Mansikkakaudelle jatkoaikaa kahvilla? (Caffi: Kesäkahvi Buna)

espresso.jpgPaahtimo- ja suklaakauppa Caffin kesäkahvi on etiopialaisista ja kenialaisista kahveista sekoitettu Buna. Sen maussa kehutaan olevan vivahdus metsämansikkaa. Paljon luvattu.

Olen maistellut Bunaa aeropressin ja Hario V60:n kautta sekä espressona. Ja onhan se mansikkainen vivahde siellä, vaihtelevilla vahvuuksilla. Se on peräisin käsittääkseni kahvinmarjojen aurinkokuivauksesta jossa hedelmälihaa ei pestä pois pavun ympäriltä ennen kuin se on kuivunut paikalleen. Aivan eri juttu, osaisinko yksilöidä sen nimenomaan metsämansikaksi.

Bunaa on nyt menossa toinen pussi, ja se on ollut vähän haastava. Aeropressillä olen välillä saanut toivotut maut pintaan, välillä se on maistunut vain tummapaahtoiselta, mikä tietysti monen mielestä voisi olla ihan toivottava maku. Mutta kun tietää, että siellä kahvissa  on jotain vielä erityislaatuisempaa, sen haluaisi saada pintaan. En oikein tiedä, mihin suuntaan reseptiä pitäisi ruuvata, erilaiset kokeilut ovat antaneet aika ristiriitaisia tuloksia. Noin yleisesti ottaenkin  minusta on ajoittain tuntunut siltä, että Caffin kahveista saisi suodatinmenetelmillä enemmän irti jos ne paahdettaisiin ihan hivenen vaaleammiksi. 

Toisaalta sitten espressona näistä samoista kahveista irtoaa yllättäviä mahtavuuksia. Espressona toimii myös Buna, mansikkaiset vivahteet ovat kivasti läsnä – myös maitokahvissa. Voisi olla vahvemminkin, toisaalta maitokahveihin osuneet espressot ovat valuneet vähän nopeasti ja vahvimmillaan ominaismaku on ollut nimenomaan toisessa myllynsäädön vaiheessa tosi hitaasti tippuneessa, aika pitkälti ristretton puolelle menneessä kupissa.  Cappuccino, jonka pohjana on tämänkaltainen kahvi, voi ässimmillään muistuttaa mansikkapirtelöä. Kun miettii, että valmistusaineet ovat kahvi, paineistettu  kuuma vesi ja vaahdotettu täysmaito, se tuntuu lähinnä alkemialta. Tietysti vielä kovempaa alkemiaa on, kun vedestä ja kahvijauheesta uutettu tuote onnistuu näyttämään sen kaikein mansikkaisimman puolensa. 

hyvinvointi mieli liikunta ruoka-ja-juoma

Teen makuja kahvissa (Turun kahvipaahtimo: Wote Yirgacheffe)

Kaverini toi meille noin puolikkaan pussin Turun kahvipaahtimon paahtamaa etiopialaista Wote Yirgacheffe-kahvia. Yirgacheffen alueen kahveissa on yleensä sen sorttisia hentoja makuvivahteita, että suodatinpaperin läpi valuteltuna ne piirtyvät erityisen selkeästi. Niinpä koeponnistusvälineeksi otettiin Hario V60-käsisuodatin. Tähtäyspisteenä 2 min 30 s uutto, vettä suhteessa kahviin noin 16-17:1 ja jauhatus, joka mahdollistaa tämän. Jo kahvia myllyyn kaataessa näki, että luvassa on melkoisen kirkas tuote, koskapa paahto oli erittäin vaalea. (Toisaalla tässä blogissa olen ruotinut suhdettani vaaleisiin paahtoihin. Sanottakoon tässä sen verran, että parhaista kahveista voi mielestäni saada enemmän makuja irti jättämällä paahdon vaaleaksi. Tummemmaksi vetämällä taas voi peittää makuvirheitä ja lopulta myös itse maun.)

Valuttelu meni vähän pitkäksi, ja pelkäsin jo että tuotos jää tavanomaiseksi maultaan. Olen maistanut paria täysin tajunnanräjäyttävää Yirgacheffea ja aivan liian montaa, jotka lupailivat makukuvauksissa jasmiinia, bergamotia, sitrusta ja kuuta taivaalta mutta vain ihan kivalta.

No, ei kun kahvi kuppiin ja maistamaan. Ensimmäisen suullisen jälkeen oli hiljaista. Sitten toverini totesi: ”Onpas erikoista, melkein kuin maistuisi teeltä”. Toden totta. Pari vuotta sitten maistoin lontoolaisen Square Mile Coffeen paahtamaa Yirgaa, joka maistui roisinpuoleisesti Earl Grey-teestä tutulle bergamotille, mutta sen koommin tällaista kokemusta ei ole ollut. Paitsi nyt. Tämän lisäksi kahvin vivahteita voisi kuvata sitruksisina ja ehkä persikkaisina. Earl Greyn ohella jotenkin mutkan kautta tulee mieleen myös joku oolongtee, olisikohan ollut nimeltään Phoenix Bird. Makeutta löytyy myös riittävästi.

Tämä ei varmaan ole ihan kaikkien kuppi tee.. eikun siis kahvia, mutta todella erityislaatuinen ja lajissaan erinomainen kahvi. Omalta osaltani ei ole kysymystä siitä, onko pussi Wote Yirgacheffea ostoslistalla seuraavalla vierailulla joko Cafe Artiin Turussa tai Sävyyn tai Good Life Coffee’hin Helsingissä.
 

hyvinvointi mieli liikunta ruoka-ja-juoma