Suomalaisia ateljeemuseoita

Mielestäni kaikista mielenkiintoisempia museoita ovat ateljee- ja kotimuseot. Niissä tunnelma on poikkeuksetta henkilökohtaisempi ja intiimimpi. Minusta on myös nautinnollisempaa katsella taidetta ja muuta esineistöä kotimiljöössä eikä museorakennuksissa.

Suomessa on lukuisia upeita taiteilijoiden ateljee- ja kotimuseoita, jotka tarjoavat mielenkiintoisia perspektiivejä maamme kulttuurihistoriaan:

Ainola

Aino ja Jean Sibeliuksen koti sijaitsee Järvenpäässä. Kansainvälisestikin tunnettu kotimuseo valmistui vuonna 1904 ja oli Sibeliusten koti 65 vuoden ajan. Ainola tarjoaa aikamatkan viime vuosisadan kotikulttuuriin, musiikin ja kuvataiteen maailmaan. Kotimuseota ympäröi upea luonto, Aino Sibeliuksen suunnittelema korite- ja hyötypuutarha sekä pihapiiriin kuuluvat ulkorakennukset. Puutarhassa sijaitsee myös  Jean ja Aino Sibeliuksen hauta. Huvilasssa järjestetään myös konsertteja. Japani-Suomi 100 -kamarimusiikkikonsertti järjestetään 31.7.

Casa Haartman

Naantalissa sijaitseva Casa Haartman oli aikoinaan taiteilija Axel Haartmanin ja hänen vaimonsa Hedvigin koti. Pariskunta asui talossa yli 40 vuoden ajan. Casa Haartmanissa on nähtävillä Axel Haartmanin omia teoksia ja itsesuunnittelemia huonekaluja, mutta myös muiden taiteilijoiden kuten Schjerfbeckin, Churbergin ja Westerholmin teoksia.

Emil Cedercreutzin museo

Kuvanveistäjä, siluettitaiteilija, kirjailija ja kansatieteellisen kokoelman keräilijä Cedercreutz rakennutti 1914 taiteilijakotinsa Harjulan Harjavaltaan Kilukanlahden rannalle. Taiteilijakoti tarjoaa monipuolisen museokokonaisuuden, joka on viehättävä yhdistelmä taidetta ja satakuntalaista kulttuurihistoriaa.

Gallen-Kallelan museo

Akseli Gallen-Kallelan museo Espoon Tarvaspäässä tarjoaa mielenkiintoisen tutustumiskierroksen Gallen-Kallelan elämään. Gallen-Kallelan suunnittelema ateljeelinna on uskomaton rakennus ja museon taidekokoelma on erinomainen. Se kattaa noin 250  Gallen-Kallelan öljymaalausta ja yli 500 piirustusta taiteilijan tuotannon kaikilta kausilta. Kokoelmiin kuuluu myös joitakin muiden taiteilijoiden teoksia.

Halosenniemi

Taidemaalari Pekka Halosen kansallisromanttinen, hirsinen koti ja ateljee hurmaavat Tuusulanjärven rannalla. Museo kertoo Pekka Halosen taiteesta, hänen elämäntyöstään ja ystävistään.

Paateri

Lieksassa sijaitseva taiteilijakoti Paateri esittelee kuvanveistäjä Eva Ryynäsen elämäntyötä. Paateri oli Eva Ryynäsen ja hänen miehensaä Paavon koti, joka kiinnosti ihmisiä jo 1950-luvulta lähtien. Vuonna 1991 valmistuneesta Paaterin kirkosta tuli Eva Ryynäsen suurikokoisin ja tunnetuin työ.

Särestöniemi-museo

Särestöniemi-museo Kittilän Kaukosessa esittelee taiteilija, professori Reidar Särestöniemen  taidetta ja hänen asuin- ja työympäristönsä. Museokokonaisuuteen kuuluvat vanhaa peräpohjalaista rakennusperinnettä edustava Särestöniemen suvun tila rakennuksineen sekä Reidar Särestöniemen rakennuttamat galleria ja ateljee, ns. Reidarin Särestö.

Visavuoren museo

Visavuori on kuvanveistäjä Emil Wikströmin kansallisromanttinen ateljeekoti, jonka taiteilija suunnitteli ja toteutti Sääksmäen maisemiin vuosina 1893-1912. Visavuori oli ensimmäinen ns. erämaa-ateljee.

___

Kuvat:

Bonin von Volker, Museoviraston kuvakokoelmat, historian kuvakokoelma

P. O. Welin, Museoviraston kuvakokoelmat, historian kuvakokoelma

Tuntematon, Museoviraston kuvakokoelmat, historian kuvakokoelma

Teuvo Kanervo, Museoviraston kuvakokoelmat, historian kuvakokoelma

Saara Vilhunen, Rakennushistorian osasto, rakennushistorian kuvakokoelma

Paateri

Kuvasiskot, Museoviraston kuvakokoelmat, historian kuvakokoelma

Lehtileike, Museoviraston kuvakokoelmat, historian kuvakokoelma

kulttuuri museot-ja-nayttelyt
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *