Kesäkuun kulttuurivinkit

Kesässä parasta on tietysti valon ja lämmön lisäksi kulttuuritapahtumat, joita koko maa on kesäkuukausina pullollaan. Tässä poimintoja kesäkuun kulttuuritarjontaan:

Naantalin musiikkijuhlat alkavat huomenna. Oi että, ollapa Naantalissa. Mielenkiintoisia olisivat esimerkiksi Kontrasteja (mm. Bartokia, Bachia ja Turinaa), Ilmestyksiä (mm. Milhaudia, Haydnia ja Messiaenia) ja Tunteita, mielikuvitusta ja vapautta – romantiikkaa! (mm. Saint-Saënsia ja Dvorakia).

Huomenna käynnistyvät myös Riihimäen kesäkonsertit. Matinsalissa voi kuulla barokkiorkesteri FiBO Playersin tulkitsemat Vivaldin vuodenajat (tilaisuus on muuten maksuton). Suomen lasimuseossa järjestettävässä avajaiskonsertissa Ilta Venetsiassa musisoivat sopraano Helena Juntunen, FiBO Players, Ismo Eskelinen ja Antti Tikkanen.

Sideways-festarit starttaavat 6.6. Esiintymässä mm. Asa & Band, Low ja Jessica Pratt.

Espoon Urkuyö & Aaria-festivaali käynnistyy 6.6. Avajaiskonsertissa kuullaan Rossinin Petite messe solennelle. Solisteina Tuuli Takala, Anu Ontronen, Tuomas Katajala ja Arttu Kataja.

Iitin musiikkijuhlat puolestaan käynnistyvät 12.6. Avajaiskonsertissa kuullaan mm. David Chailloun Les mains nuesMirage ja Diableries – kaikki Suomen kantaesityksiä.

Inkoon Musik vid havet -festivaalia juhlitaan 14.-16.6. Avajaiskonsertissa Salut d’amour kuullaan mm. Sibeliusta, Coplandia ja Griegia. Lauantaina on luvassa jazzia ja kamarimusiikkia mm. Clara Schumannilta, Fanny Mendelssohnilta ja Cecilia Damströmilta.

Porvoon Suvisoitto käynnistyy 26.6. Kuningas Henrik VIII kohtaa keisari Jiajingin -konsertilla. Maksullisten konserttien lisäksi myös kaikille avointa ohjelmaa.

Taidekeskus Salmela avaa näyttelynsä 8.6. 30-vuotisjuhlanäyttelyssä nähdään teoksia mm. Rafael Wardilta, Ulla Rantaselta, Erkki Saaraiselta ja Kia Taegenilta. Taidekeskuksessa järjestetään myös konsertteja. Tänä kesänä mm. Iiro Rantala, Eppu Normaali ja Jukka Kuoppamäki.

Ateneumin uusi näyttely Hiljainen kauneus aukeaa 14.6. Näyttely tutkii pohjoismaista ja itä-aasialaista taidetta ja niiden ajatuksia arjen kauneudesta ja yhteydestä luontoon. Esillä on kuvataidetta, keramiikkaa, tekstiilitaidetta ja arkkitehtuuria suomalaisista, ruotsalaisista, tanskalaisista ja japanilaisista kokoelmista erityisesti 1950- ja 1960-luvuilta.

Mäntän kuvataideviikot avataan 16.6. Marja Helander on kuratoinut näyttelyn, jonka teema on ihmisen aika. Taiteilijat tutkivat ihmisen vaikutusta ympäristöönsä lukuisin eri tavoi – ekologisuus, uskonto, politiikka, ihmissuhteet ja eläimet ovat kaikki tarkastelussa. Mukana on yli 50 taiteilijaa, esimerkiksi Iiu Susiraja, J. A. Juvani ja Sanna Haimila.

Kittilässä järjestettävä monitaiteellinen Hiljaisuus-festivaali käynnistyy 5.6. Festivaalin ohjelmistossa on tänä vuonna nykysirkusta, nykytanssia, konsertteja ja festivaaliviikon aikana valmistuvia tilasidonnaisia esityksiä. Itseäni kiinnostavat tanssija Kitt Johnsonin StigmaDeath Speaks -konsertti ja ilma-akrobaatti Tom Brandin Koneikko-teos.

Helsinki-päivä 12.6. on täynnä mielenkiintoista ohjelmaa. Kiinnostavia ovat esimerkiksi Stadin slangin Helsinki-päivä Espan lavalla ja Illallinen Suomen taivaan alla (joka tosin taitaa olla jo täyteen buukattu.)

Sodankylän elokuvajuhlat käynnistyvät 12.6. Minua kiinnostaisivat Jean-Paul Civeyracin A Paris Education, Kantemir Balagovin Closeness ja Sasu Kermanin Pohjolan rautamies.

Kuopio tanssii ja soi viettää tänä vuonna 50-vuotisjuhliaan. Festivaali alkaa 12.6. Esiintymässä ovat mm. Dresden Frankfurt Dance Company, Compagnie Pál Frenák, Tero Saarinen Company ja Jorma Uotinen.

Kuopion viinijuhlat vai pitäisikö sanoa festa del vino alkavat 28.6. Vuoden 2019 teema on Italia. Esiintymässä ovat mm. Chisu, Kaija Koo ja Vesala. Ruokakadulla voi tutustua Italian makuihin. On myös gelatoa ja viinimaistajaisia. (Nettisivuja selatessa tuli vähän sellainen olo, että tässä on nyt kliseitä yksi toisensa jälkeen, mutta kenties tapahtuma on myös yllätyksellinen. Mene ja tiedä. Super-VIP- ja VIP-menuista tulee taas lähinnä mieleen Qatar…onko tämän niminen  luokittelu kuopiolaisessa tapahtumassa tarpeellista?)

___

Georges Seurat, A Sunday on La Grande Jatte (1884)

Georges Seurat, Baigneurs at Asnières (1884)

 The Seine and la Grande Jatte, Springtime (1888)

kulttuuri museot-ja-nayttelyt ravintolat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *