Finnish Brewers’ Cup 2 – Kisaraportti

Brewers’ Cup -kisa-aamu koitti ennen valkenemistaan, kun raahauduin Helsinkiin vievään bussiin kaikkine kamoineni. Myllyksi valitsin Comandanten, mikä sentään hieman kevensi kuormaani. Olin saanut sillä ja Wilfa Svart Uniformilla koko lailla yhtä hyviä kupillisia harjoitellessa Kupit, vedenkeittimen, dripperit, filtterit, aeropressit, kisakahvin, lusikat, pyyhkeet, essun, kisavaatteet, vaa’at sun muun pakattuani kantovälineet tursusivat tavaraa ja painoivat ihan riittävästi. Kisat järjestettiin Kaffecentralenin toimitiloissa Lauttasaaressa, joten Kampista piti vielä jatkaa länsimetrolla, bussilla ja lopulta puolen kilometrin verran kävellen. Käsivarteni venyivät jonkin verran. Perille oli onneksi helppo löytää seuraamalla muutamaa ilmeistä kanssakisaajaa. Heidät tunnisti Mahlkönig EK43 -kahvimyllyistä, joita melko harva kanniskelee Lauttasaaressa varhain lauantaiaamuisin.

Suljetulla kierroksella nopeaa reseptinkehittelyä

Kisapaikalla tunnelma oli samaan aikaan leppoisa ja jännittynyt, jos tällaista yhdistelmää voi olla. Ehkä olin vain itse sekä hermostunut että puhkiväsynyt. Mielessä pyöri toisaalta itsepintainen kysymys: mitä ihmettä teen täällä amatöörinä? Toisaalta mieli oli melko avoin. Ivan ei päässyt fyysisesti paikalle, mutta oli onneksi läsnä tekstiviestitse.

Ensimmäisenä olisi vuorossa suljettu kierros, jossa kaikki hakevat rajatussa harjoitteluajassa samalle kahville mieleisensä reseptin käyttäen samaa myllyä ja samaa vettä. Tähän olisi voinut tietysti valmistautua systemaattisemminkin, mutta olin kehittänyt itselleni mielestäni ihan kelpo workflow’n. Ensin maistelisin kahvia cuppingilla ja sitten näiden havaintojen perusteella kokeilisin aina kahta eri reseptiä kerrallaan ottaen aina paremman ”seuraavalle kierrokselle”. Lopulta pitäisi olla kasassa melko hyvä resepti.

Ennen aloitusta päätuomari Michael McCauley piti kisaajille vielä briiffauksen. Hän oli samaan aikaan leppoisa ja arvovaltainen, ja onnistui kyllä omalla läsnäolollaan vakuuttamaan että ”We’re not here to judge you”… ei kun siis… että tuomarit ovat paikalla ennemminkin auttamassa kisaajia oppimaan kahvista kuin etsimässä heistä virheitä.

Treeniaika alkoi, joten ei muuta kuin cuppingia valmistamaan. Haistelua. Jauhatus. Haistelua. Vettä. Odottelua. Pinnan rikkominen ja sekoitus. Haistelua. Odottelua. Slurps. Slurps. Slurps. Mieleen tulee… mieleen tulee… ei sitten niin yhtään mitään. Aivan kelpo kahvi, mutta mitäs tästä nyt osaisin sanoa. Aivot eivät vain suostuneet tekemään mitään mielekkäitä makuhavaintoja. Tästähän olisikin tosi hyvä lähteä liikkeelle. Onneksi ei tarvitse kehittää mitään presentaatioita tai makukuvauksia.

Knockout-menetelmäni, jossa olisin sekä tuomari että barista, toimisi kuitenkin vaikka en oikein osaisi hahmottaa mitään tästä kahvista. Ei muuta kuin hommiin. Ensimmäisen kupin tein aeropressilla, menestyksekkäiden kisareseptien tyyliin; tehdään tiiviste matalahkolla vedenlämmöllä, karkealla jauhatuksella ja korkealla annostuksella ja laimennellaan siitä mahdollisimman hyvä kahvi. Lopputulos oli ihan jees, makeus ja hedelmäisyys nousivat paremmin pintaan mutta läsnä oli edelleen makuja joihin en ollut tyytyväinen ja kahvi ei oikein maistunut puhtaalta. Haastoin aeropress-reseptiä useammalla eri pouroverilla käyttäen erilaisia uuttoaikoja ja jauhatuksia, mutta en saanut aikaiseksi parempaa. Lopulta tein vielä uuden aeropressin ensimmäisellä menetelmällä, ja se oli edelleen parempi kuin yksikään testaamistani. Ei kait siinä, mennään tällä.

Suljetulla kierroksella tuomarit eivät ole läsnä, ja mistään sähläämisestä ei seuraa pistemenetyksiä, kunhan aikarajojen puitteissa saadaan aikaan kolme kupillista. Käytin tähän liittyvät helpottavat optiot hyväkseni ja sähläilin ja läikyttelin jonkin verran, mutta kupit syntyivät ja kierros vietiin kunnialla läpi. Pienen henkäisyn jälkeen olisi aika paneutua avoimeen kierrokseen.

Viimeiset, tosi yksinkertaiset harjoitukset – tai sitten ei

Avoimen kierroksen treenin ajattelin hoitaa niin, että ensin tarkistan yksi uutto kerrallaan reseptin kohdalleen. Tämän jälkeen harjoittelen kaadon tikkiin samalla mentaalisesti presentaatiota hioen ja lopulta keskityn katsomaan presentaation askelmerkit kohdalleen. Valmistinkin ensiksi kupillisen Santa Sofiaa kotona illalla loppuun hiomallani reseptillä. Makuelämys oli sanoinkuvaamaton. Eikä millään hyvällä tavalla. Kahvi oli muuttunut totaalisen karvaaksi. Nielin järkytykseni, vaan en kahvia. Päädyin säätämään myllyä karkeampaan suuntaan ja pääsin siihen makuun, jota tiesin tältä kahvilta odottaa. Kompleksinen hedelmäisyys ja hapokkuus, hieman pelottava siinä mielessä että makukuvauksen suhteen voisi olla vaikeaa löytää punaista lankaa. Kuvauksessa vilisivät tamarindi, kukat ja toisaalta marjaisuus ja granaattiomena.  Pystyisivätkö tuomarit löytämään nämä asiat kahvista?

Olin myös hieman huolissani siitä, että tämä kevyt kahvi saattaisi jäädä jonkun mielestä laihaksi. Omat parhaat kuppini olivat varsin keveitä, vaikka toisaalta silkinpehmeä suutuntuma yhdistettynä keveyteen oli juuri se kaikkein mahtavin puoli. Hakiessani kompromissia päädyin kasvattamaan annostustani hieman, nostin 13 grammasta lopulta 14 grammaan veden määrän pysyessä 200 grammassa. Makuun tuli mielestäni myös lisää mansikan vivahteita.

Sitten hiomaan kolmen kupin rinnakkaisvalmistusta kohdalleen. Samaan aikaan monet muut kisaajat olivat oman kahvinsa kanssa sikäli valmiita että uskalsivat ruveta maistelemaan toistensa tuotoksia. Tämä olisi varmasti tarjonnut herkullisia makuelämyksiä, mutta omat hermoni eivät vain yksinkertaisesti sallineet ruveta siihen. Jännitti aivan tajuttomasti. Onneksi hyvä toverini saapui henkiseksi tueksi täyttämään muuten tyhjänä olleen apuhenkilön paikan.

Treeniaika alkoi hiljalleen käydä vähiin. Tässä vaiheessa yritin sitten saada askelmerkit kohdalleen presentaation ajankäytön ja sen suhteen, mitä kaikkea tarkalleen ottaen sanoisin kahvin mausta ja missä vaiheessa. Presentaation alkupuoli oli melko selkeä mutta mitä pidemmälle ja lähemmäs tarjoilua mentiin, sitä hämärämmäksi punainen lankani tuntui käyvän. Jonkinlaiset muistiinpanot sain kuitenkin aikaan. Näillä mentäisiin.

Lavalla on aina kivaa

Viiden minuutin valmisteluajan puitteissa piti saada kaikki paikalleen ja vesi kuumaksi. Jotkut jauhavat kahvinsa tänä aikana, toiset kisa-aikana. Myös juuri ennen valmisteluaikaa voi hoitaa jauhatuksen. Katsoin tämän vaihtoehdon viisaimmaksi,koskapa olin liikkeellä käsimyllyllä. Vaikka Comandante on toki käsiveiviksi melko ketterää sorttia. Valmisteluaikana ei ilmennyt mitään erityisempää ongelmaa. Ei muuta kuin toivottamaan tuomaristo tervetulleeksi. Tässä vaiheessa olo oli hyvä ja melkein itsevarma. Kello ja musiikki käyntiin. Satien ensimmäisen Gymnopedian rauhalliset soinnut lähtivät käyntiin.

Tuntui, että sain tuomariston puolelleni amatööri-sanan etymologian esittelemällä ja johdattamalla heidät kauniiseen ja jopa pyhään kahvihetkeen. Sitten alkoi se vaihe, jossa piti saada kaadettua ja puhuttua samaan aikaan. Jouduin keskittämään katsetta aika paljon vaakoihin, ja kuinka ollakaan yksi vaa’oista ei myöskään käynnistynyt asianmukaisesti. Tämän huomasin vasta aloitettuani kaadot. Jouduin hieman arvailemaan ja kompensoimaan. Ajatukset sekoittuivat. Sitten sekoittuivat sanat, ja äkkiä selkeä suunnitelmani oli kateissa.

Änkkäilin vähän improvisoiden ja sanoissani sekoillen, mutta kuitenkin sain kahvit tarjoiltua juuri ja juuri kilpailuajan puitteissa. Heti kellon pysähdyttyä käännyin tekemään jotakin, minkä seurauksena hösäisin yhden Origami-drippereistäni lattialle. Räks. ”Shit!” pääsi suusta. Mikki tietysti auki. Mitähän tässä sitten voi sanoa. ”Thankfully I had already called time”, sain hermostuneesti virnistettyä poistumassa olevalle päätuomarille olkani yli. Harja ja kihveli kädessäni vannoin itselleni, että tämän tason kahvikisaaminen saisi jäädä yhteen kertaan.

Siivoilin sirpaleet ja ehjät kamat pois lava-alueelta ja siirryin eteiseen, jossa pääsin tekemään kisakahvia kiinnostuneiden katsojien maisteltavaksi. Tässä vaiheessa mietin jo, mitä tekisin ensi vuoden kisoissa toisin.

Tuloksia ja palautetta

Nyt olisi sitten jäljellä enää kolme asiaa: Kamojen keräileminen, tulosten kuuleminen ja tuomariston palaute. Ensinmainitussa tuskin on hirveämmin kerrottavaa. Tuloksista hieman enemmän. Nähkääs, tiedättehän tämän vanhan sanonnan, että jalkapalloa pelataan yhdeksänkymmentä minuuttia ja lopuksi Saksa voittaa. Mannschaftilla on oma vastineensa suomalaisessa suodatinkahvikilpahifistelyssä. Nimittäin Jani Mikkonen.

Brewers’ Cupia kisataan koko päivä ja lopuksi Jani Mikkonen voittaa. Näin oli taas kerran. Hopea meni Papu Cafen Hannah’lle ja pronssin otti Jori Korhonen Pauligin baristainstituutista.

Itse tulin seitsemänneksi, mikä oli lopun sähläämiseen ja ensikertalaisuuteeni nähden ihan kelpo tulos.

Tärkein anti oli yksityisessä palautesessiossa tuomarien kanssa. Toki sain tutustua myös pisteytykseeni, mutta sanallinen selitys oli kyllä varsin antoisaa. Asiakaspalveluni osalta tuomarit kiittelivät vakuuttavaa ja kaunista alkua, mutta kasvava hermostuneisuus pasmojen mennessä sekaisin näkyi ja menetin kontaktini heihin kahveja tehdessä, saamatta sitä oikeastaan takaisin. Makukuvaukseni ei heidän mielestään osunut aivan kokonaan maaliin. Yhden asian panin merkille: yhden tuomarin pisteytyskupongissa luki että vaikka kahvi oli pestyä, sen mausta tuli tavallaan mieleen natural. Tätä tulin hyvin varhaisessa vaiheessa pohtineeksi itsekin, ja mitä ilmeisimmin se olisi pitänyt ottaa esiin kuvauksessa.

Miten sitten makupisteiden suhteen? Suljetulla kierroksella olin saanut varsin korkeat pisteet, aeropressaukseni oli itse asiassa päivän kärkipäästä, pisteytykset heiluivat välillä ”very good”      – ”excellent”.  Siihen oli siis syytä olla tyytyväinen. Avoin kierrokseni kuitenkin sitten lässähti ainakin siihen nähden, että kahvini alkuperäiset cupping-pisteet olivat 90,25, mikä tarkoittaa sitä että kahvi olisi kautta linjan luokkaa ”extraordinary”. Tuomarien pisteet maun eri ulottuvuuksista pyörivät välillä ”good”-”very good”. Eli kahvi oli toki hyvää, mutta ei niin hyvää kuin olisi ehdottomasti pitänyt olla.

Kirjoitan lähiaikoina vielä kolmannen blogipostauksen, jossa käsittelen sitä, mitä opin Brewers’ Cupissa ja mitä teen ensi kerralla eri tavalla. Sillä kaikessa mielipuolisuudessaan  kilpaileminen oli erittäin opettavainen ja omalla tavallaan varsin koukuttava kokemus. Kiitos tuomareille , baristoille ja kaikille kahviammattilaisille siitä että minut on otettu tällä tavoin vastaan. Ja aivan erityisesti kiitos tämänvuotiselle yhteistyökumppanilleni ja valmentajalleni Ivan Orélle Cafetoriasta!

kulttuuri ruoka-ja-juoma

Finnish Brewers’ Cup 2020 Osa 1: Valmistautuminen kisaan

Osallistuin ensimmäistä kertaa Suomen Brewers’ Cup-kisoihin maaliskuun alussa. Kerron nyt kokemuksistani liittyen valmisteluihin. Jatko-osassa pureudutaan vuorostaan itse kisapäivän kulkuun. Kolmannessa kirjoituksessa tullaan käsittelemään sitä, mitä opin Brewers’ Cup -debyytistäni.

Kisakahvi Cafetorialta

Mistä Brewers’ Cupissa oikein on kysymys? Kilpailijat valmistavat tuomaristolle lyhyessä määräajassa kolme kupillista kahvia manuaalisin menetelmin. Ensimmäisellä kierroksella kaikki kisaajat käyttävät samaa kahvia, johon päästään tutustumaan ja viilaamaan reseptiä kuntoon pari tuntia ennen kilpailun alkua. Tässä vaiheessa kaikki käyttävät myös samaa kahvimyllyä ja samaa vettä. Mitään ei tarvitse, eikä oikeastaan saa sanoa. Toisella kierroksella kilpailijat käyttävät itse valitsemaansa kahvia ja välineitä. Myös oma vesi on mahdollista kantaa paikalle. Tähän jälkimmäiseen, ”open service”-kierroksella kuuluu myös presentaatio. Tuomareille siis kerrotaan oleelliset asiat kahvista ja kuvaillaan sen makua mahdollisimman tarkasti. Juomiensa maun lisäksi tuomarit arvioivat makukuvauksen tarkkuutta ja asiakaspalvelua.

Joku saattaa muistaa, että minun oli tarkoitus osallistua tähän kilpailuun jo viime vuonna yhteistyössä Cafetoria-paahtimon kanssa. Kun kilpailupäivä lopulta osui ajankohtaan, jossa minun oli määrä olla toisella paikkakunnalla, jouduin perumaan osallistumiseni ja sovin paahtaja Iván Oren kanssa, että yhteistyösopimus on minun puolestani voimassa tänä vuonna. Kun tämän vuoden kisapäivä ilmoitettiin ja se sopi kalenteriisi, sovimme uudelleen yhteistyöstä. Sattumalta Cafetoria oli saanut varattua erän perulaista kahvia, joka tuli viime vuoden Cup of Excellence-kisassa kuudenneksi saavuttaen 90,25 pisteen cupping-tuloksen.

Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain sponssattua, jotain lainattua

Kahvi olisi siis tulossa. Tässä vaiheessa oli perusteltua alkaa miettiä, mitä kaikkea muuta kilpailuihin tarvittaisiin. Moni kisaamista miettivä barista pohtii touhun kalleutta, koska kaikkea mahdollista varustusta pitää ostaa. Minäkään ole tilanteessa, jossa voisin tehdä kilpailemisen eteen suuria taloudellisia satsauksia. Isoin asia kahvin lisäksi olivat uuttovälineet, joita pitäisi olla kolmin kappalein ja toisaalta kattaus – eli Brewersin tapauksessa lähinnä kupit. Tässä kohtaa blogiyhteistyön mahdollisuudet kantoivat hyvin hedelmää. Japanilainen Origami tarjosi satsin kauniita ja monipuolisesti käytettäviä suodatinsuppiloitaan postikulujen hinnalla. Origamin etuna oli myös se, että niissä voi käyttää sekä Hario- että Kalita-tyylin suodatinpapereita. Erityisesti tasapohjaisilla Kalita-filsuilla Origami-uutto on melko erilainen kuin Kalitan omalla dripperillä, koska Origamin pohja on avoin. Virtauksesta tulee jonkin verran nopeampi.


  1. Kupit halusin valita sen mukaan, että ne omalta osaltaan voisivat edesauttaa toivotuimpien makujen aistimista. Yhteistyössä Tim Wendelboen kanssa suunniteltu Figgjon Oslo-sarja tuntui parhaalta ratkaisulta. Suomessa Figgjon astiat myy Kespro, joten yritin ryhtyä kuppien saamiseksi Kespron tukkuasiakkaaksi. Asiakkuuden sijasta sainkin puhelun, jossa ehdotettiin että Kespro lahjoittaisi minulle ne kupit, joita heillä olisi näyttelytilassa jäljellä. Kuppeja oli lopulta jäljellä kolme, kaksi mallia Oslo Split (suunniteltu hapokkaampien kahvien tasapainottumiseksi) ja yksi peruskuppi Oslo Open. Split ja tulppaanimainen Tulip olivatkin ensisijaiset vaihtoehtoni kisakupiksi, joten tilanne oli lähestulkoon hyvä. Tarvittaisiin enää yksi Split-kuppi lisää. Sellainen löytyi lainaan Artisan Cafén Jani Mikkoselta. Siis parin edellisen vuoden voittajalta.

Käsin suodatettavat kahvit on usein tapana valuttaa ensin pieneen kannuun ennen kuppiin kaatamista. Näin kahvi tulee sekoitettua ja ilmattua ennen juomista. Lisäksi kannuista voi olla mukavampi arvioida kahvin tuoksua tuoreeltaan ennen kaatamista. Päädyin valitsemaan kannuikseni laboratoriohommista tuttuja dekantterilaseja. Kaverilla sattui vielä olemaan firma, joka myy laboratorio- ym. tarvikkeita. Taas yritin tilata rehellisesti välineet. Kävi kuitenkin niin, että kilpailusponsoreideni joukkoon liittyi myös Medipet Oy.

Vaakoja löytyi lainaan Cafetorialta, lopulta kuitenkin niin että haltuuni tuli kaksi Hario-vaakaa ja oma Bonavitan kahvivaakani jäi vaihtolainan ajaksi toimimaan Töölön kahvilan vaakana. Hieman myöhäisessä vaiheessa hoksasin myös, että harjoittelu ja kisasuoritus voisivat hyötyä myös sellaisesta vedenkeittimestä, jonka lämmöt voisi säätää. Apu löytyi tämänkin asian suhteen Jani Mikkoselta, joka aikataulusyistä sijoitti lainakeittimen trendikkäästi maastokätköön noudettavaksi.

Esityksen suunnittelu

Jo viime vuonna päätin, että haluan tuoda amateur-näkökulman mukaan presentaatiooni.Aloittaisin lyhyellä intropuheella kahvirakastajuudesta (amateurhan kääntyy rakastajaksi) ja siitä, että kahvihetki on täynnä kauneutta, nautintoa ja jopa mysteeriä ja pyhyyttä. Samoin olin alustavasti suunnitellut, että valitsisin musiikin tukemaan sen tyylisten makujen aistimista, joita toivoisin tuomareiden kahvista löytävän. Eli perusmauista nimenomaan makeutta. Tätä presentaation yleisluontoista ulottuvuutta pystyin hyvin harjoittelemaan ja hiomaan jo kisakahvia odotellessa, ennen varsinaisen kilpailusuorituksen harjoittelemista.

Puhepuolta kävin läpi esimerkiksi työmatkoilla autoa ajaessa. Musiikkivalinnat tein niin, että alkupuheenvuoron aikana soisi Erik Satien Gymnopedie 1 D-duurissa. Uuttovaiheeseen suunnittelin Arvo Pärtin Spiegel im Spiegelia, joka monella tavalla jatkaa siitä, mihin Satie jäi. Kuunnelkaa vaikka. Lisäksi ajattelin aluksi, että vaihtaisin Spiegel im Spiegelista johonkin toiseen Pärtin teokseen, ehkä nimenomaisesti johonkin sopraanopainotteiseen kuorokappaleeseen. Lopulta päädyin kuitenkin siihen, että Spiegel im Spiegel saa soida loppuun asti. Kisadebyytistäni tulisi siis rauhallinen ja meditatiivinen hetki loistavan kahvin parissa.

Itse kahviin liittyvän tiedon suhteen olin julkisen informaation varassa: Santa Sofia on kolmena viimeisenä vuotena ollut Perun Cup of Excellence-kisan voittajien joukossa (TOP20). Ennen erikoiskahviin keskittymistä tilalla kärsittiin paljon kasvitaudeista. Santa Sofia sijaitsee 1800 metrin korkeudessa. Toivoin, että saisin lisää tietoa hyvissä ajoin, ja Ivan yritti jatkuvasti olla yhteydessä viljelijään.

Reseptiikan suhteen oli joitakin ideoita, mutta viime kädessä kaikki ratkaisut voisi tehdä vasta sitten kun kisakahvi on saapunut Suomeen. Sitä odotettiin kuin kuuta nousevaa, ja testailtiin rinnakkain Origamia ja Hario V60:a. Hario korosti enemmän kahvin hedelmäistä hapokkuutta kun taas  Origamin tulos oli kompleksinen ja tasapainoinen. Toinen ikään kuin toi melodian selkeästi esille toisen ollessa ikään kuin sinfonisempi. Kumpikaan ei ollut missään nimessä toista huonompi, vaan erilainen. Kaikki kuitenkin oli melko teoreettista.

Katsoin melko paljon sekä kahvikisa- että uutto-ohjevideoita Youtubesta kilpailuun valmistautuessani. Erityisesti April Coffeen Patrik Rolfin (maailman Brewers’ Cupin kakkossija mennävuonna) hyvin perustellut videot vaikuttivat aika paljon valmisteluihini ja ajatuksiini reseptiikasta.

Kisakahvi saapuu

Lopulta, vajaa kaksi viikkoa ennen kilpailupäivää, kahvi saapui. Mikä helpotus. Olimme jo ehtineet laatia suunnitelma B:n, jossa käyttäisimme Cafetorian oivaa kenialaista kahvia kisassa. Nyt voisimme kuitenkin, ainakin sikäli kun paahto ja reseptinkehittely onnistuvat toivotulla tavalla, käyttää Santa Sofiaa. Työesteiden vuoksi en kyennyt olemaan paikalla koepaahdon ja maistelun yhteydessä, vaan vesi kielellä luin Ivanin raporttia alustavista makuhavainnoista.

Lopulta hain kahvin Lohjalta tasan viikkoa ennen kilpailupäivää. Nyt se alkaisi. Kehittelin Patrik Rolfin ajatusten pohjalta hypoteesiani kisareseptistä tarkoituksena sitten sparrata kasaan lopullinen resepti Ivanin johdolla vuorokautta ennen itse kilpailua. Kuulostaako pelottavalta? No niin totisesti pitäisikin. Kahvi maistui loistavalta. Ihastuin erityisesti sen suutuntumaan, joka oli samaan aikaan kevyt ja suuri, sellainen kermainen mutta ilmava. Maku vaihteli aika paljon kahvin kehittyessä joka päivä, mutta suunta oli oikea. Kesäistä kukkaniittyä, hapokkuutta omenasta  ja häivähdys eksoottista hedelmää, vieläpä sellaista jota en aivan heti tunnistanut. Viestintä Ivanin kanssa johti sitten sen erikoisemman hedelmämaun tunnistukseen: Tamarindi! Myös mansikka häivähti maussa aika ajoin.

Kilpailupäivän aattona pääsimme taas tapaamaan kasvokkain. Kenraaliharjoitussession yhteydessä sparraus oli ankaraa, ja pääsin huomaamaan ratkaisevan pikku yksityiskohdan. En nimittäin osaa kaataa vettä tasaisia määriä samassa ajassa kolmeen vierekkäiseen astiaan. Hupsista keikkaa. Ivanin V60-uutot maistuivat jatkuvasti paremmilta kuin omat Origamini, ja orastava epätoivo alkoi jäytää sisuksiani. Mestari joutui poistumaan seuraavaan kohteeseen, ja jäin harjoittelemaan Cafetorian tiloihin. Sain lopulta aikaan reseptin, joka vakuutti Mian, Levin ja Danielin ja melkein jopa itseni. Olisi aika palata kotiin harjoittelemaan sitä hiiskatin vedenkaatoa ja hiomaan rutiinia kuntoon. Aloin ymmärtää, että kunnollisen treenaamisen suhteen olin pahasti myöhässä. Ilta ehti vierähtää yöksi ennen kuin kamat oli pakattu. Makukuvauksen kirjoittaminen ja sijoittaminen kisarutiiniin tapahtuisi vasta kilpailupaikalla, sekin vielä. Mihin olikaan itseni tunkenut.

Jatkuu osassa 2.

kulttuuri ruoka-ja-juoma