Une Femme: Victorine Nordenswan

Victorine Nordenswan (1838-1872) syntyi Hämeenlinnassa vuonna 1836 pankinjohtaja Johan Henrik Nordenswanin ja Jakobina Fredrika von Numersin perheeseen. Kuten moni aikalaisensa, myös Nordeswan jatkoi lapsena aloittamiaan taideopintoja Tukholmassa, jossa häntä 1860-luvun alussa opettivat Berndt Godenhjelm ja E. J. Löfgren johdolla.

Vuonna 1864 Nordenswan matkusti Düsseldorfiin, jossa häntä puolestaan opetti Otto Mengelberg. Düsseldorf oli 1800-luvun puolivälissä suosittu opiskelupaikka pohjoismaalaisten taideopiskelijoiden keskuudessa. Taiteilijat ja porvarit asuivat kaupungissa rinta rinnan. Naisilla ei tosin ollut pääsyä kaupungin taideakatemiaan, joten he opiskelivat yksityisopettajien johdolla. Nordenswanin tiedetään viettäneen Düsseldorfissa paljon aikaa aikalaisensa Fanny Churbergin kanssa.

Nordeswanin uran alku oli todella lupaava. Hän profiloitui erityisesti uskonnollisten aiheiden kuvaajana ja valmistautui alttaritaulumaaralin uralle. Uskonnollishistoriallinen maalaustaide oli poikkeuksellinen ratkaisu naistaiteilijalle, mutta toisaalta Nordeswania pidettiin myös poikkeuksellisen lahjakkaana taiteilijana, eikä näköpiirissä ollut Nordeswanin lahjakkuutta omaavia miehiä. Suureksi menetykseksemme Nordeswan ei ennättänyt luoda pitkää uraa taiteilijana, sillä hän kuoli varhain tuberkuloosiin.

Nordeswanin teoksiin voi tutustua mm. Kansallismuseossa ja Ateneumissa.

___

Surevia naisia Kristuksen haudalla (1868), Ateneum

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *