla. Yves Saint Laurent oli suuri Mondrianin fani ja taiteilijan innoittamana YSL esittelikin Mondrian-mekon suurelle yleisölle vuonna 1965. 2000-luvulla lukuisat suuret merkit Louis Vuittonista Dioriin ja Burberrystä Longchampiin ovat tehneet yhteistyötä nykytaiteilijoiden kanssa.

Muotimerkkien ja taiteen yhteistoiminnassa omaa luokkaansa on Gucci, jonka pääsuunnittelija Alessandro Michele on tähän asti tehnyt yhteistyötä vain sellaisten taiteilijoiden kanssa, jotka sopivat hänen estetiikkaansa. Kun Michelestä tuli merkin pääsuunnittelija Frida Gianninin jälkeen Guccin signature look muuttui sensuellin seksikkäästä maksimalisti-kummajaikseksi silmänräpäyksessä. Michelen Gucci on ollut suunnaton menestys – François-Henri Pinault on varmasti todella tyytyväinen – ja brändistä tuli nopeasti cool milleniaalien keskuudessa.

Gucci tekee yhteistyötä lähinnä ”Instagram-taiteilijoiden” kanssa, jotka ovat suurelle yleisölle tuntemattomia. Tämä on hyvin erilainen strategia verrattuna esimerkiksi Louis Vuittoniin, joka on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Jeff Koonsin, Tracey Eminin, Julie Verhoevenin, Richard Princen ja Takashi Murakamin kanssa – kaikki he edustavat taidemaailman ylintä eliittiä.

Guccin taitelijakaartiin kuuluvat hyvin toisenlaiset taiteilijat, esimerkiksi Jayde Fish, Trevor Andrew, Coco Capitán, Helen Downie aka Unskilled Worker, Ignasi Monreal ja Angelica Hicks.

Michelelle on jo oikeastaan muodostunut tavaksi ottaa kauden taiteilija mukaan malliston suunnittelemiseen tai vaihtoehtoisesti suunnitella uusi kausimallistojen välissä oleva kokoelma. Jayde Fish oli osa SS17-mallistoa, Trevor Andrew puolestaan suunnitteli FW17-mallistoon muutaman vaatekappaleen ja asusteen yhdessä Michelen kanssa. Helen Downien ja Michele kanssa julkaisivat Gucci Unskilled Worker collaboration -malliston vuoden 2017 lopulla.

Taiteilijat ovat vahvasti läsnä myös ns. Gucci-museossa eli Firenzen Gucci Garden Galleriassa, jossa on esillä taiteilijoiden Guccille valmistamia töitä sekä vaatteita ja asusteita yhteistyömallistoista.

Voi olla että Michelelle taidekollaboraatiot ovat osoitus arvostuksesta ja taiteellisten intohimojen kohtaamisesta. Toisaalta Micheleä on kiitelty myös business master mindina, joka osaa tarjota milleniaaleille mitä he haluavat ja juuri taidekollaboraatiot ovat puhutelleet erityisen hyvin milleniaaleja. Totuus lienee jossakin noiden kahden näkökulman välissä. Eikä tietenkään pidä aliarvioida yhteistyön merkitystä taiteilijoille. Toisaalta taidemaailmassa Gucci-leimaa voidaan myös karsastaan – kyse lieneekin pikemminkin siitä, ettei leima erityisemmin häiritse taiteilijoita tai heidän fanejaan.

__

Photos: Coco Capitán & FW17

Gucci & Unskilled Worker

kulttuuri museot-ja-nayttelyt
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *