Rakkaudesta lukemisen ja tarinoihin

Siitä asti kun opin lukemaan ekaluokkalaisena, olen ahminut kirjoja. Tarinat vie mennessään ja toisinaan en malta odottaa että saan kirjan loppuun, koska haluan tietää miten tarinassa käy. Ja kun kirja on todella hyvä, sen loppuun lukeminen tuntuu joskus sydäntä särkevältä. Niinpä tykkään erityisen paljon kirjasarjojen lukemisesta. Niiden tarina ei pääty vaikka kirjan lukee loppuun. Ja mikä parasta, joistakin ihanista kirjoista tai kirjasarjoista on tehty elokuva tai tv-sarja. Moni on ihmetellyt miten mun aika riittää kaikkeen..Ihmettelen joskus itsekin, miten ehdin tehdä mitään muuta kuin lukea tai katsoa leffoja ja sarjoja, mutta kaikkeen on tähän mennessä riittänyt aikaa.

Yksi mieleenpainuneimpia kirjasarjoja on Diana Gabaldonin Matkantekijä-sarja. Sarja alkaa kun Claire Randall matkustaa vahingossa ajassa taaksepäin 1960-luvulta 1700-luvun Skotlantiin. Siitä alkaa seikkailu, jossa tapahtuu mitä ihmeellisimpiä asioita ja jossa oikeat historian tapahtumat kietoutuu kirjan päähenkilöiden tarinan kanssa yhteen. Kirjasarjasta on tehty myös tv-sarja.

Kirjat järjestyksessä:

 1. Muukalainen (Gummerus 2002) (Outlander, 1991)
 2. Sudenkorento (Gummerus 2003) (Dragonfly in Amber, 1992)
 3. Matkantekijä (Gummerus 2004) (Voyager, 1994)
 4. Syysrummut (Gummerus 2005) (Drums of Autumn, 1997)
 5. Tuliristi (Gummerus 2006) (The Fiery Cross, 2001)
 6. Lumen ja tuhkan maa (Gummerus 2007) (A Breath of Snow and Ashes, 2005)
 7. Luiden kaiku (Gummerus 2010) (An Echo in the Bone, 2009)
 8. Sydänverelläni kirjoitettu (Gummerus 2014) (Written in My Own Heart’s Blood, 2014) Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Diana_Gabaldon

Seuraava kirja on tekeillä, mutta sen valmistumisesta ei ole vielä tietoa.

 

Tässä sarjassa kiehtoo ajassa matkustamisen lisäksi historialliset tapahtumat. On mieletöntä lukea 1700-luvun tapahtumista ja ihmisten elämästä siihen aikaan ja vieläpä tällaisessa muodossa. Paljon mielekkäämpää kuin koulun historian tunneilla. Myös päähenkilöt tulevat tutuiksi kuin ystävät. Kirjojen tapahtumat ovat uskomattomia, päähenkilöt joutuvat jatkuvasti tilanteisiin joissa lukija saa jännittää kuinka heille käy.

 

Voin suositella sarjaa, jos pidät historiallisista romaaneista joissa on romantiikka, seksiä, sotia, kärsimystä, paljon henkilöitä ja tapahtumia. Nämä kirjat on paksuja kuin tiiliskivet, siinäkin yksi syy miksi pidän niistä niin paljon. Luettava ei lopu heti kesken. Pidin myös tv-sarjasta, mutta en jaksaisi katsoa sitä uudelleen kun taas kirjoja olen lukenut toistamiseen.

Kommentit (8)
 1. Ensimmäinen kirja meni öitä myöten lukiessa. Toinen oli hyvä ja kolmaskin. Mutta neljäs jotenkin…hidastui. Se odottaa sängyn laidalla. Kannattaa ilmeisesti vaan lukea?

  1. Muistan myös, että jossain kohtaa ei oikein kulkenut ja lukeminen ei maistunut. Näissä oli joissain niin paljon sotakuvausta ja hirveä määrä henkilöitä (en muista oliko juuri tuossa neljännessä), että sellaisissa kohdissa itsellä ainakin herpaantui. Mutta mulla oli kova tarve saada tietää mitä päähenkilöille tapahtuu seuraavaksi ja just tuossa neljännessä oli minusta hyvä kun siinä jännitti myös mitä Briannalle tapahtuu. Suosittelen lukemaan eteenpäin, jos se siitä lähtisi taas kulkemaan.

   1. Sama jumi iski minullakin alkuosien hurmaantumisen jälkeen. Pitänee kaivaa se keskenjäänyt kirja hyllystä ja katsoa, josko se lähtisi kulkemaan pienen tauon jälkeen paremmin.
    Mulla jäi tv-sarjan katsominen kesken, en jotenkin saanut päähenkilöistä muodostamiani mielikuvia sujahtamaan niiden esittäjien persooniin. Häiritsi liikaa.

    1. Minulla oli ehkä vähän samaa, mutta koska sarja oli niin hienosti kuvattu, pääsin jotenkin irti ja nautin sen ikäänkuin omanaan. Vähän kuin Harry Pottereiden kanssa oli aikoinaan kaamea pettymys, kun valkokankaalla ei tapahtunut kuin omassa päässä. 

     1. Se tosiaan voi vaikuttaa jos pettyy filmatisointiin tai se ei vastaa omia kuvitelmia. Itse olin nähnyt sarjasta mainoksen tai ehkä ekan jaksonkin ennen kuin luin ekaa kirjaa. Mun oletus on aina se, että kirja ja sarja/leffa ei vastaa toisiaan ja usein koen, että kirjan lukeminen syventää sarjan/leffan tapahtumia ja siitä saa sitten enemmän irti.

      1. Niis siis ei minua häirinnyt tarinan eroavaisuudet, mutta Claire ja Jamie näyttivät ihan vääriltä!!
       Pienestä se on joskus kiinni 😀

 2. Puuttuuko otsikosta e?

  1. Näyttääpä puuttuvan. Pitääpä muistaa kirjoitella lasit päässä jatkossa. 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *