Kun tarvitset klassista: johdatus Verdiin

1. Maanantaiaamuille, everything is going to be ok -mentaliteetilla: 

Ensimmäinen ooppera, jonka Verdi sävelsi oli Oberto (1839), mutta säveltäjän tunnetuin aikaisin teos on monien rakastama ja usein esitetty Nabucco (1842). Juuri ennen Nabuccon säveltämistä Verdi menetti vaimonsa ja kaksi pientä lastaan, mutta innostui silti Temistocle Soleran libretosta ja ryhtyi sävellystyöhön.

2. Fiilis, kun jäljellä on vielä 25 burpeetä:

Macbeth, säveltäjän ensimmäinen Shakespeare-ooppera sai kantaesityksensä Firenzessä vuonna 1847. Vuonna 1865 Pariisissa esitettiin uudistettu versio, joka ei lopu Macbethin kuolemaan. Macbeth oli myös säveltäjän ensimmäinen ooppera, joka suuntautui kohti uutta draamallista tyyliä, jossa oli rutkasti psykologista syvyyttä ja jännitteitä.

3. Perjantai-illan onnellisuus, kun koti on puhdas ja maljakossa kimppu pioneja:

Luisa Miller kantaesitettiin Napolissa vuona 1849. Luisassa Verdi loi naishahmon, joka sai useita seuraajia hänen myöhemmissä oopperoissaa, esimerkiksi Rigoletton Gilda ja La traviatan Violetta.

4. Kun hyppelet kotiin kesäloman aattoiltana:  

Venetsiassa vuonna 1851 ensi-iltansa saanut Rigoletto nosti Verdin kansainväliseen maineeseen. Tenoriaaria La donna è mobile (nainen on häilyvä) ylsi maailmanmaineeseen ja on vielä tänä päivänäkin todella tunnettu. Kerrotaan muuten, että Verdi oli La donna è mobilen menestyksestä niin varma, että hän pyysi orkesterin jäseniä olemaan viheltämättä tai hyräilemättä sitä muualla kuin harjoituksissa ennen oopperan ensi-iltaa.

5. Kun istut kokouksessa mansplainaajien kanssa: 

Il trovatore eli Trubaduuri sai ensi-iltansa Roomassa vuonna 1853. Trubaduuri on myös todella suosittu ooppera on melko perinteinen. Oopperaa hallitsevat ritarillisuus, kunnia, urheus ja traaginen rakkaus.

6. Kun yrität kuumeisesti vältellä Net-a-Porterin kesäalea:

Verdin keskikauden oopperatrilogian kolmas ooppera on La traviata (kaksi muuta ovat siis Rigoletto ja Il trovatore), joka esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1853. Vaikka La traviata kuuluu maailman suosituimpiin oopperoihin, oli sen kantaesitys Venetsiassa täysi floppi. Sanotaan, ettei ensi-iltamiehitys yksinkertaisesti kyennyt esittämään oopperaa.

7. Kun mielitiettysi saapuu ensimmäiseen sukutapaamiseesi: 

Aida sai kantaesityksensä Kairossa vuonna 1871. Kairon oopperatalo oli avannut Rigoletto marraskuussa vuonna 1869 ja arkeologi Auguste Mariette päätti taivutella Egyptin turkkilaisen kuvernöörin tilaamaan Verdilta ”egyptiläisen” oopperan. Auguste Mariette ideoi tarinaan juonen, jonka perusteella Antonio Ghislanzoni ja Camille du Locle tekivät libreton.

8. Kun saat sunnuntaisiivouksen tehtyä ja istahdat nojatuoliin selaamaan Tinderia:

Verdin viimeinen ooppera Falstaff esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1893 Milanon La Scalassa. Falstaff on muuten myös Verdin ainoa koominen ooppera (mikäli ei huomioida epäonnistunutta Päivä kuninkaana -teosta, joka sai kantaesityksensä vuonna 1840.)

___

Nämä eivät suinkaan ole Verdin kaikki oopperat. Listasta jäi naimitsematta esimerkiksi OtelloUn ballo in maschera ja La forza del destino ja moni muu.

Lue (ja kuuntele) myös:

Kun tarvitset klassista I

Kun tarvitset klassista II

Kun tarvitset klassista III

kulttuuri musiikki
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *