Minä ja ruoka (tai: rakkaita muistoja kuten isoisän pannukakkuja)

Olen jo jonkin aikaa pohtinut suhdettani ruokaan. Onko se polttoainetta vai jotakin paljon enemmän; jaettuja muistoja, mutta myös rakkaita, lohduttavia, erilaisia, jännittäviä makuja? Miksi pidän lempimauistani? Miksi toinen ravintola tuntuu sielukkaammalta kuin toinen?

Minulla ei ole varsinaista lempikeittiötä, mutta rakastan libanonilaista (hello baba ghanouge, hummus, falafelit, warak ghenab atteghit, tabbouleh, fattoush ja manouchet), georgialaista (ei ole hatšapurien voittanutta), iranilaista, intialaista ja italialaista (pizza margherita & cacio e pepe forever) ruokaa. Muita lempiasioitani ovat  isäni tekemä kylmäsavulohikeitto, paistetut muikut, tomaatit, halloumi, korianteri, avokadot, gnocchit voi-salviakastikkeella, vuohenjuusto, mustaviinimarjat, mansikat, mustikat, wasabi, sashimit ja osterit. Japanilainen ja korealainen keittiö ovat sydäntäni lähellä myös, mutta niitä tuli syötyä huomattavasti enemmän New Yorkissa kuin Suomessa tai Qatarissa.

Lempiravintoloitani ei yhdistä mikään muu kuin se, että minulla oli siellä joskus hauskaa, vaikka toki niissä kaikissa on mutkaton palvelu ja ravintolalla jonkinlainen sielu. New Yorkissa suosikkini ovat GlasserieCafe Mogador ja Russian Samovar ja Le Bernardin, joka tietysti on täysin omassa sarjassaan – en kuitenkaan halua pelkästään valkoisia liinoja ja seremoniallisuutta, vaan myös elämänmakuisia paikkoja, siksi listalla ovat Glasserie ja Cafe Mogador, jotka ovat molemmat täynnä elämää. Russian Samovar taas lienee yksi New Yorkin suurimmista seikkailuista ja täysin erilainen maailma. Siksi siis sekin on yksi lempiravintoloistani. Pienellä Ithakan saarella sijaitsee maaginen Yefuri, jonka ruoka (ja tunnelma!) oli niin erinomaista, että vieläkin tulee kyyneleet silmiin. Lempiravintoloihini lukeutuvat myös roomalaiset Da AugustoBarzilai ja Flavio al Velavevodetto, vaikka roomalainen keittiö ei ole erityisemmin suosikkini, sekä Vianossa sijaitseva Ristorante La Capannina, luxembourgilainen Brasserie Guillaume ja Dohassa sijaitseva libanonilainen Abajour.

Rakkaihin ruokamuistoihin on aina mukava palata. Niissä kun on yleensä aina kyse jostakin paljon suuremmasta kuin pelkästä ruoasta. Rakkaimpiin ruokamuistoihini lukeutuvat Iftar-ateria Brysselissä, italialaiset perheillalliset eri kokoonpanoilla akselilla Milano-Palermo, se yksi maaginen ilta Marrakechin Eart Caféssa suurella ystäväporukalla, grillailut perheen kanssa veneen kannella, treffit Ho Chi Minh Cityn japanilaisessa Sorae-ravintolassa, chilipähkinät bangkokilaisessa katukeittiössä ja ne kaikki about 86 kertaa kun isoisäni on paistanut lettuja mökillä.

Ruoka on niin kovin henkilökohtainen juttu, mutta samalla siihen liittyy vino pino sosiaalisia aspekteja ja yhteiskunnallisia ulottuvuuksia.

Tällä hetkellä opettelen syömään aamupalaa. Olen jo vuosikausia juonut aamuisin pelkästään sitruunavettä ja kahvia, mutta haluaisin olla aamupalaihminen. Tee on minulle pyhä asia ja kahvi lähinnä polttoainetta, jota juon yhden tai kaksi kuppia. Teetä sen sijaan juon litratolkulla. Oolong on suosikkini. Guilty pleasurini ovat Pandan crackkipallerot eli choco & lakrits -pallot, saunan kiukaalla paistetut nakit dijonin kanssa (mistä tuleekin mieleeni: näkisittepä ulkomaalaisten ystävieni ilmeet kun kerron heille tavastamme paistaa nakkeja saunan kiukaalla) ja croissantit (mitä lähempänä Pariisia nautittu sen parempi).

Lounaan nautin mieluiten yksin omassa rauhassani. Toimistolla työskennellessäni pyrin karkaamaan lounasaikaan omille teilleni, sillä tarvitsen ehdottomasti aikaa yksinoloon myös keskellä päivää. Iltaisin taas en millään haluaisi syödä yksin, mutta toisaalta minusta on myös täysin ok mennä ravintolaan ilman seuralaista.

Suurin ruokaidolini on 88-vuotias isoisäni, joka oppi laittamaan ruokaa 80-vuotiaana vaimonsa sairastuttua. Hänen valmistamansa pannukakut ja uunipuuro ovat taivaallista. Toinen ruokaidolini on yhden italialaisen ystäväni äiti, joka saapuu aina keskipäivällä kotiin vastaanotoltaan, jotta perhe voi nauttia lounaan yhdessä. Tapa on mielestäni todella kaunis ja niin italialainen. 

Mitä ruokaan tulee, on paikasta toiseen muuttamisessa se etu, että jokainen asuinpaikka assosioituu muutaman ruokaan liittyvän asian kanssa. Roomasta minulle tulee heti mieleen perjantaiviinini primitivo ja ricotta e spinaci tortellinit. Doha taas muistuttaa juustoisista manouche-leivistä ja inkiväärimargaritoista. New York puolestaan lienee itselleni ikuisesti mezcal- ja bagelkaupunki.

Kulttuuri Ruoka ja juoma

Muistiinpanoja Luang Prabangista

Pohjois-Laosissa sijaitseva Luang Prabang on yksi kauneimmista kaupungeista, joissa olen koskaan käynyt. Kaupunki on sympaattinen ja viehättävä, ainutlaatuinen yhdistelmä erilaisia maailmoja, jotka muodostavat yllättävän harmonisen kokonaisuuden.

Luang Prabang on parhaimmillaan aamuvarhaisella, kun kadut ovat vielä tyhjiä ja päivä alkamaisillaan. Kaupunki on tunnettu sai bat -seremoniastaan, eli  munkkien almukeräyksestä. Päädyin seuraamaan seremoniaa hotellini edustalla, kun olin menossa aamulenkille. Hetki on harras ja jollain tapaa pyhä – tosin jälkikäteen pohdiskelen mitä pyhää oikein mahdoinkaan tuntea – en ole buddhalainen, en tunne seremoniaa sen kummemmin, itse asiassa pystyn hahmottamaan hetkeä lähinnä esteettisestä näkökulmasta, vaikka toki tunsin kadulla vallitsevan rauhan.

Lempiaktiviteettini Luang Prabangissa oli kävely ja rakennusten tarkastelu. Kaupungissa on niin paljon mielenkiintoista katseltavaa kasvi-istutuksista ovenkahvoihin. Kaupungin keskusta on Unescon maailmanperintökohde ja se on todella upea. Keskustan 1800- ja 1900-lukujen fuusioarkkitehtuuri on vertaansa vailla.

Luang Prabang on myös tunnettu temppeleistään, joita kaupungissa on yli 30. Mikäli muistiinpanojani on uskominen, vierailin noin 25 temppelissä kaupungissa ollessani. Suurin osa temppeleistä oli hyvin rauhallisia eikä muita vierailijoita näkynyt. Vierailuni keskittyivät lähinnä arkkitehtuuriin ja tunsin huonoa omatuntoa kuinka vähän tiedän buddhalaisten temppeleiden arkkitehtuurista – tai ylipäätänsä buddhalaisuudesta tai taiteesta ja buddhalaisuudesta. Opaskirjanikaan eivät olleet erityisen avuliata, mutta onneksi Google toi minut muutaman hyödyllisen lähteen äärelle.

Omia suosikkejani Luang Prabangin temppeleistä (joskin suositukseni perustuvat lähinnä esteettisiin seikkoihin – ) ovat Wat Wisunarat, Wat Phon Phao ja Wat Mahathat.

Muita tunnettuja nähtävyyksiä ovat kuninkaallinen palatsi, kansallismuseo, iltatori ja kaupungin pääkatu Sisavangvong. Kontrasti myöhäisen ja aikaisen Luang Prabangin välillä on melkoinen. Aamuisin kaupungin eetos on hyvin rauhallinen, miltei unenomainen. Iltaa kohden kaupunki energisoituu huomattavasti, tämä tietysti ei ole mitenkään ennenkuulumatonta, mutta Luang Prabangissa kontrasti aamuisen ja iltaisen kaupungin välillä on jotenkin erityisen vahva.

Luang Prabang sijaitsee Mekong-joen varrella ja oh my god kuinka kaunista joella on. Eli jokiristeily on ehdottomasti must.

Koin kaupungissa häkellyttävän upeita auringonlaskuja, joiden nautiskelemiseen en kaivannut mitään sen erityisempää, vaikka Mekongin varrella sijaitsevat kahvilat ja ravintolat vaikuttivat melko viihtyisiltä.

Luang Prabang ei ole kooltansa mitenkään suuri. Kaupungin keskustassa pärjää mainiosti jalan ja polkupyörällä tai skootterilla voi taittaa pidemmät matkat. Liikenne on todella okei – itse asiassa jopa niin handlattavissa että minä, ihminen jolla ei ole ajokorttia pystyi ajamaan siellä skootterilla.

Phou Si -vuori keskellä Luang Prabangia on yksi kaupungin pyhimmistä paikoista. Se on myös todella suosittu nähtävyys erityisesti auringonlaskun aikaan.

Auringonlasku vuorella oli…no…hyvin täysi. Ei siis todellakaan mikään erityinen kokemus ja oikeastaan vain aika ahdistava. Maisema vuorelta on toki kaunis, mutta varmasti aivan yhtä upea johonkin toiseen aikaan.

Kaupungin ravintolatarjonta on mainiota, joskin hyvin selkeästi kohdennettu vähän vanhemmalle väelle. Kaupunki ei todellakaan ole reppureissaajan mesta mitä tulee ravintoloiden hintoihin tai yöelämään. Mutta mukavuuden haluiselle nautiskelijalle kuten itselleni kaupunki on oikein passeli – päiväni kuluivat poikkeuksetta aikainen illallinen ja pää tyynyyn kymmeneltä -kaavalla.

Kaupungin tunnetuin ravintola lienee L’Elephant, joka on kyllä kaiken hypetyksensä arvoinen. Muita hyviksi havaittuja paikkoja ovat Coconut Garden ja italialaishenkinen Popolo.

Suuri pettymys oli Scandinavian Bakery, josta ei saanut salmiakkia eikä pullia (siiiiiiiiiiiis whaaaaaaaaaaat. En muista milloin viimeksi olisin ollut niin pettynyt – olin kärsinyt akuutista salmiakkihimosta jo monta viikkoa ja kun kuulin ko. ruotsalaisomisteisen kahvilan myyvän salmiakkia lähdin sinne kirjaimellisesti kesken illallisen – vain huomatakseni se oli jo sulkeutunut. Seuraavana aamuna odotti vielä surkeampi yllätys: ei salmiakkia, ei mitään ruotsalaista – eikä edes pullia!!!!)

Kulttuuri Matkat