Une Femme: Fahrelnissa Zeid

Turkkilainen Fahrelnissa Zeid oli poikkeuksellinen taiteilija, joka eli poikkeuksellisen elämän. Zeid tunnetaan parhaiten suurista töistään, joissa näkyy islamilaisen ja byzanttilaisen taiteen vuoropuhelu abstraktion kanssa. Zeid syntyi Turkissa vuonna 1901 ja oli yksi ensimmäisistä naisista, jotka opiskelivat taidekoulussa Istanbulissa. Taiteilija eli elämänsä Idän ja Lännen välissä; Bagdadissa, Pariisissa, Lontoossa, Istanbulissa. 

c_38_option_1.jpg

Zeid avioitui Hashemites-sukuun kuuluvan prinssi Zeid Al-Husseinin kanssa vuonna 1934. Pari asui hetken Berliinissä ennen muuttoa Bagdadiin. Vuonna 1945 he muuttivat Lontooseen. Vuodesta 1950 Zeidilla oli studio myös Pariisissa, joten hän matkusti kaupunkien välillä usein. Vuosisadan puolivälissä Zeid keskittyi lähinnä abstraktioon ja kehitti kaleidoskooppimaisen, miltei kolmiulotteisen kielensä, joka sai usein arkkitehtuurimaisia piirteitä. 

Uransa loppupuolella Zeid keskittyi figuratiiviseen maalaukseen, erityisesti muoto- ja omakuviin, jotka kuvastavat hänen kosmopoliittista elämäänsä. 

T14415_10.jpg

Zeidin abstraktityöt ovat huumaavia, niin eläviä ja dynaamisia. Hän on suurenmoinen taiteilija, joka valitettavasti unohdettiin useaksi vuosikymmeneksi. Tate Modernin vuonna 2017 järjestämä laaja retrospektiivi teki hänestä uudelleen relevantin. 

id_024_1.jpg

Someone from the Past, 1980

Untitled, c.1950s

Resolved Problems, 1948

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *