Une femme: Lavinia Fontana

Lavinia Fontana (1552-1614) oli bolognalainen taidemaalari. Toisin kuin Sofonisba Anguissolan, Fontanan isä oli taidemaalari Prospero Fontana (n. 1512-1597), joka toimi Fontanan opettajana. Isä vaikutti ratkaisevasti Fontanan taiteelliseen tyyliin, joka oli manieristinen. 1570-luvun lopulla Fontana oli jo hyvin tunnettu bolognalainen muotokuvamaalari, jonka teoksia ihailtiin suuresti. Vuonna 1577 Fontana meni naimisiin taiteilija Gian Paolo Zappin kanssa. Zappi luopui omasta urastaan ja ryhtyi lahjakkaamman vaimonsa agentiksi.

Fontana oli monipuolinen lahjakkuus, joka muotokuvien lisäksi – ja ajalle hyvin epätyypillisesti – maalasi myös alttaritauluja. Esimerkiksi Rooman sittemmin tuhoutuneen San Paolo fuori le Mure -kirkon ja Santa Sabinan alttaritaulut ovat Fontanan käsialaa. Fontana maalasi myös teoksia, jotka käsittelivät myyttejä ja historiaa. Näistä esimerkkejä ovat Minerva Galleria Borghesen kokoelmissa ja Kleopatra Galleria Spadassa.

Fontanan merkitys taidehistorialle ja historialle on kiistaton. Fontanaa pidetään ensimmäisenä naispuolisena ammattitaiteilijana, eli taiteilijana joka elätti itsensä  (ja Fontanan tapauksessa tietysti myös perheensä) taiteellaan. Viime viikolla kirjoitin Sofonisba Anguissolasta, josta on sanottu, ettei hänelle koskaan maksettu teoksistaan. Ajateltiin, ettei aatelisnaisen ole säädyllistä saada rahaa teoksistaan. Toki Anguissolalle ”maksettiin” muilla tavoilla, esimerkiksi koruin tai muiden lahjojen kautta.

___

Lavinia Fontana, Self-Portrait in a Tondo (1579).

kulttuuri museot-ja-nayttelyt
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *