Pieni opas Pietariin
YLEISTÄ
Tsaari Pietari Suuren vuonna 1703 perustama Pietari on mielestäni yksi maailman kauneimmista kaupungeista ja ehdottomasti vierailemisen arvoinen. Eurooppalaiseksi suurkaupungiksi Pietari on varsin nuori, mutta sitäkin ihastuttavampi. Siltoineen ja jokineen se muistuttaa paljon Amsterdamia. Tämä ei suinkaan ole sattumaa, sillä Pietari Suuri oli perin ihastunut Amsterdamiin ja halusi Pietarista Amsterdamin kaltaisen kaupungin kanaaleineen. Funny fact: Pietarin ensimmäinen nimi, Sankt Pieterburg, eli Pyhän Pietarin linna, oli hollanninkielinen.
Pietarin pramea ja mahtipontinen keskusta on viehättävä sekoitus barokkia ja uusklassismia. Kaupunkikuvaan ovat vaikuttaneet joukko eurooppalaisia arkkitehtia kuten Jean-Baptiste Le Blond, Domenico Trezzini, Francesco Bartolomeo Rastrelli, Antonio Rinaldi, Carlo Rossi, Giacomo Quarenghi, Auguste de Montferrand ja Jean-Baptiste Vallin de la Mothe. Pietarin erinomaista kulttuuritarjontaa kannattaa hyödyntää, mutta kaupunki on hyvä valinta myös ruoka- ja hemmottelukohteeksi. Omaa lempitekemistäni Pietarissa on kävely ja museoissa sekä kirkoissa vierailu eli toisin sanoen menneen maailman aistiminen, mutta Pietarissa on myös nuorekkaampi, coolimpi, puolensa pikkuputiikkeineen, kahviloineen, baareineen ja brunssipaikkoineen.
Suomen kansalainen tarvitsee Venäjälle viisumin. Tosin poikkeuksena ovat Pietariin laivalla matkustavat, jotka voivat oleskella Pietarissa 72h viisumitta. Viisumin saa matkatoimistosta tai Venäjän suurlähetystöstä. Helpointa on hypätä Allegro-junaan, joka vie Pietariin Helsingistä alle neljään tuntiin.
NAAPURUSTOT
Pietari on maantieteellisesti suuri kaupunki, joskaan välimatkat suosituimpien nähtävyyksien välillä eivät ole hirveän isoja. Metrolla on kätevä kulkea suurimpia etäisyyksiä. Kenties paras yksittäinen neuvo Pietariin tulevalle on: Kaupunki on niin paljon enemmän kuin pelkkä Nevski prospekt.
Tsentralny
Tsentralny-hallintopiiri kattaa Pietarin ydinkeskustan ja siellä sijaitsee lukuisia kiinnostavia kohteita kuten Palatsiaukio, Eremitaaši, Kirkko veren päällä, Kesäpuisto, Taiteiden aukio, Marmoripalatsi, Kazanin katedraali, Taurian palatsi ja Vladimirin kirkko. Alueella on myös paljon hotelleja ja muita majoitusvaihtoehtoja.
Admiralteysky
Admiralteysky on myös keskustassa sijaitseva hallintopiiri ja se rajoittuu Nevaan, Yekateringofka-jokeen ja Gorokhovaya-katuun. Siellä sijaitsevat Iisakinkirkko ja Mariinski-teatteri.
Heinätorin kulmat
Heinätori eli Sennaja on Dostojevskin Pietaria. Siellä sijaitsevat Heinätori, Gribojedovin kanava ja Jusupovin puisto.
Vasilinsaari
Vasilinsaari, joka myös Hirvisaarena tunnetaan, on mitä mainioin alue tutustua. 1710-luvulla Pietari Suuri päätti rakentaa sinne Pietarin keskustan ja sijoitti sinne uudet hallintoelimet eli kollegiot, jotka Domenico Trezzini suunnitteli. Saarella sijaitsevat mm. Menšikovin palatsi, Pörssiaukio, Kunstkamera ja Smolenskin hautausmaa.
Koivusaari
1700-luvulla Pietarin keskusta sijaitsi tällä saarella. Koivusaaren nähtävyyksiä ovat Pietari Suuren talo, Pietarin moskeija, Poliittisen historian museo ja alueen jugendasuintalot.
MUSEOT
Pietari on erinomainen kohde museomatkalle, joskin suurin osa museoista on aika perinteisiä toimintatavoiltaan. Pietarissa on muutama suuri museo ja joukko ihania pikkuisia koti- ja erikoismuseoita. Jos vain on aikaa, kannattaa ehdottomasti vierailla muutamassa pikkumuseossa, jotka ovat huomattavasti rauhallisempia kuin esimerkiksi Eremitaaši ja Venäläisen taiteen museo.
Eremitaaši, Dvortsovaja ploshad 2
Pietarin ykkösmuseo kuuluu maailman tunnetuimpiin ja merkittävimpiin. Suosittelen tutustumaan kokoelmaan etukäteen ja ostamaan lipun netistä tai Talvipalatsin sisäpihalla olevista automaateista. Jonot voivat olla sesonkiaikaan aika pitkiä. Museo on opiskelijoille ilmainen, mutta silloin lippu on ostettava tiskiltä. Eremitaaši on huumaavan upea paikka, mutta paikoin todella ruuhkainen ja epämiellyttävä – esimerkiksi da Vinci -sali on usein todella täynnä ihmisiä. Rauhallisia sopukoita kuitenkin löytyy runsaasti, kunhan vai malttaa etsiä.
Toinen funny fact liittyen Eremitaašin historiaan: Katariina Suuren aikaan Talvipalatsissa järjestettiin hermitage, eli eristäytyineisyyden paikka, joka oli silloin muodissa ollut alunperin ranskalainen tapa. Hermitaget olivat tilaisuuksia ja paikkoja, joissa hoviaatelisto piti hauskaa ja seurusteli keskenään ilman palvelusväkeä. Yksityiseen hermitageensa Katariina Suuri ripusti ensimmäiset taulunsa, 225 Vanhojen Mestareiden työtä vuonna 1764 ja tästä Eremitaaši sai alkunsa.
Venäläisen taiteen museo, Ulitsa inzhenernaja 4
Venäläisellä taiteen museolla, jonka päärakennus sijaitsee Carlo Rossin suunnittelemassa Mihailovskin palatsissa, on maailman laajin venäläisen taiteen kokoelma. Eli mikäli läpileikkaus venäläiseen taiteeseen 800-luvulta nykypäivään kiinnostaa, on Venäläisen taiteen museo mitä oivallisin.
Kunstkamera, Universitetskaja naberezhnaja 3
Pietari Suuren vuonna 1714 perustama, Venäjän ensimmäinen museo on pietarilainen vastine renessanssiaikaiselle cabinet de curiosités -ilmiölle. Pietari Suuri oli vieraillut useassa kuriositeettikabinetissa Länsi-Euroopan matkallaan ja palattuaan Venäjälle vuonna 1698 hän halusi perustaa samanlaisen instituution Pietariin. Tsaarin toiveena oli, että tässä museossa olisi näytteillä koko silloinen tiede. Tänä päivänä Kunstkameran antropologinen ja etnografinen kokoelma on noin kaksi miljoonaa objektia. Museorakennus on erinomainen esimerkki varhaisesta pietarilaisesta barokista ja ehdottomasti näkemisen arvoinen.
Jusupovin palatsi, Naberezhnaja reki moiki 94
Klassiseen tyyliin rakennettu entinen yksityispalatsi on arkkitehti Jean-Baptiste Vallin dela Mothen suunnittelema. Sen upeimpiin huoneisiin kuuluvat maurilainen vierashuone ja rokokootyylinen teatteri. Palatsilla on myös ollut osansa historiassa, sillä keisarinna Aleksandran parantaja Rasputin sai surmansa siellä vuonna 1916.
Erarta, 29 Liniya vasil’yevskogo ostrova
Nykytaiteen museo Erarta sijaitsee Vasilinsaarella parinkymmenen minuutin kävelymatkan päässä Krassin-jäänmurtajasta. Erarta on modernein Pietarin museosta toiminnaltaan ja näyttelysuunnittelultaan. Museon järjestämät näyttelyt ovat laadukkaita ja oivaltavia. Pysyvä näyttely esittelee venäläistä nykytaidetta ja onkin mainio johdatus aiheeseen.
Puškinskaja 10, Ulitsa pushkinskaja 10
Siinä missä Erarta on salonkikelpoinen museo, Taidekeskus Puškinskaja 10 on vaihtoehtoinen ja kapinallinen, omien sanojensa mukaan ei-museo. Kulttuurikompleksissa järjestetään vaihtuvia nykytaiteen näyttelyitä ja siellä on myös kahvila ja baari.
Poliittisen historian museo, Ulitsa kuibysheva 2-4
Poliittisen historian museo on yksi Pietarin mielenkiintoisimmista museoista, vaikkakin paikoin vähän kotikutoinen näyttelytekniikaltaan. Museo sijaitsee Kšesinskajan talossa, Aleksandr von Hogenin suunnittelemassa jugendpalatsissa. Talon historia on jännittävä ja värikäs. Talon omistaja ballerina Mathilde Krzesinska oli tulevan tsaari Nikolai II:n rakastajar. Myöhemmin ballerina meni naimisiin tsaarin serkun suuriruhtinas Andrei Vladimirovitšin kanssa. Talosta tuli bolševikkien päämaja Helmikuun vallankumouksen jälkeen.
Kotimuseoista hurmaavia ovat esimeriksi Anna Ahmatovan kotimuseo (Liteyniy prospekt 53), Nabokov-museo (Bolshaya morskaya ulitsa 47), Dostojevskin kotimuseo (Kuznechnyy pereulok 5/2) ja Rimski-Korsakovin kotimuseo (Zagorodnyy prospekt 28). Täällä lista kaikista Pietarin museoista.
KIRKOT
Iisakinkirkko, Isaakievskaya ploshchad
101,5 metrin korkeuteen kohoava kirkko on itse asiassa jo neljäs tälle paikalle rakennettu kirkko. Aleksanteri I:n keisarillisen arkkitehdin Auguste de Montferrandin suunnittelemaa kirkkoa rakennettiin neljäkymmentä vuotta ja se päätti venäläisen klassismin kauden. Kannattaa kiivetä kirkon kupoliin, sillä näkymä on vertaansa vailla.
Verikirkko/ Kirkko veren päällä eli Kristuksen Ylösnousemuksen kirkko, Naberezhnaja kanala Gribojedova 2b
Kristuksen Ylösnousemuksen kirkko muistuttaa tyylillisesti 1500- ja 1600-luvun rakennustaiteen perinteitä. Kirkon historia on traaginen, sillä se rakennettiin vuosina 1883-1907 paikalle, jolla maaliskuun 1. päivänä 1881 tsaari Aleksanteri II haavoittui kuolettavasti. Koristelulistoilla, puolipyöreillä seinän ulkonemilla, kaakeleilla ja pielipuilla koristeltu kirkko on perin upea. Kirkon julkisivut hohtavat graniitilla, marmorilla ja lasitetulla tiilellä. Kupolit sen sijaan on päällystetty kullatuilla kuparilevyillä. Myös Evankeliumin mukaiset mosaaikit koristavat kirkon ulkoseiniä.
Kazanin katedraali, Kazanskaja pl. 2
Vuonna 1799 tsaari Paavali I julisti kilpailun uuden katedraalin suunnittelusta. Toivottiin, että uusi katedraali rakennettaisiin Rooman Pietarinkirkon tapaan. Kilpailun voitti Andrei Voronihin, kreivi Aleksandr Stroganovin maaorja. Kirkon rakentaminen aloitettiin Aleksanteri I:n aikaan 1801 ja se valmistui 1811 Napoleonin vastaisen sodan aattona.
Pietari-Paavalin kirkko
Trezzinin suunnittelema ja vuosina 1712-1733 rakennettu Pietari-Paavalin kirkko lienee yksi kaupungin koskettavimmista, sillä siitä tuli tsaarien hautakirkko. Vuonna 1998 viimeisen tsaariperheen maalliset jäännökset siirrettiin Pietari-Paavalin kirkon sivukappeliin. Kirkko on pietarilaisen barokin tärkeimpiä rakennuksia ja Pietarin toiseksi korkein rakennus; kirkon torni kärkineen ja tuuliviireineen on 122.5 metriä korkea.
Pyhän Nikolaoksen merikatedraali, Nikolskaya ploshchad 1/3
Savva Tševakinskin merimiesten Nikolski-kirkko on rakastettu Elisabetin aikaisen barokin esimerkki.
Jumalanäidin ennusmerkin kirkko, Tverskaya ulitsa 8
Uusvenäläistä tyyliä edustava Dmitri Kryžanovskin suunnittelema kirkko jugendvaikutuksineen on mielenkiintoinen kokonaisuus, jossa kannattaa vierailla jos jugendhenkinen Pietari kiinnostaa.
Aleksanteri Nevskin luostari, Naberezhnaya Reki Monastyrki 1
Pietari Suuren rakennuttama muistomerkkiluostari suunniteltiin Trezzinin ideoiden pohjalta. 1720-luvulla sinne siirrettiin Aleksanteri Nevskin jäännökset ja 1700-luvun lopulla luostari sai lavran, eli pääluostarin statuksen. Hautausmaasta tuli keisarillisen Venäjän tärkein hautausalue ja siellä lepäävät esimeriksi Dostojevski ja Tšaikovski.
Smolnan luostari, Ploshchad Rastrelli 1
Smolnasta tuli Pietarin ensimmäinen naisluostari. Bartolomeo Francesco Rastrellin suunnittelema ja vuonna 1748 perustettu pääkirkko on venäläisen barokin täydellisempiä rakennuksia.
MUUT NÄHTÄVYYDET
HISTORIAA
Pietarin Suuren talo, Petrovskaya embankment 6
Pietari Suuren talo on kaupungin vanhin puurakennus. Talo valmistui kolmessa päivässä ja tupaantuliaisia vietettiin 28. toukokuuta vuonna 1703. Tsaari piti suuresta talonpoikamaisesta rakennuksestaan, mutta asui siellä vain kesäisin lyhyitä aikoja.
Pietari-Paavalin linnoitus
Pietarin ensimmäinen rakennus perustettiin alun perin suurta Pohjan sotaa varten vuonna 1703. Linnoituksen rakentamiseen tarvittiin 40 000 ihmistä, venäläisiä talonpoikija sekä suomalaisia ja ruotsalaisia sotavankeja. Nykyään alue on suosittu uimis- ja auringonottopaikkana ja siellä on myös museo ja edellä mainittu katedraali.
Beloselski-Belozerskien palatsi, Nevski prospekt 41
Fontankakanavan ylittävän Anitškovin sillan kupeessa Nevski prospektin varrella sijaitseva uhkea ja mahtipontinen palatsi vie kaiken huomion. Palatsi rakennettiin arkkitehti Andrei Stakenschneiderin piirustusten mukaan vuonna 1846 ruhtinas Beloselski-Belozerskille.
Mikaelinlinna, Sadovaya ulitsa 2
Romantikkokeisari Paavali I:n rakennuttama, myös Insinöörinlinnana tunnettu Mikaelinlinna on myös toiminut traagisten tapahtumien näyttämö. Vuonna 1801 Paavali I muutti perheineen Talvipalatsista Mikaelinlinnaan, jossa hänet murhattiin vain noin 40 päivää muuttonsa jälkeen.
RAUHAA KAUPUNGIN KESKELLÄ
Kesäpuisto, Kutuzov embankment 2
Ivan Ugrjumovin suunnittelema, Pietarin vanhin puutarha juontaa juurensa vuoteen 1704. Aivan puiston vieressä on Pietari Suuren Kesäpalatsi. Kesäpuisto on mitä oivallisin paikka iltapäiväkävelylle ja puiston kauneus on sanoin kuvaamatonta.
Smolenskin hautausmaa, Kamskaja ulitsa 26
Vuonna 1756 perustettu Smolenskin hautausmaa on mielestäni yksi Pietarin kauneimmista paikoista. Pietarilaisille hautausmaa on tärkeä Ksenia pietarilaisen vuoksi, joka haudattiin Smolenskin hautausmaalle. Perimätiedon mukaan Ksenia eli 1700-luvun alkuvuosikymmenillä. Miehensä kuoltuaan Ksenia omistautui uskolleen ja hänestä tuli houkka, jurodivija. Vuosien saatossa Ksenian arvostus nousi ja tieto hänen hengellisistä kyvyistään levisi, Ksenian sanotaan esimerkiksi ennustaneen Katariina Suuren kuoleman. Nyt Ksenia tunnetaan eritoten työtä, asuntoa ja aviopuolisoa etsivien esirukoilijana ja auttajana. Ksenian haudan päälle on rakennettu kappeli, joka on pietarilaisten rakastettu pyhiinvaelluspaikka.
Pankkisilta & Leijonasilta
Aarnikotkilla koristeltu Pankkisilta ja Leijonasilta hurmaavat Gribojedovin kanavan varrella.
RETKELLE
Pietarhovi
Pietarhovin palatsi- ja puistoalue huumaa pröystäilevällä kauneudellaan. Alueella on rutkalti näkemistä, esimerkiksi Rastrellin suunnittelema Suuri palatsi, Pietari Suuren lempipalatsi Monplaisir, eli nautintoni, Rastrellin suunnittelema kirkkorakennus ja Nikolai Sultanovin suunnittelema ja vuonna 1905 avautunut Pyhien Apostolien Pietarin ja Paavalin hovikirkko, jossa näkyy venäläisten 1500- ja 1600-luvun kirkkojen piirteitä. Pietarhovissa hurmaavat myös lukuisat suihkulähteet ja puistot.
Tsarskoje Selo
Aleksei Kvasovin, Savva Tševakinskin ja Rastrellin suunnittelema Katariinan palatsi ja säännöllinen puisto ovat myös todella vaikuttavia. Vuosina 1741-1756 rakennettu palatsi on venäläisen barokkityylin kukoistusvaiheen isoin rakennus. Erityisen ihasteltu on palatsin meripihkahuone.
KULTTUURIA
Pietarin konsertti- ja oopperatarjonta on vertaansa vailla. Olen ollut myös erinomaisissa teknobileissä, joskaan klubien nimet eivät ole tallessa. Mutta teknoskene ainakin vielä vuoden 2012 tienoilla oli aika vaikuttava. Sittemmin olen ollut lähinnä klassisissa esityksissä. Niitäkin voin suuresti suositella.
Pietarin ykköstalo on Mariinski-teatteri, jolla on Pietarissa kaksi salia; uusi ja vanha. Uuden tekniikka on erinomaista, mutta vanhan tunnelmaa ei voita mikään. Mikäli mahdollista, kannattaa nauttia yksi esitys kummassakin. Mihailovski-teatteri on myös upea, mutta oopperoiden laatu ei ehkä aivan yllä Mariinskin tasolle. Kolmas vaihtoehto oopperalle on SPB Opera, jonne liput ovat huomattavasti Mariinskia edullisemmat. Tosin heikolla ruplan kurssilla Mariinskinkaan lippujen hinnat eivät päätä huimaa. Pietarin filharmonia on orkesteri vertaansa vailla. Heillä on sekä suuri sali että pieni sali ja molemmat ovat upeita.
RAVINTOLAT
Pietarin ravintolaskene on mainio. Ehdoton must Pietarissa on tietysti georgialainen ruoka. Trendikkäitä rafloja tuntuu avautuvan tiuhaan ja uusia konsepteja kehitellään koko ajan.
ERINOMAISET GEORGIALAISET
Ei ole matkaa Pietariin ilman georgialaista ruokaa.
Khachapuri i Vino (useita, esimerkiksi Ulitsa mayakovskogo 56)
Tämä sympaattinen georgialainen on lempiravintolani Pietarissa. Ruoka on erinomaista, palvelu mutkatonta ja paikan tunnelma on iloinen.
Kakha Bar, Rubinstein 24
Toinen lempparini on trendikkäällä Rubinsteinin kadulla. Kakha on ns. cool georgialainen, ei siis niinkään kotikutoinen tai sympaattinen. Cooliudestaan huolimatta ruoka on todella hyvää ja fiilis ihan rento.
Kaksi muuta erinomaista georgialaista ovat Khochu Kharcho (Sadovaya Ulitsa 39/41) ja ChaCha (Griboyedov Channel Embankment 8/1), joka sijainnistaan huolimatta ei ole pelkkä turistiravintola vaan ruoka on todella hyvää ja palvelu hyvää.
BRUNCH AND MORE
Schastye, Malaya morskaya ulitsa 24 & Rubinstein 15/17
Schastye, eli onnellisuus, on yksi Pietarin parhaimpia sunnuntairavintoloita. Eli erinomaisia brunssi- ja late lunch -annoksia.
Muita erinomaisia aamiais- ja sunnuntaipaikkoja ovat esimerkiksi Clean Plates Society (Gorokhovaya ulitsa 13), Julia Child Bistro (Grazhdanskaya ulitsa 27/30) – nam mikä aamiaislista!!! Niin ihana paikka! Ja übercool Charlie (Griboyedov channel embankment 54), joka on eritoten iltaisin todella hip. Minun mielestäni paras aamuisin, jolloin voi saada tosi hyvän pöydän ja nauttia paikan rauhallisuudesta. Todella erilainen fiilis iltaisin, joskin lista on ehkä aavistuksen houkuttelevampi ilta-aikaan.
RENTOA JA NOPEAA
Pizza 22 cm, Rue joukovski 45
Ollessani Eremitaašissa töissä Pizza 22 cm oli lempipaikkani duunin jälkeen. Ahhh niiden pizzat on niin hyviä ja täydellisen kokoisia – ei liian isoja.
Kaksi muuta tosi hyvää ”pika”ravintolaa ovat myös 2Taco & Co (Rue joukovski 13) ja Pita’s (Gorokhovaya ulitsa 32).
FINE DINING
L’Europe, Mikhailovskaya ulitsa 1/7
L’Europe on täydellinen erikoistilaisuuksiin ja hemmotteluun. Historiallinen miljöö, L’Europe on Venäjän vanhin vieläkin toiminnassa oleva ravintola, ja hienostunut palvelu takaavat erinomaisen kokemuksen. Ah ja se ruoka!
Percorso, Voznesensky 1
Lempi-italialaiseni Four Season -hotellissa on yksinkertaisesti sanottuna tosi hyvä. Paitsi niillä on omaan makuuni outo sunnuntaibrunssi, josta tulee ihan liikaa mieleen Dohan kammottava perjantaibrunssit – mutta anyways, à la carte on fantastinen ja ruoka mainiota.
EM, Moika 84
Pietarin modernein ja yksi parhaimmista ravintoloista. Elämyksellinen ja pikkuriikkinen, joten pöytävaraus on must.
AASIA& LÄHI-ITÄ
Baklazhan, Ligovsky prospekt 30 A
Simppeli ja maukas uzbekkiravintola.
Tandoor, Admiralteyskiy prospekt 10
Konstailematon ja maukas intialainen. Käytännöllinen sijainti.
Apteka, 20 Nevsky prospekt
Sarjassa hip ja cool Pietari ei ole Aptekan voittanutta. Intialaisvaikutteisessa hipsterpaikassa on erinomaiset drinkit ja yllätykselliset annokset. Suosittelen ilomielin.
Bekitzer, Ulitsa Rubinšteina 40/11
Israelilainen Bekitzer on erinomainen ravintola – viehättävä miljöö ja maukas ruoka. Yleisfiilis rento ja positiivinen.
Made in China, Bolshaya morskaya ulitsa 35
Toinen vakkarini after workille. Diggaan sisustuksesta ja sakepohjaisista drinkeistä (tosi hyviä), ruoan laatu vaihteleva, mutta menu on aika hyvä.
PERINTEISET VENÄLÄISET
Venäläistä ruokaa kaipaavan kannattaa kokeilla esimerkiksi Palkinia (Nevsky prospekt 47), Chekhovia (Petropavlovskaya ulitsa 4), Literary Caféta (Nevsky prospekt 18), Café Idiotia (Moika 82) tai Pelmeni Baria (Fontanka river embankment 25). Ensimmäiset neljä ovat perinteisiä ja historiallisia, Pelmeni Bar taas kansanomainen ja hauska kokemus.
BAARIT
Bar 812, Zhukovskogo 11
Lempibaarini Pietarissa – ja maailmanlaatuisen listan top-viidessä – drinkit ovat laadultaan fantastisia ja tosi kekseliäitä. Vaikka paikka on aika…no, cool, ja suoraan sanottuna minustakin välillä tuntui, että liian ”cool”, silti se on ihana. Kannattaa kuitenkin ajoittaa visiitti alkuiltaan, sillä kello 11 jälkeen paikka on todella kovaääninen ja täynnä.
Muita erinomaisia baareja ovat Do Immigration (Vosstanija ulitsa 24), Mishka (Fontanka 40), Crazy Wine (Rubinstein 6) – varaa pöytä jos olet viikonloppuna liikkeellä. Ruoka ei ole kummoista, mutta viinilista on hyvä ja Pif-Paf (Naberezhnaja kanala Gribojedova 3), jossa on ihanaa istuskella ulkopöydässä ja ihailla Gribojedovin kanavaa.
KAHVILAT
Venäjä on tunnettu teestään ja kaupungissa onkin lukuisia kivoja teepaikkoja, mutta kaupunki on oikeastaan kahvilaparatiisi. Söpöjä kahvimestoja on vain niin paljon…
Legendaarinen Zoom (Gorokhovaja 22) on loistava aamiaiselle ja kahville. Erinomaisia kahvipaikkoja ovat myös I am thankful for today (Gorokhovaja ulitsa 24), Character Coffee (Fontanka river embankment 109), Surf Coffee (Gorokhovaya ulitsa 34), Coffelosophy (Griboyedov channel embankment 106/12) ja Bake Me Up (Fonarnyy pereulok 8). Teehuoneista mainittakoon Oh! My Tea (Griboyedov channel embankment 43) ja tietysti hotelli Astorian legendaarinen iltapäivä tee (Bolshaya morskaya ulitsa 39).
Ihana, ihana Pietari. Toivottavasti edessäni on vielä monta mielenkiintoista hetkeä tuossa suurenmoisessa kaupungissa.