Kupponen: Johan&Nyströmin Viva Colombia! -trilogian viimeisessä kahvissa maistuvat sitrus ja marjat

Kupillinen Johan&Nyströmin paahtamaa ja Duvier Tibaguyn viljelemää kolumbialaista kahvia

Osallistuin Helsinki Coffee Festivalilla järjestettyyn Cup Tasters SM -kilpailuun. Siitä lisää myöhemmin, mutta kerrottakoon tässä että aika lailla vihkoonhan se minun osaltani meni mutta kilpailu oli silti hieno oppimiskokemus. Omaa kisavuoroa odotellessa, ennen festivaalien ammattilaispäivän varsinaista avautumista, kahvihampaan kolotus alkoi hiljalleen äityä sietämättömäksi. Viiden ja kuuden välillä kotona kun ei kahvinvalmistus ollut mitenkään mahdollista. Niinpä lähdimme Kahviamiraali Amir Bardon kanssa tutkailemaan, saisikohan jostakin aamukahvin.
Aivan lähettyviltä löytyikin Johan&Nyströmin standi, jossa Jocke Dyhr otti meidät vastaan ja ehdotti juuri julkaistua kolumbialaista Duvier Tibaguy Microlot-kahvia. Kaikki henkilökohtainen kunnioitus jo toisessa polvessa kahvia viljelevää Duvieria kohtaan, mutta nimimuistini on vähän huono. Niinpä pussissa isolla lukeva Viva Colombia! sopii paremmaksi nimeksi tälle kahville. paahtimo on julkaissut tällä nimellä kaksi muutakin pienerää, jotka eivät juttua kirjoitettaessa enää ole saatavana ainakaan verkkokaupassa. Jos aiempia eriä jostakin sattuisi löytymään, ne erottaa helposti pussissa komeilevan muurahaiskarhun selän väristä. Tämä on jotakin limen ja sitruunan väristä, kuten kuvasta näkyy.
Lähes ensimmäisestä hörppäyksestä lähtien pirteä punaisten marjojen maku yhdistettynä sopivan kirpakkaan hapokkuuteen oli seurana. Kun kahvi jäähtyi, hapokkuudesta tuli selkeän sitruksinen. Aivan mahtava aamukokemus ja startti festivaalipäivälle!
Jocke lahjoitti ystävällisesti avatun pussin lähempää blogitarkastelua varten minulle, ja sitä on siemailtu hyvällä halulla niin Aeropressillä, Moccamasterilla kuin Hario V60:lla valmistaen. Eri menetelmillä syntyy vivahde-eroja, mutta maut ovat pääsääntöisesti olleet samansuuntaiset, ja erittäin hyvin pussiin painettuja luonnehdintoja vastaavat: Vadelmaan ja karviaiseen vivahtava marjaisuus sitrukseen yhdistettynä saavat varomattoman juojan ajattelemaan Kane’s Soda Pop-vadelmalimpparia ja toisaalta sitä, mitä miellyttäviä jälkiruokia voisi valmistaa esimerkiksi vadelman ja limen makuja yhdistelemällä.

Kahvi saatu Johan&Nyströmiltä näytteenä.

kulttuuri ruoka-ja-juoma

Kupponen: Paulig Kulman Tea Rose ja Kahiwan Rwanda Minazi Village

Paulig Kulman paahtamaa kolumbialaista tea rose-kahvia, Wilfa Uniform-kahvimylly, käsiuuttovälineet ja La Pavoni -espressokeitin

Paulig Kulma ja Kahiwa tarjosivat ystävällisesti maistettavakseni näitä kahta kahvia, joilla oli jonkin verran yhteistä maun puolesta ja vielä enemmän sen osalta, miten ne käyttäytyivät. Siksi katson parhaaksi esitellä niitä yhteisartikkelissa.

Tea Rose

Paulig Kulman Tea Rose tulee kolumbialaiselta Finca El Paraiso -tilalta, ja kyseistä kahvia käyttämällä Tomi Nieminen sijoittui maaliskuun puolivälissä pidetyssä Brewers Cup-kisassa komeasti toiseksi. Kahvi on käsitelty anaerobisen fermentaation avulla, eli sukellamme ns. jännään päähän. Näihin kahveihin muodostuu usein trooppisen hedelmän aromeita, eikä Tea Rose tee poikkeusta. Minä valmistin omat kuppini käsin, Hario V60-suodattimen läpi uuttaen. Makukirjo oli aika moninainen, ja melkein voisi sanoa etteivät mitkään kaksi kuppia maistuneet aivan samalta. Eivätkä ne kyllä maistuneet samalta kuin mikään muukaan juomani kahvi. Usein mukana oli naturaleista tuttua mansikkaisuutta, mutta se oli sivujuonne. Enemmän trooppista hedelmää, lähes pirskahtelevan tuntuista pirteää hapokkuutta josta tuli mieleen.. te kyllä sanotte minua hulluksi tämän tähden mutta samppanja. Mutta kuten todettu, kameleonttimaisuus ja kompleksisuus hedelmäisten makujen kudoksessa olivat ehkä se määrittävä tekijä.

Pauligin Baristainstituutin Jori Korhonen kirjoitit kahvipussin mukaan lappusen, jossa suositti tavallista hivenen karkeampaa jauhatusta ja siten nopeampaa uuttoaikaa, hän olis aanut parhaat maut ulos siinä 2:15 uuttoajan kieppeillä ja pidemmät, vähän reilu kaksi ja puoli minuuttia olivat nostaneet pintaan vähemmän toivottavia makuja. Omat kokemukset olivat samansuuntaisia, joskin vihoviimeinen kupillinen tuli ulos vähän hitaasti ilmeisesti suodatinpaperin hieman tukkeuduttua ja maistui lopulta kuitenkin äärimmäisen herkulliselta. Toisaalta Tomin hopeareseptin uuttoaika oli 3:45, toki jauhettuna ammattilaismyllyllä, jonka tuottama jauhatus on poikkeuksellisen tasaista. Tomi kertoi, että tämän kahvin isoin haaste oli nimenomaan makujen vaihtelu kuppikohtaisesti, toisaalta sama ominaisuus teki siitä uniikin. Hänen kisakahvivalintaansa vaikutti myös halu nostaa esiin tätä nimenomaista tilaa ja viljelijä Diego Bermudezia, joka tekee poikkeuksellisen paljon työtä kahvinsa laadun eteen. Tämä on huomioitu myös maan Cup of Excellence-kilpailussa.

Sivumennen sanottuna muuten pidän siitä tavasta, jolla Paulig on ottanut roolia kahvin kolmannessa aallossa. Paulig Kulma on Helsingin Kluuvissa sijaitseva pienpaahtimo ja kahvila, joka pyörittää tiloissaan myös Baristainstituuttia, joka nimensä mukaisesti kouluttaa baristoja. Tämän lisäksi erityismaininnan ansaitsee baristainstituutin sosiaalisen median sisällöntuotanto, joka tarjoaa hyviä vinkkejä niin aloitteleville kuin pidemmälle ehtineille harrastajille – kuin myös kahviin pahasti seonneille nörteille.

kupillinen suodatinkahvia

Minazi Village

Jorin kokema taipumus yliuuttumiseen ja parhaiden makujen nouseminen pintaan lyhemmillä uuttoajoilla on yhdistävä tekijä tea rosen ja lahtelaisen Kahiwan paahtaman ruandalaisen Minazi Villagen välillä. Minazi Villagen makuvivahteita verrattiin pussinkyljessä metsämansikkaan ja cantaloupe-meloniin. Ensimmäinen V60-uuttoni hulahti läpi vähän reilussa kahdessa minuutissa, mutta kahvi oli tajuttoman maukasta. Kuitenkin ajattelin, että enemmänkin voidaan varmasti saada irti, ja jauhoin hienommaksi hakien jotakin tasapainoa muutaman kupillisen ajan. Pääosin ihan maukkaat juomat olivat kuitenkin hapokkuudeltaan paljon terävämpiä ja metsämansikkainen maku jäi taka-alalle. Palasin noin 2:15 uuttoaikaan ja sen tuottavaan jauhatukseen, jolloin kahvi maistui taas loistavalta. Makea mansikkainen maku ja kirkkaampi hapokkuus, jota paahtaja kuvaa cantaloupemelonia muodostivat kirkkaan ja kuulaan, erittäin tasapainoisen maun.

kulttuuri ruoka-ja-juoma