Une Femme: Mathilda Rotkirch

Mathilda Rotkirch (1813-1842) tunnetaan Suomen ensimmäisenä naistaiteilijana. Historia tuntee tosin muutaman Suomessa 1700-luvulla työskennelleen naistaiteilijan, mutta on totta että Rotkirch on yksi niistä harvoista naisista, jotka kykenivät kehittämään taideharrastuksensa ammatillisiin mittoihin. Huomionarvoista on, että Rotkirchin ura oli kuitenkin pitkälti yksityinen hänen sukupuolensa takia ja taiteilija toimikin lähinnä perheen ja suvun piirissä.

Rotkirch syntyi heinäkuussa vuonna 1813 Stensbölen kartanossa Porvoossa. Perhe muutti Vaasaan Rotkirchin ollessa lapsi ja isän kuoltua Turkuun. Keväällä 1833 Rotkirch lähetettiin Tukholmaan, jossa oleskelu oli otollista hänen taideharrastukselleen. Rotkirchin tiedetään opiskelleen Tukholmassa öljyvärimaalausta ennen paluutaan Turkuun syksyllä 1834. Vuonna 1836 Rotkirch palasi Tukholmaan, jossa hän jatkoi opintojaan professori Sandbergin ja R. W. Ekmanin kanssa. Opinnot tosin järjestettiin yksityisesti, sillä Taideakatemiaan ei edelleenkään hyväksytty naisia. Rotkirchin alaa olivat erityisesti muotokuvat, joskaan hän ei elättänyt itseään taiteilijana, vaikka saikin muotokuvistaan palkkioita. Merkittävää Rotkirchin urakehityksen kannalta olisi voinut olla yhdessä pikkuserkko-Sophien ja tämän puolision Carl Reuterskiöldin kanssa tehty grand tour, josta Rotkirch palasi kotiin keväällä 1841. Valitettavasti taiteilija kuoli kuitenkin jo 1842 ja hänen uransa jäi keskeneräiseksi.

Rotkirchin tunnettuja teoksia ovat esimerkiksi Axel Fredrik BoijeTyttö kirjoituspöydän ääressä (1835), Näkymiä hotellihuoneen ikkunasta (1840-41),  Tyttö Vingåkerin pitäjästä (1837) ja  Aurora Therese Rotkirch (1837).

Teoksia voi nähdä mm. Svenska Litteratursällskapet i Finlandin ja Ateneumin kokoelmissa. Mikäli Rotkirchin elämä kiinnostaa, kannattaa  tutustua Jouni Kuurneen teokseen Mathilda Rotkirch – taiteilija ja matkailija. Myös Helena Westermarck on kirjoittanut Rotkirchista, Mathilda Rotkirch, Finlands första målarinna: en kulturbild -nimisen teoksen.

__

Aurora Therese Rotkirch (1837), teos on yksityisomistuksessa.

Lue myös: 

Margareta Capsia

Elga Sesemann

Elin Danielson-Gambogi

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *