Kansainvälisen museopäivän kunniaksi: rakkaat museot

Onko lempimuseoistaan puhuminen vähän sama asia kuin näyttäisi lomakuviaan ystävilleen? Ihan söpöä, muttei oikeastaan kauhean kiinnostavaa? No…kansainvälisen museopäivän kunniaksi päätin kuitenkin listata lempimuseoitani.

Eremitaaši, Pietari

Mitä: Rakas entinen työpaikkani ja Suomea lähinnä oleva merkittävin museo, jossa kyllä soisi jokaisen vierailevan. Meillä kotimaassa ei todellakaan ole mitään vastaavaa (valitettavasti!). Ns. universaali museo (engl. universal museum) eli museo, jonka kokoelma kattaa lukuisia eri aikakausia, maantieteellisiä alueita ja esinetyyppejä. Eurooppalaisen maalaustaiteen osasto on huomionarvoinen, mutta hulppeinta on tietenkin itse rakennuskompleksi, joka koostuu toinen toistaan upeimmista palatseista.

Parasta: Himmailu Rastrellin suunnittelemassa Talvipalatsissa, ajatus siitä että täällä Venäjän keisariperheet joskus asuivat.

MoMA, New York

Mitä: Toinen rakas entinen työpaikkani ja ehdottomasti yksi maailman parhaista museoista (hehhe, en tietenkään voisi sanoa mitään muuta.) MoMA:lla on yksi maailman parhaista modernin taiteen kokoelmista ja historiallisesti merkittävä rooli ensimmäisenä modernina (modernin taiteen) museona (huono pun, mutta todellinen juttu.)

Parasta: Museontyöntekijät ovat alansa huippuja ja talossa vaikuttaa monta  kuraattoria, jotka varmasti mainitaan tulevaisuuden taidehistoriassa, esimerkiksi Anne Umland, Roxana Marcoci ja Paola Antonelli.) Lämpiminä kuukausina kannattaa nauttia patsaspuistosta eli sisäpihasta ja ympäri vuoden museon mestariteoksista kuten Picasson Les Demoiselles d’Avignon -teoksesta (1907).

National Gallery, Lontoo

Mitä: Mikäli länsimaisen maalaustaiteen historia kiinnostaa, on Lontoon National Gallery the place to be. Kokoelma alkaa myöhäiskeskiajalta ja päättyy ranskalaisiin impressionisteihin.

Parasta: Italialainen gotiikka ja varhaisrenessanssi. Ducciot, Uccellot, Lippit, Mantegnat, Bellinit jne…

Galleria d’Arte Moderna, Milano

Mitä: Milanon modernin taiteen museoa kauniimpaa ja herkempää saa etsiä. Erinomainen italialaisen – ja ennen kaikkea Milanon alueen – 1700- ja 1800-lukujen taiteen kattaus. Paljon Hayezin, Appianin, Segantinin ja Previatin töitä.

Parasta: Museorakennus, Villa Reale, on uskomaton. Rakennuksen ja kokoelman vuoropuhelu on woooow.

Gallerie d’Italia, Milano

Mitä: Milanon Gallerie d’Italia on yksi kolmesta Intesa Sanpaolo -pankin museoista. Milanon kokoelma keskittyy 1800- ja 1900-luvun italialaiseen taiteeseen.

Parasta: Museorakennus on todella vaikuttava, samoin 1900-luvun taidekokoelma.

Musée Jacquemart-André, Pariisi

Mitä: Édouard Andrén ja Nélie Jacquemartin kotimuseo esittelee heidän kotinsa ja taidekokoelmansa, joka on keskittynyt rokokoohon ja italialaiseen renessanssiin.

Parasta: Perheen kaupunkipalatsi on uskomaton. On myös aina erityistä vierailla jonkun entisessä kodissa ja nähdä taide siellä, mihin keräilijät sen halusivat. Tietysti usein kotimuseoita muutetaan esimerkiksi turvallisuuden takia, mutta Jacquemart-Andrén museossa voi aistia perheen historiaa ja tapoja.

Musée Gustave Moreau, Pariisi

Mitä: Taiteilija Gustave Moreaun koti- ja ateljeemuseo esittelee taiteilijan elämäntyötä.

Parasta: Kaksikerroksinen ateljee, joka on absolument uskomaton.

Musée Bourdelle, Pariisi

Mitä: Kuvanveistäjä Antoine Bourdellen töitä ja elämää tarkasteleva museo.

Parasta: Ateljee kaikessa koskemattomuudessaan (tosin kyseessä lienee jonkin asteinen illuusio) on koskettava. Vaihtuvat näyttelyt ovat yleisesti ottaen todella laadukkaita.

MIA, Doha

Mitä: I. M. Pein suunnittelema Dohan Islamilaisen taiteen museo pyrkii kuvaamaan islamilaisen taiteen laajuutta ja toisaalta myös kehittymistä eri alueilla. Kokoelmaltaan museo ei ole maailman huippujoukkoa, mutta ei se suinkaan ole huonokaan.

Parasta: Museon arkkitehtuuri on uskomaton. Majesteetillisempää museota saa etsiä.

V&A, Lontoo

Mitä: Lontoon Victoria & Albert -museo keskittyy taiteeseen ja designiin. Laajaan kokoelmaan kuuluu niin renessanssi, art nouveau, keskiaika kuin postmodernismi.

Parasta: V&A on museologisesti innovatiivinen ja rohkea tuomaan kenties jopa museomaailmassa hieman kammoksuttuja aiheita seiniensä sisälle.

Museo Bardini, Firenze

Mitä: Edesmenneen keräilijän kotimuseo. Tunnettu sinisen sävystään (bardini blue) ja upeasta veistoskokoelmastaan.

Parasta: No, on pakko sanoa että tietysti ne upeat seinät.

Kaunista museopäivää kaikille! Täältä voi tarkistaa, josko omalta paikkakunnalta löytyisi jotakin tekemistä tälle päivälle.

kulttuuri museot-ja-nayttelyt
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *