Suomen kauneimpia kirkkoja: maamme ikonit

Suomen kirkkoja -sarjan toistaiseksi viimeisessä osassa tutustutaan maamme merkittävimpiin kirkkoihin eri aikakausilta.

Hämeenlinnan kirkko

Hämeenlinnan pyöreän kirkon suunnitteli ranskalainen arkkitehti Louis Jean Desprez. Kirkko valmistui vuonna 1798 ja se edustaa kustavilaista klassismia. Kirkon alttaritaulu vuodelta 1892 on Alexandra Frosterus-Såltinin maalaama.

Kuopion tuomiokirkko

Kuopion tuomiokirkko valmistui vuonna 1816 ja se edustaa 1800-luvun uusklassismia. Kirkon suunnitteli Pehr Wilhelm Palmroth ja se on muodoltaan tornillinen tasavartinen ristikirkko.

Helsingin tuomiokirkko

Helsingin tuomiokirkko eli Nikolainkirkko, jota vuosina 1917-1959 kutsuttiin Suurkirkoksi valmistui vuonna 1852. Kirkko oli alun perin Engelin käsialaa, mutta arkkitehdin kuoltua vuonna 1840 kirkon loppuvaiheen suunnittelusta vastasi Ernst Lohrmann. Kirkko on pohjapiirrokseltaan tasavartisen kreikkalaisen ristin muotoinen ja sen erityispiirteenä ovat kirkon kattoa koristavat apostolipatsaat.

Kemin kirkko

Kemin kirkon suunnitteli arkkitehti Josef Stenbäck. Kirkko valmistui vuonna 1903 ja se on muodoltaan pitkäkirkko, jossa on kaksi sivulaivaa. Kirkko on tyylillisesti uusgotiikan ja kansallisromantiikan sekoitus. Tornin huippu, pikkutornit ja pääsisäänkäynnin suuret pyöröikkunat henkivät mannermaista uusgotiikkaa, kun taas pyörötornit ja kirkon epäsymmetrinen muoto ovat kansallisromanttisia.

Kallion kirkko

Kallion kirkko valmistui vuonna 1912. Lars Sonckin suunnittelema kirkko edustaa kansallisromanttista tyylisuuntaa. Kirkko on kuuluisa Paavo Tynellin suunnittelemista messinkivalaisimistaan. Kirkon alttaritaulu on Hans Autereen veistämä puureliefi Tulkaa minun tyköni (1955-56).

Tampereen tuomiokirkko

Tampereen tuomiokirkko lukeutuu arkkitehti Lars Sonckin tärkeimpiin töihin. Kirkko valmistui vuona 1907 ja on yhdistelmä uusgotiikkaa ja jugendia. Kirkon alttari- ja holvimaalaukset ovat Hugo Simbergin ja Magnus Enckellin käsialaa. Kirkon sisäosien ja julkisivujen ornamentiikan suunnitteli arkkitehti Valter Jung.

Kolmen Ristin kirkko

Imatralla sijaitseva Kolmen Ristin eli Vuoksenniskan kirkko on Alvar Aallon suunnittelema. Kirkko valmistui vuonna 1958 ja se on rakennettu valkoisista tiilistä, jotka on raapattu. Alttaritaulun sijasta kirkossa on kolme valkoista puuristiä, jotka varjoineen muodostavat kiinnostavan taideteoksen.

Tampereen Kalevan kirkko

Kalevan kirkko valmistui vuonna 1966 ja sen suunnnitteli arkkitehtipariskunta Raili ja Reima Pietilä. Kirkko on vaikuttava monumentti ja sisältä hyvin avara. Alttariveistos Särkynyt ruoko on myös Pietilän pariskunnan käsialaa.

Temppeliaukion kirkko

Temppeliaukion kirkon suunnittelivat arkkitehtiveljekset Timo ja Tuomo Suomalainen. Kirkko valmistui vuonna 1969.

Lue myös:

Suomen kauneimpia keskiaikaisia kivikirkkoja

Suomen kauneimpia puukirkkoja

___

Kuvat:

Daniel Nyblin, Museoviraston kuvakokoelmat, historian kuvakokoelma

Bonin von Volker, Museoviraston kuvakokoelmat, historian kuvakokoelma

Soile Tirilä, C.L.Engelin suunnitelmapiirustus, 1819-1821, Rakennushistorian osasto, rakennushistorian kuvakokoelma

Teuvo Kanerva, Museoviraston kuvakokoelmat, historian kuvakokoelma

Tuntematon, Museoviraston kuvakokoelmat, historian kuvakokoelma

M. L. Carstens, Museoviraston kuvakokoelmat, historian kuvakokoelma

H. A. Turja, Museoviraston kuvakokoelmat, historian kuvakokoelma

Bonin von Volker, Museoviraston kuvakokoelmat, historian kuvakokoelma

Saara Vilhunen, Rakennushistorian osasto, rakennushistorian kuvakokoelma

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *