Kolme vaihtoehtoa Uffizille

Uffizin taidemuseo on mielestäni oleellinen osa Firenze-matkaa, mutta kaamean pitkä lippujono voi ymmärrettävästi vähentää museon houkuttelevuutta. (Siis: lipun osto etukäteen on must, tai kipittää jonoon ennen aamukahdeksaa. Minua onnisti toisella kerralla, sillä olin jonossa noin 7.45 ja pääsin tosi nopeasti sisään heti noin kello 8.20 – museo aukeaa 8.15). Uffizi on museo vertaansa vailla, joskaan en vertaisi sitä ”universaaleihin” museoihin (Eremitaasi, Louvre, Met, jne.) vaan esimerkiksi Lontoon National Galleryyn. Ei käy kieltäminen, etteikö Uffizin Renessanssitaiteen kokoelma olisi maailman kattavin ja vaikuttavin. Mutta, varoituksen sananen, mikäli kaipaa informatiivista vierailua kannattaa ottaa ääniopastus, sillä museo noudattaa suht perinteistä ja vanhanaikaista opastuslinjaa – huoneissa on minimaalisesti tekstiä, nykyään onneksi yksittäisten teosten luona vähän taustoittavaa tekstiä, yleishuoneopastuksia ei niinkään.

Mutta silti, mikä ihana, ihana museo, muttei suinkaan Firenzen ainoa upea museo. Uffizin lisäksi Firenzessä on paljon muita tosi kivoja ja varteenotettavia museoita.

1. Horne Museum

Keräilijä Herbert P. Hornen kotipalazzomuseo on viehättävä mielenkiintoisine kokoelmineen (nähtävillä on esimerkiksi eräs Giotton työ, joka on vailla pikaista restaurointia). Parasta on kuitenkin rauhallinen tunnelma ja intiimit kohtaamiset Hornen kokoelman kanssa.

IMG_6680.jpegIMG_6687.jpeg

2. Bardini Museum

Taidekauppias Stefanon Bardinin palazzo on myös todella upea, oikeastaan ihan mieletön. Voisin kenties kuvailla sitä firenzeläisenä vastikkeena New Yorkin Frick Collection -museolle. Veistoskokoelma on mieletön, samoin kaikki Bardinin siniset seinät.

IMG_7075.jpegIMG_7078.jpeg

3. Museum of Costume and Fashion

Pitti-palatsin yhteydessä on firenzeläinen asu- ja muotimuseo, jossa pyörii nyt todella mielenkiintoinen Traces-näyttely. Näyttely pyrkii luomaan dialogia kuvataiteen ja muotitaiteen välille. On todettava, että näyttely oli todella vahva visuaalisesti, vaikka olinkin todella skeptinen konseptia kohtaan. Nautin suunnattomasti huoneesta toiseen kiertämisestä, enkä olisi millään suonut näyttelyn loppuvan.

IMG_7138.jpegIMG_7133.jpeg

There’s so much more to Firenze than Galleria degli Uffizi.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *