Ladataan...
Kahjona kahviin

Rakas joulupukki,

En ole muistanut kirjoittaa sinulle pitkään aikaan. Nytkin kirjeeni tulee tavallaan myöhässä, ja tällaista epätavallista reittiä. En tiedä, olenko ollut mielestäsi kiltti. Toivottavasti olen. Tontut kai ovat merkinneet asioita muistiin. Jos heidän raportissaan puhutaan jotakin minusta, pajavasaroista ja heidän puutarhassa kököttävistä virkaveljistään, niin se oli puhdas väärinymmärrys. Lapseni ja vaimoni ovat olleet oikein kilttejä, eli olet varmaan kuitenkin tulossa meille. Niinpä uskallan luvata, että aattoiltana juodaan ainakin oikein hyvät kahvit.

Tiedän, että lahjatoivomusten kannalta alkaa olla hieman myöhäistä, mutta kerron nyt kuitenkin vähän siitä, mitä itseni tekisi mieli ja toisaalta mitä kaltaisilleni kahviveijareille voi ostaa lahjaksi.

Aloitetaan helpoimmasta. Hyvä, tuore kahvi maistuu aina, eikä sitä ole koskaan talossa liikaa! Säännöllinen kotiinkuljetuspalvelu ilahduttaisi suuresti. Kotimaiset pienpaahtimokahvit parin viikon välein postiluukkuun saapuneena toimittaa Slurp, ja paahtimoista ainakin Kaffalla on oma stilauskahvipalvelunsa. Toki olisi aivan ihanaa saada joltakin ulkomaiselta huippupaahtimolta, kuten Tim Wendelboelta kahvia säännöllisesti kotiin. Tällaisissa lahjoissa on se hyvä puoli, että jos vaikka minun kiltti vaakakuppini täyttyisi vasta aatonaattona, lahja ehtisi silti ajoissa. Ja nämä tilauspalveluhommat täyttävät kaikki mahdolliset kriteerit ollakseen "The Gift That Keeps On Giving".

Erilaisia pieniä ja enemmän tai vähemmän kukkaron ulottuvilla olevia kahvihärveleitä on tietysti olemassa paljon. Aeropress ja Hario V60 ovat käsiuuttoisen kahvin ikivihreitä. Minun kaapistani nämä löytyvät, mutta kaikilta välttämättä ei. Veden kaataminen tavallisen vedenkeittimen nokasta voi olla hankalaa, joten pitkänokkaiset kaatokannut ovat käteviä. Yksinkertaisimpia pourover-kannuja voi kuumentaa liedellä tai kaataa niihin kiehuvaa vettä vedenkeittimestä. Nykyään myynnissä on myös sähköalustoilla varustettuja ja lämpötilansäädöllä varustettuja malleja. Oma Hario V60-kannuni on oikein hyvä, mutta kaipaisin mahdollisuutta säätää ja tarkkailla uuttoveteni lämpötilaa paremmin. Tällä erää käytän siihen paistomittaria silloin kun jaksan. Luotettavat lähteet ovat kuiskineet, että Brewistan vedenkeitin-kannu olisi paras. Niitä on muutamia eri värisiäkin. Rahoissa uivalle teknofiilille pitää tietenkin hankkia Bluetooth-liitännällä varustettu Fellow Stagg EKG+-malli. Creman verkkokaupassa taitaa olla näitä tällä hetkellä paras valikoima.

Vedenkaatamisesta tuli mieleen Melodrip, joka onnistuu minusta aika tehokkaasti selkiyttämään kahvin makua. Vaikka Rouva pukikin minulle foliohatun päähän kun yritin selvittää laitteen toimintaperiaatetta, niin se on eri kätevä peli ja hauska lahja kahvinörtille. Jos nyt semmoisen ehtisi vielä ennen joulua saamaan jostakin. Melodrip siis vähentää kahviin osuvan veden aiheuttamaa agitaatiota ja sen mukana tapahtuvaa hiukkasten virtausta kahvikuppiin, tai suodatinta tukkimaan. Toinen vänkä Pelle Peloton-tyyppinen kapistus on Kruve-kahvisihti, jolla taas voidaan siivilöidä jauhetusta kahvista aliuuttumiseen taipuvat liian isot murenat ja osa niistä hienoista hiukkasista. Hiukkasmäärällisesti tuskin paljoakaan, koska jauhetussa kahvissa on 10 000 000 pikkuhitua yhtä silminnähtävän kokoista murusta kohti, mutta massaprosenttina varmaan aika tavalla enemmän. Nämä molemmat välineet parantavat kahvin makua erityisesti jos mylly ei ole se kaikkein järein. Warrior Coffee tarjoaa lukijoilleni 16.12. asti 5 euron alennuksen Kruve-tuotteista koodilla KAHJOKRUVE.

Sitten päästäänkin kahvin jauhamiseen. Oman myllytilanteeni voisi ajatella olevan oikein hyvä. Ja onhan se: Suodatinkahviin käytän Wilfa Svart Nymalt-myllyä. Sen jauhatustuloksessa on pientä epätasaisuutta, mutta pääsääntöisesti kahvi maistuu sillä jauhettuna herkulliselta. Nymaltia ja uudempaa, täysmustaa Aroma-mallia saa monesta paikasta erittäin vaihtelevin hinnoin, ja myllyä vailla oleva suodatinkahvin ystävä ilahtuu siitä varmasti! Espressomyllynä palvelee Mahlkönig Vario, jota nykyään taidetaan myydä lähinnä vain Baratza Vario-nimellä. Haaveilen kuitenkin siitä, että yksi mylly hoitaisi molemmat hommat mahdollisimman helpoilla vaihdoilla.

Wilfalta on tulossa, taas kerran Tim Wendelboen johdolla suunniteltu uutuus, jolla tämä hoituisi kai ilmeisen hyvin. Hintaa toki on, 300 euroa. Mutta mukana tulee Bluetooth-kytkettävä (totta kai) tarkka vaaka, jonka kännykkäsovelluksesta löytyy maestro Wendelboen vinkit jauhatuskarkeuteen menetelmä- ja painokohtaisesti. Lisäksi vielä kalliimmalla, 500 eurolla irtoaa järeämpien, mutta kotikäyttöön suunniteltujen myllyjen joukosta ehkä kiinnostavin kapine pitkään aikaan, Niche Zero. Näissä molemmissa myllyissä on sama käyttöfilosofia: Papusäiliötä pidetään tyhjänä. Myllyyn punnitaan sen verran kahvia kuin sieltä halutaan ulos. Toisaalta olen ajatellut, että voisin jauhaa suodatinkahvini jatkossa käsin, Comandante-myllyllä. Sekin on melko kallis, 230 euroa. Mutta kyseessä on laatupeli jauhatuksen suhteen, ajoittain sillä jauhetusta kahvista valmistettuja juomia on ollut vaikea erottaa sokkotestissä Mahlkönig EK43-myllyn avulla tehdyistä kahveista. Niin, ja tämän vuoden World Brewers' Cup-kisoissa hopealle sijoittunut Regine Wai Yee Beng käytti kisasuorituksessaan Comandantea. Tämä mahtuisi mukaan matkoillekin.

Olen aivan unohtanut yhden asian, joka keittiöstäni myös puuttuu. En omista perinteistä kahvinkeitintä. Moccamaster ja Wilfan Classic taitavat tällä hetkellä olla ne kaikista fiksuimmat vaihtoehdot. Tietysti uusi espressokeitinkin olisi kiva. Ja uusi keittiö... Sovitaanko, Joulupukki hyvä, että tuot minulle vain jouluaattoa seuraavan lottoarvonnan oikean rivin?

Näkemisiin jouluaattona,

Markus

P.S. Tarvitsen myös kunnonkohotusta. Jos ilmoitat minut jollekin ensi vuoden maratoneista, tekosyyni olla lähtemättä lenkille vähenevät kummasti. 

Ladataan...
Kahjona kahviin

Hain oman Aeropress-kisareseptini pohjalta parametrit kohdalleen Warrior Coffeen keskipaahtoiselle perulaiselle kahville. Toimii myös muille samantyyppisille oikein hyvin. Samalla esittelen yhtä tapaa hyödyntää Kruve-kahvisihtiä ilman hävikkiä. Teen joulun jälkeen Kruvea hyödyntävästä V60-kahviuuttomenetelmästä toisen videon samalla, kun teen Kruvesta ammoin lupaamani laajemman artikkelin.

Warrior Coffee tarjoaa tällä viikolla (16.12.2018 asti) Kruvesta 5 € alennuksen, syötä verkkokaupassa alennuskoodikenttään KAHJOKRUVE hinnasta suodattuu mujua pois. ;)

Videotuotannosta vastasi loistava Kuvakenguru.

PS. Warrior Coffeen perulaista saa tummanakin. Se kannattaa uuttaa vähän nopeammin ja karkeammalla jauhatuksella, mutta vastaavasti vahvemmalla kahvin ja veden suhteella. 

 

 

 
 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

 
 
 

 
 

 
 
 

Here’s my take on @warriorcoffeeco #darkroast #peru #coffee using @kruveinc sifter. Check my blog or Youtube for Finnish recipe video of the mid roasted one. There’s a discount code for Kruve sifters, too. #darkside #aeropress #manmakecoffee #brewedcoffee #linkinbio

Henkilön Kahjona Kahviin (@kahjonakahviin) jakama julkaisu

Joulu 10, 2018 kello 4.53 PST

Ladataan...
Kahjona kahviin

Kuva lainattu @johanochnystrom-Instagramtililtä.

Sain maisteltavakseni pussillisen Johan&Nyströmin paahtamaa guatemalalaista kahvia Finca Las Joyasin tilalta. Heti aluksi huomio kiinnittyi pussin kyljen makukuvaukseen: Mustikkaa, karpaloa, karamellia. Kuulostaa hyvältä, joskin varsin erilaiselta kuin mitä odottaisin pestyltä guatemalalaiskahvilta. Eläköön stereotypioiden romutus!

Valtaosa pussista nautittiin suodatinkahvina Hario V60:n läpi ja välillä Aeropressilla. Luvatut marjat olivat läsnä makukokemuksessa, välillä niin että erottelu oli haastavaa ja välillä selkeämpinä niin, että nimenomaan mustikkaan vivahtavan maun erottaminen oli helppoa. Hyvin samankaltainen marjaisuus kuin etiopialaisissa natural-prosessoiduissa kahveissa. Maun runko eli kääntämättä jättäen body, jota vasten marjaisuus piirtyi, oli isompi ja tummempi. Aivan en omilla uutoillani sitä karamellisuutta erottanut.

V60-uuttoni olen valmistanut tänä syksynä pääsääntöisesti seuraavien nyrkkisääntöjen mukaan: 60 g kahvia 1000 g vettä kohti, esimerkiksi siis 15 g/250 g, 18 g/300 g, 27 g/450 g. Jauhetaan niin, että koko uutto hoituu alle kolmessa minuutissa. Vesi kaadetaan niin, että ensimmäiset 40% kahdessa erässä (bloom ja ensimmäinen kaato), sitten loput 60% 1-3 kaadolla vähän tilanteesta riippuen. Tämä perustuu parin vuoden takaisen World Brewers Cup-voittaja Tetsu Kasuyan reseptiin. Hänen mukaansa ensimmäisillä kaadoilla määritellään hapokkuuden ja makeuden suhde ja lopuilla kahvin kokonaisvahvuus.

Aika ajoin olen käyttänyt Melodrip-nimistä kapistusta, joka hajottaa purujen päälle kannusta tippuvan vesivirtauksen pisaroiksi vähän niin kuin kastelukannun suutin. Tämän tarkoituksena on vähentää kaikkein hienojakoisimman kahvipurun matkustamista virtauksen mukana suodatinpaperia tukkimaan ja/tai sen läpi kuppiin makuaistimusta tukkimaan. Uusi käänne on kuitenkin se, että kun vesisuihku ei annakaan kahvinpuruille liittävästi kyytiä eli liike-energiaa eli sekoitusta eli agitaatiota, niistä liukenee huomattavasti vähemmän tavaraa. Valmistaja kehottaakin jauhamaan tavallista hienommaksi ja uuttamaan pidempään, jopa neljä ja puoli minuuttia.

 

Olen alkanut vakuuttua siitä, että Melodrip tekee mitä lupaa ainakin kotikäytössä, kun mylly tarjoilee ammattilaitteita epätasaisempaa jauhatusta. Kovan luokan myllyjen kanssa testikupit ovat vielä tekemättä, puhumattakaan sokkotesteistä. Kuitenkin parin pelkällä kannulla tehdyn, ihan maukkaan uuton jälkeen otin Melodripin käyttöön ja jauhoin kahvin vielä reippaasti hienommaksi kuin yleensä. Vesi valui silti läpi yllättävän nopeasti ja kahvi valmistui tasan neljässä minuutissa, vaikka jarruttelin lopussa kaatamalla vielä useammassa osassa ja antamalla kahvipedin valua "kuiviin". 

M a i s t a e s s a   a i k a     p  y  s  ä  h  t  y i. Selkeys ja kirkkaus maussa. Tuoreen mustikan hyökkäys, pieni karpalonvivahde tukena. Ja taustalla kahvin body - kyllä, karamellinen makuhan siinä oli. Sellaisen tummaan muscovadosokeriin keitetyn kinuskin. Ehdin toistaa koetta muutaman kerran ennen kuin pavut loppuivat. Mutta pääsinpä maistamaan tavattoman hyvää ja suositeltavaa kahvia ja oppimaan paljon uutta valmistuksesta. Erityisesti nämä viimeiset kupit olivat selkeydessään täysosumia, mutta kyllä noita hienoja makuja tosiaan löytyi myös vähemmän kikkailua sisältävillä valmistusmenetelmillä.

Ladataan...

Pages