Nautinnoista (tai: olen syönyt ja juonut)
Viime päivien ajan olen syönyt (ja juonut) hyvin Firenzessä ja Milanossa, joskaan en ole jaksanut pitää kiinni italialaisten ”säännöistä” (ystäväni Lorenzo todennäköisesti pyörittelisi päätänsä ja hokisi mamma mia, jos kuulisi minun esimerkiksi juoneen cappuccinoja lounaan jälkeen). Parina päivänä jopa hain amerikkalaistyylisen take away -kahvin kainalooni. (What! No she didn’t!…yes, she she did. Ja nautin joka siemauksesta).
Toki jokaisen aamuni aloitin kunniallisesti (ja kuuliaisesti?) nauttien cappuccinoni al bar, eli siis baaritiskillä, cornetto alla creman kanssa. (Ja toisella aamiaisella nautinkin sitten chia bowlin ja vihreää teetä).
Viikonloppucaffet nautin kuitenkin terassilla auringon kera, koska sabato-meiniki, eli lauantaifiilikset. Pöydässä oli myös älyttömän herkullinen pistacchioleivos crema-asian lisäksi.
Firenzessä ystäväni vei minut mielenkiintoiseen viinikauppaan, jossa viiniä ostetaan kanistereista ja hanapakkauksista. Valintamme primitivo oli ihan okei. Primitivo oli aikoinaan to go -viinini Roomassa ja nyt on kyllä todettava, että tämä toscanilainen primitivo ei maistunut samalta kuin Rooman lähikaupastani ostamani. Vai kenties se oli nuoruus ja intohimo, joka Roomassa sai kyseisen viinin maistumaan niin hyvältä.
Ei ole matkaa Italiassa ilman Golia bianca -pastilleja. Kyseessä ovat siis maailman parhaimmat pastillit – kyllä, maailman parhaimmat. Kunpa vaan voisin syödä niitä alati. Tässä minä ja rakkaat pastillini Guccin fancypancy vessassa.
Toinen erinomaisen tärkeä Italia-asia on tietysti aperol spritz. Ahhh, eikä sekään maistu missään muualla yhtä hyvältä kuin Italiassa. Arno-joen rannassa aivan Uffizzin tuntumassa sijaitsevalla soutuklubilla se maistui extrahyvältä.
Perinteisiä firenzeläisiä asioita, kuten bistecca alla fiorentinaa tai trippaa en tällä matkalla syönyt. Naudan vatsalaukkua eli trippaa maistoin joitakin vuosia sitten, mutta se ei vaan taida olla mun juttuni. Firenzen ruokatoria eli Mercato Centralea voin suositella lämpimästi, söin siellä kahdessa eri paikassa todella herkullista (ja nyt puhumme herkullisesta Italian asteikolla, eli superhyvästä suomalaisella vastaavalla) pastaa, ensimmäisen pähkinäkastikkeella ja toisen neljän juuston kastikkeella. Söin myös superhyvää sushia, ramenkeittoa ja kiinalaista Firenzessä. Kuten sanottu, tämä oli vähän tällainen kapinamatka tämä, kaikella rakkaudella, cara Italia.