Une Femme: Victoria Åberg

Victoria Åberg (1824-1892) oli yksi merkittävimpiä varhaisia suomalaisia maisemaalareita Magnus von Wrightin, Ferdinand von Wrightin ja Werner Holmbergin ohella. Åberg on myös ensimmäinen Suomessa 1800-luvulla pitkän taidemaalarin uran tehnyt nainen.

Åberg syntyi Loviisassa vuonna 1824. Hän oli nuorempien sisarustensa holhooja vanhempien kuoltua ja toimi myös opettajana. Vuonna 1843 Åberg aloitti opettajana muotokuvamaalari Joseph Desarnod’n ja hänen vaimonsa Rosalie Walterin nuoren naisväen pensionaatissa Porvoossa. Vuonna 1845 Åberg siirtyi Helsingin ruotsalaiseen tyttökouluun. Helsingissä Åberg jatkoi taideopintojaan Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa, jossa häntä opetti Berndt Godenhjelm.

Vuonna 1858 Åberg matkusti ensimmäisen kerran Düsseldorfiin, jossa hän opiskeli yksityisopettaja Hans Guden johdolla, sillä naisia ei vielä(kään) hyväksytty paikalliseen taideakatemiaan. Vuonna 1863 Åberg suuntasi Dresdeniin, jossa Åberg viimeisteli ensimmäisen suurikokoisen teoksensa Näköala Olavinlinnaan (1863). Vuonna 1864 Åberg työskenteli Weimarissa, jossa hän maalasi toisen merkittävän työnsä, Näkymä Monrepos-puistosta lähellä Viipuria (Monrepos). Viimeistään Pietarin keisarillisen taideakatemian vuonna 1865 myöntämä vapaa taiteilija -arvonimi merkitsi Åbergin uran ammatillisen vaiheen alkamisen. Hän loi merkittävän uran (nais)maisemamaalarina ja nautti arvostusta ympäri Eurooppaa. Saksasta Åberg muutti Italiaan, josta käsin hän matkusti jonkin verran Euroopassa ennen kuolemaansa. 

Åbergin töitä voi nähdä mm. Ateneumissa ja Presidentinlinnassa.

___

Näköala Olavinlinnaan (1864) Ateneum. Öljy kankaalle.

kulttuuri museot-ja-nayttelyt
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *