Kupponen: Guatemalalainen La Esperanza Rock Paper Scissorsilta

Tapasin Roasters’ Challenge- ja Moccamaster SM-iltamissa kuopiolaisen Rock Paper Scissors -paahtimon Jesse Parkkalin. Jesse lykkäsi kouraani pussillisen guatemalalaista La Esperanza -kahvia, mitä suuresti arvostin. Erityisesti kun uuden pussin avaaminen tuli ajankohtaiseksi juuri samaan aikaan kun Kuopiosta kajahti iloisia jalkapallouutisia.

Mixtapet ja singlet

Rock Paper Scissors on muuten ollut mukana KuPSin menestystarinassa ainakin nimikkokahvin ja -oluen verran. Niin tosiaan, RPS-brändin alla siis harjoitetaan sekä paahtimo- että panimotoimintaa. Valtakunnallisesti tuotenimi on tullut tutuksi erityisesti ehdottaessaan sofistikoitunutta neuvottelumenetelmää herrojen Trump ja Putin vieraillessa Helsingissä kesällä 2018.

Let's Settle This Like Adults

Tyylikäs linja jatkuu myös paahtimopuolen uusissa pakkauksissa. Niissä komeilee miesoletettu henkilö, jonka pään paikalla on massiivinen C-kasetti.Samalla kahvisekoituksia on ryhdytty kutsumaan Mixtapeiksi ja alkuperäkahveja Singleiksi.

Tämä formaatti nyt varmaankin selittää itsensä aika pitkälle, mutta siis väännettäköön nyt rautalangasta vielä: Vanhan ajan mixtape-kaseteillehan nauhoiteltiin läjä parhaita biisejä eri artisteilta pyrkien sellaiseen tasapainoiseen ja sopivaan tunnelmaan, mitä kahvisekoitus edustaa aika hyvin. Single taas on, noh, yksittäinen hieno biisi , vähän niin kuin alkuperäkahvi on yhden tietyn tilan kahvia, usein vielä jotain yksittäistä lajiketta. Ja totta kai uusien kahvipussien pohjasta löytyy linkki nykyajan mixtapeen eli Spotify-soittolistaan jota voi kuunnella vaikka aamukahvia siemaillessa. Kokeilin, toimii hyvin.

Kahvia maistelemaan

La Esperanza -kahvi on lähtöisin Guatemalasta, Huehuetenangon alueelta josta useampi muukin herkullinen kahvierä on viime aikoina päätynyt minunkin kuppiini. Paahtimon väki teki keväällä matkan Guatemalaan. aahto on tummahko, jopa siinä määrin että se herätti pieniä epäilyksiä vaaleapaahtoiseen kahviin fiksoituneessa mielessäni. Valmistusvälineiksi valikoituivat yhtäältä suodatinmenetelmät – sekä Moccamaster että käsin tiputtelu Harion V60-filtterin läpi, toisaalta espresso.

Paahtimo lupailee mausta löytyvän tummaa suklaata ja metsämarjaa. Pehmeä suklaisuus dominoi suodatinkahvin makua, marjat nousevat mukaan kahvin vähän jäähtyessä. Tämä on yksi niitä minun makuuni harvinaisia näytteitä siitä, mitä parhaimmillaan voi tarkoittaa kun sanotaan että tummapaahtoinen kahvi maistuu pehmeältä. Yleensä ”pehmeys” maun tai suutuntuman kuvauksena ei ole missään suhteessa siihen, mitä kupista löytyy. Nyt on kuitenkin toisin. Toinen asia mikä on toisin tummapaahtoisten kahvien enemistöön nähden on karvaus, tai oikeastaan sen puute. Usein hapokkuuden vähetessä karvaus on lisääntynyt, vaan ei La Esperanzan kohdalla.

Espressona La Esperanzaa siemaillessa marjaisuus nousee laulamaan duettoa suklaan kanssa. Minulla on ollut hieman vaikeuksia saada maidonvaahdotusta toimimaan hyvin vipukeittimen höyrypaineilla, mutta hiljalleen olen päässyt jyvälle siitäkin. Ja voi taivas kun maistui maitokahvit hyvälle tämän päälle kaadeltuna.

Kyllä kelpasi HJK-faninkin kohottaa kahvikuppinsa kuopiolaismenestykselle. Mainittakoon nyt tähän loppuun, että saamieni tietojen mukaan RPS Brewing on solminut yhteistyösopimuksen Veikkausliigan kanssa. Tarkoitus on omalta osaltaan edesauttaa sitä, että jalkapallosta tulisi maailman pelatuin peli, sillä toisin kuin yleisesti luullaan, futis on vasta toiseksi pelatuin; se pelatuinhan on tietenkin kivi, paperi, sakset!

kulttuuri ruoka-ja-juoma

Roasters’ Challenge -tuomaristossa paahtajaa tuuraamassa

Tuomaristo tuoksuttelee. Kuva: Juuso Soininen

Jotkut ovat ehkä kuulleetkin, että Helsingin Kahviviikon yhteydessä järjestettiin myös ensimmäistä kertaa suomalainen paahtajakilpailu Roasters’ Challenge. Kisa käytiin niin, että kaikki osallistuneet paahtimot saivat haltuunsa erän samaa kahvia, jolle oli tarkoitus löytää mahdollisimman hyvä paahto. Paahtimon oli toimitettava kisakahvin lisäksi yksi henkilö tuomaristoon, kaikkein mieluiten paahtaja mutta sijaishenkilökin sallittiin jos paahtaja ei pääse.

Kunniatehtävä, pelkoa ja vavistusta

Niin sitten tapahtui, että eräänä päivänä puhelimeni piippasi. Kahwe-paahtimon Joel Marttala pyysi minua tuuraajakseen. Hieman hirvitti, mutta ajattelin että jos listalla on ehditty minuun asti niin kai sitä täytyi jo armahtaa. Niinpä otin tehtävän vastaan suurena kunniana, mutta pienellä pelolla ja vavistuksella höystettynä.

Tuomarointi tapahtui Johan&Nyströmillä samassa hötäkässä kuin Moccamaster-kahvinkeiton suomenmestaruuskilpailu, johon niin ikään osallistuin yhdessä Papuja ja polkuja-blogin Jukan kanssa.  Samanaikaisuus asetti tiettyjä aikatauluhaasteita, jotka eivät onneksi olleet ylitsepääsemättömiä.

Päätuomarina toimi Filip Odeholm Ally Coffeesta, joka toimi kilpailun raakakahvisponsorina. Itse kahvi oli lähtöisin Costa Ricasta, Los Ureñan tilalta. Paahtimoita osallistui kisaan 14, joten maistelu- ja pisteytysurakka tuntui etenkin meikäläisen kokemustasolla vähintäänkin hurjalta.

Onneksi kävimme pisteytysprosessin ensin läpi Filipin johdolla. Tätä kutsutaan tuomariston kalibroinniksi. Sovimme yhdessä pisteytyksen perustason, maistelimme cupping-menetelmällä kolmea eri profiililla paahdettua näytettä kisakahvista ja keskustelimme havainnoista. Näytteet olivat kuin sadusta Kultakutri ja kolme karhua: Yksi oli alikehittynyt, yksi ylikehittynyt ja yksi sopiva. Tämä antoi hyvät lähtökohdat siihen, mikä varsinaisien kisakahvien sarjassa meitä odottaisi.

Sniff sniff, slurp slurp!

Kupongille piti pystyä merkitsemään pisteet kahvin 1) kuiva-aromista (tuoksu ennen veden lisäystä) 2) märkä-aromista (tuoksu neljän minuutin uuttumisen jälkeen kuumana) 3) mausta kokonaisvaltaisesti 4) jälkimausta 5) hapokkuudesta 6) bodysta, 7) makeudesta ja 8) tasapainosta. Kahden jälkimmäisen kohdan pisteitä painotettiin kaksinkertaisesti muihin nähden. Jokainen osa-alue pisteytettiin subjektiivisen miellyttävyyden mukaan, ei kvantitatiivisesti, eli siis esimerkiksi matalahappoinen kahvi saattoi saada korkeat pisteet hapokkuudesta jos se vähäinen hapokkuus tuntui miellyttävältä.

Ensin siis tuoksuttelimme jauhettua kahvia ja teimme havaintoja kuiva-aromista. Tällä kierroksella yksi kahvi pisti positiivisella tavalla sil.. äh, nenään hyvin monimutkaisella hedelmäisellä tuoksullaan. Samoin muutamista kahveista irtosi nenään selkeän ylikehittynyt, paahteinen maku josta kaikenlainen hedelmäisyys loisti poissaolollaan. Nämä vaikutelmat pääosin vahvistuivat kun kahveja haisteltiin ”märkänä”, eli kun kuori oli särjetty, kahvia sekoitettu kevyesti ja kupin pinta siivottu. Kun havainnot aromimaailmasta oli tehty, oli aika ryhtyä maistelemaan.

Neljäntoista kahvin makujen pisteyttäminen kuuden osa-alueen suhteen on vähintään niin hurja homma kuin miltä se kuulostaa. Erityisesti kun sitä tehdään pienellä kiireellä. 84 eriteltyä havaintoa. Siis apua. Yleisluontoisesti kahvien maussa erottui yhtäältä kypsään appelsiiniin vivahtavaa sitruksisuutta, toisaalta maitosuklaata tai toffeeta.

Tuoksun suhteen positiivista huomiota herättänyt kahvi erottui myös miellyttävällä maullaan, jotkut vaatimattomammalta tuoksuneet kahvit maistuivatkin aivan erinomaisilta ja moni kahvi muuttui maistettuna paljon ymmärrettävämmäksi. Jäähtyvien kahvien ääressä suoritettavilla lisäslurppauksilla yritettiin vielä ottaa selkoa pisteytyksestä. Koin lopuksi olevani kyllä aika lailla… no, kahvilla.


Jälkikalibrointia ja tuloksia

Maistelun jälkeen tehtiin kevyt jälkikalibrointi, jossa Filip tarkisteli että tuomaristo oli pisteiden suhteen suunnilleen samalla sivulla. Koska kyse on myös makuasioista, niin hajontaa toki syntyi jonkin verran. Jostain syystä tuntui kuitenkin huojentavalta huomata, että olin suhteellisen samalla sivulla sekä sen suhteen, mitkä kahvit erottuivat edukseen että sen suhteen, mitkä vähän jäivät yleisestä tasosta.

Kisan tulos selvisi laskennan jälkeen iltasella.  Voittajaksi selvisi Kaffa Roastery. En ole maistanut jälkikäteen voittajakahvia, enkä hopealle tulleen Makea Coffeen (Lehmuksen ex-paahtomestari Visa Tuovisen uusi paahtimo) kahvia. Sen sijaan pronssille selviytynyt Kirahvi Coffee lähetti näytteen oman kisapaahtonsa ”vähemmän sitruksisesta” versiosta. Sitä olen viime päivinä särpinyt useammalla menetelmällä nauttien.


Aiemmin mainittu appelsiini ja suklaa olivat läsnä myös Kirahvin paahdossa. Valmistin sitä sekä pouroverina että espressona, pariin kertaan myös Aeropressilla parilla eri reseptillä. Välillä mieleen tuli Fazerinan appelsiinitryffeli-maitosuklaa-yhdistelmä. Aeropressilla uuttaessa hapokkuus kirkastui ja suklaa väistyi, toisaalta hieman leipämäinen paahteisuus tuntui kupissa.

Kirahvi Coffee on aloittanut paahtimotoimintansa Jyväskylässä, mutta itse paahtaminen tapahtuu nykyään Helsingissä – yhteisissä tiloissa Café Artisanin kanssa. Noin kolmihenkinen tiimi paahtaa muutamaa vakiosekoitusta sekä pieninä erinä hankittuja alkuperäkahveja ja haluaa omalla panoksellaan tehdä töitä kahvivallankumouksen eteen.

Vaan olihan tämä tuomarointi hieno kokemus, joka kyllä omalta osaltaan yhtäältä nosti kunnioitustani kahviammattilaisia kohtaan kuin toisaaltavahvisti hieman uskoani omaan ymmärrykseeni kahvin suhteen. Haluan vielä näin avoimestikin kiittää Joelia luottamuksesta, kuin myös osoittaa kiitokseni sekä Helsingin Kahviviikolle että Ally Coffeelle kuin myös tuumauskahvit tarjonneelle Kirahville.

kulttuuri ruoka-ja-juoma tapahtumat-ja-juhlat