Kirjalahjavinkkejä (sisältää kirja-arvontoja!)

Kahvia, kiitos!

Tekstissä esitellyt kirjat on saatu arvostelukappaleina.

Mielestäni kirjat kuuluvat jouluun kuten maustekakku kahvipöytään jouluruoan päätteeksi - ilman niitä joulusta puuttuisi jotain olennaista. Vaikka nykyään on haastavaa löytää lukemiselle niin paljon aikaa kuin haluaisin, on kirjojen saaminen lahjaksi ja etenkin niiden ostaminen muille edelleen tosi mieluisaa. Tiedän, että jouluisin ostetaan paljon jaritervoja ja ilkkaremeksiä, mutta mitä muuta voisi kirjaihmiselle paketoida? No, vaikka näitä:

Nostalgian nälkään ja musiikin ystävälle: Eppu Normaalin tarina - 40 vuotta tiimalasin santaa

Santtu Luodon kirjoittama ja Wsoyn julkaisema juhlapainos kertoo suomalaisbändistä, jonka monet laulut osaamme ulkoa. (Halusimme tai emme. Ainakin jos kuuntelee paljon radiota. Nimim. "Onko paperilla tahroja?".) Omat Eppu-suosikkini ovat Pimeyden tango, Kun olet poissa ja Näin kulutan aikaa. Jälkimmäinen laulu ei kyllä tee hyvää tupakasta eroon haluaville, sillä joka kerta, kun Martti Syrjä laulaa "ja mä poltan tupakan ja sitten toisen tupakan ja sitten mietin, josko soittaisin jollekin", jopa kaltaiseni ei-tupakoitsija alkaa kaivata sauhuja. 

Romantiikasta pitävälle nuorelle lukijalle: Let It Snow

 

Let It Snow tarjoaa teinilukijalle ihastuksen väreitä kolmen talvisen ja ah-niin-romanttisen tarinan muodossa. Lauren Myraclen, Maureen Johnsonin ja John Greenen suloisia, hauskoja rakkaustarinoita on ihana lukea viltin alle käpertyneenä. (Kirja on suomennettu, vaikka nimi onkin mukavasti jätetty englanninkieliseksi.) Kirjan on kustantanut Wsoy.

Lapsille: Risto Räppääjä ja pullistelija, Päiväkoti Heippakamu - Rebekan rapupäivä, Me Rosvolat - Karkkikumous!

Me olemme tunteneet Sinikka Nopolan ja Tiina Nopolan luoman Risto Räppääjän tähän asti vain televisiosta, mutta tänä jouluna tähän tulee poikkeus, kun esikoisen paketista paljastuu Risto Räppääjä ja pullistelija -kirja. Tarinan alussa Rauha Räppääjä huokailee sohvalla, kun ei ole mitään tekemistä - ja sitten hän ja Risto huomaavat, että naapuriasuntoon on tulossa kesäasukkaiksi isä ja poika. Kohta ovikello jo soikin, ja iso, leveäharteinen mies pyytää Rauhalta "pari egua" lainaksi, koska "duunattaisiin munakas". Ihan loistavaa! Melkein tekisi mieleni lukea kirja jo nyt, mutta haluan kikattaa näille hauskoille jutuille yhdessä esikoisen kanssa jouluna. Kirjan on kuvittanut Christel Rönns ja kustantanut Tammi.

Päiväkoti Heippakamu - Rebekan rapupäivä on uuden kirjasarjan ensimmäinen osa. Kirjan päähenkilö on Rebekka Lumi Maria Kukka Meri Helmi von Salhi, jonka paras kaveri on Pilvi-pehmolelu. Rebekan äiti pelaa lätkää ja isä pyörittää parturiliikettä. Rebekka käy Heippakamun päiväkodissa, jonka yhtä tavallisen kuraista päivää kirjassa kuvataan värikkäästi ja hersyvästi. Ensivaikutelma kirjasta on aika levoton, mutta siinä toisaalta piilee myös kirjan juju: sivuilla "pomppelehditaan ja pumppelehditaan" lapsen lailla. Tämän virkistävän lastenkirjan on kirjoittanut Puluboi ja Poni -kirjasarjasta tuttu Veera Salmi, kuvittanut Elina Warsta ja kustantanut Otava.

Me Rosvolat - Karkkikumous! on Siri Kolun Me Rosvolat -sarjan kuudes osa. Rosvosaagassa kerrotaan tavallisesta 10-vuotiaasta Vilja Vainistosta, jonka Rosvolan perhe kaappaa. Vilja on maantierosvojen sukua, ja yhdessä maantierosvojen muodostaman Nuorten Neuvoston kanssa mukana päättämässä maantierosvousasioista. Tässä kuudennessa osassa nuorten on käynnistettävä operaatio Karkkimyrsky kieroa makeistehtailijaa vastaan, muuten on "Suomen lasten karkinsyömisen ihanuus mennyttä". Oi että, olisipa Me Rosvolat olleet voimissaan jo minunkin lapsuudessani, olisin niin nauttinut tästä kirjasarjasta!

Me Rosvolat -sarjaa kustantaa Otava.

Kahvista, keräilystä ja kauniista muotoilusta pitävälle: Arabian kahvikupit 1916 - 2016

Tähän kirjaan ei ehkä tule tartuttua ensimmäiseksi joululahjaostoksilla, mutta suosittelen tätä kyllä lämpimästi! Kaunis kirja varmasti herättää kiinnostusta, sillä Arabian kahvikupit symboloivat monelle suomalaiselle niitä kaikkein tärkeimpiä yhteisiä kahvihetkiä. 

Kirjassa kiteytetään kauniisti: "Kahvihetki voi olla hyvin vahva ja jopa synesteettinen kokemus, jossa kahvikupin esteettinen olemus, sen muoto ja materiaali, väri ja koristeet vaikuttavat oleellisesti niin kahvin makuun kuin kokonaisnautinnon laatuun." Juuri näin! Minulle kahvikuppi on aina ollut lähes yhtä tärkeässä roolissa kuin kahvi itsessään. Siitä asti, kun olen kahvia juonut, minulla on myös ollut lempikuppeja - eikä mikä tahansa kippo muuten pääse lempikupikseni, sillä minulla on yli 20 vuoden kahvinjuontihistorian aikana ollut vain kolme eri lempikuppia. 

Kirjaan tarttuessani mietin ensin vähän haikeana, että harmi, ettei itselläni ole yhtään Arabian kuppia, mutta onhan minulla! Itse asiassa kaappimme suorastaan pursuilevat Arabian mukeja, niitä on niin paljon, että osan voisi viedä vaikka varastoon! Puhun tietenkin noista lähestulkoon joka kotiin kuuluvista Muumimukeista, joita minä ja mieheni olemme saaneet sekä tädiltäni että anopiltani lahjaksi. Minäkin tapasin yhteen aikaan juoda kahvini Muumimukista, vaikka varsinaista lempikuppistatusta ne eivät olekaan koskaan saaneet (ne ovat hiukan liian isoja siihen hommaan). Glögimukeina varsinkin nuo yllä olevan kuvan Muumimukit ovat muuten ihan parhaita, koska on ihana katsella Muumilaakson jouluisia maisemia glögiä nauttiessa.

Joka tapauksessa, tämä Helena Leppäsen kirjoittama, Katri Lehtolan kauniita valokuvia sisältämä, Wsoyn kustantama kirja on kuin kaunis kahvikattaus, jonka äärellä voi viettää ja muistella rakkaita kahvihetkiä. 

***

Ja nyt siihen arvontaan! Tämä arvonta suoritetaan erityisesti nuorempaa lukijakuntaa silmällä pitäen, sillä arvon sekä Let It Snow -kirjan että Me Rosvolat - Karkkikumous! -kirjan.

Arvontaan osallistut kertomalla kommenttikentässä, mitä itse tykkäät jouluisin lukea. Jos haluat osallistua vain toisen kirjan arvontaan, mainitse tämä kommentissasi, muuten olet automaattisesti mukana molempien kirjojen arvonnoissa. Muista laittaa mukaan sähköpostiosoitteesi, niin saan voittajiin yhteyttä! :) 

Arvonta päättyy 30.11.2016 klo 21.

***

Kuvat: S. Aaltonen.

Lue myös:

Kirjajoulut ja joulukirjat

Kolmannen adventin jouluruno

 

Kommentit

Elina S. (Ei varmistettu) http://elinasilta.com/museoblogi

En taida olla kummankaan kirjan kohderyhmää, joten en halua osallistua arvontaan, mutta haluan silti kertoa mitä luen jouluisin! Tapana on ollut lukea uutta vuoden aikana ilmestynyttä kotimaista kaunokirjallisuutta. Arjessa ehdin usein syystä jos toisestakin lukea vain ulkomaista kirjallisuutta. Tänä syksynä olen tosin jo ehtinyt lukea Emma Puikkosen Eurooppalaiset unet, joka on Finlandia-ehdokkaanakin. Sitä suosittelen, alun epäuskottavuuden jälkeen se muuttui vaikuttavaksi visioksi.

MissP (Ei varmistettu)

Oi, luen ihan kaikkea! Jouluna on oltava sarjakuvia iso pino kevyeksi sulattelulukemiseksi (ei kato satu nenään, jos nukahtaa sarjis kädessä), pari erilaista klassikkoa ja dekkaria (ihan että on valinnanvaraa ja jos vaikka tulisi itsensäsivistämisolo), muutama vuoden aikana lukematta jäänyt pokkari ja tottaki sitten pinoon päätyy myös lahjapaketeista jotain. Hyvä jos yleensä kaksi kirjaa ehtii lukemaan, mutta onhan jouluna lukeminen sitäkin nautinnollisempaa!

Jouluna haluan käpertyä viltin alle ja lukea jonkun mukaansatempaavan kevyen dekkarin. Tarkoitus oli jättää Streetcat Bobin joulu joulunajan lukemiseksi, mutten malttanut - jotain vastaavaa, jännittävää tai muuten mukaansa tempaavaa pitää löytää (ja en koskaan luota siihen että sellainen tulisi paketista). Ja haluan osallistua arvontaan, mutta vain Let It Snow -kirjan osalta :)  kaislarannalla@gmail.com

MillaNe (Ei varmistettu)

Jouluisin luetaan aina sitä, mikä lahjaksi saadaan! :D Eniten pidän kyllä kotimaisista naiskirjailijoista sekä kevyestä, ulkomaalaisesta chicklitistä!

sikkuralla (Ei varmistettu)

Tykkään jostian syystä lukea jouluna hieman raskaampia kirjoja, esim. historiallisia romaaneja. Niihin on aikaa syventyä enemmän. Me Rosvolat - Karkkikumous! -kirja kiinnostaisi enemmän.

Riinanen
Onnenavaimia

Tämä on outoa, sillä minulle jouluun ei kuulu lukeminen, vaikka muuten paljon luenkin. Saan lähes joka joulu kirjan tai pari kyllä lahjaksi, mutten muista, että olisin niihin tarttunut jo heti jouluna. Jouluna pelaamme, herkuttelemme ja katsomme elokuvia perheen kanssa yhdessä. Paitsi nyt toki kun tyttö on pian kaksi, voi olla tulossa vauhdikkaampi joulu! 

Zerbiina (Ei varmistettu)

Jouluna luen mielelläni jotain hyväntuulen tarinoita, jotka tuovat valoa pimeyteen. Esimerkkinä Alexander McCall Smithin Naisten etsivätoimisto No 1-sarja tai Katherine Pancolin kirjat.

Tässä elämä on

Luen jouluna ihan kaikkea, koska jotenkin silloin osaan rauhoittua kaikkein parhaiten kirjamaailman ääreen. 

chaura
Misplaced

Ennen luin joululomalla vähintään kirjan per päivä, periaatteessa mitä tahansa mutta mieluummin kevyempää kuin raskasta. Hauska fantasia kelpaa mutta murhamysteerit ja muut ahdistusta herättävät kirjat jätän jouluisin rauhaan. Nyt keväällä syntynyt tytär lienee vaatii osansa, joten en uskalla luottaa ehtiväni lukemaan yhtään kokonaista kirjaa itsekseni, mutta ehkäpä aloitamme uuden perinteen ja alan lukemaan hänelle jouluisin kirjoja! Kumpi tahansa kirja siis kelpaisi tähän talouteen :)

Juls and Rags

Luen usein jouluna äidin ostamia pokkareita. Monesti olen myös saanut jonkun kirjan lahjaksi. Esimerkiksi pari vuotta sitten paketista paljastunut Tove Janssonin elämäkerta oli mieluisaa lomalukemista.

Osallistun vain Me Rosvolat -kirjan arvontaan.

Matilde (Ei varmistettu)

Tykkään lukea elämänkertoja ja kotimaisia uutuuskirjoja. Viime joulun aikaan luin Katja Kettua.

Jeba
Tuuliajolla

Me Rosvolat! Osallistun sen arvontaan! :)

Mä en oikein jouluisin lue kirjoja, keskityn enemmän liikasyömiseen ja sohvalla koomailuun sekä erilaisten elokuvien tuijottamiseen! :D Vaikka muuten sitten lukisinkin. :)

anna s. (Ei varmistettu)

osallistun molempien kirjojen arvontaan :)

hilkka (Ei varmistettu)

Olisipa mukava saada uutta luettavaa :)
Molempien kirjojen arvonnassa mukana :)

Jansson1 (Ei varmistettu)

Jouluisin luen jotain jännää ja koukuttavaa takkatulen äärellä. Viime jouluna luin To Kill a Mockingbirdin yhdeltä istumalta, hups! :-D
Let it snow olisi ihana pikkusiskolle :-)

höpöpöpö (Ei varmistettu)

Samat joulukirjat tulee selattua vanhempien luona vuosittain, mutta kotona tulee luettua käsityökirjoja.

Jennis88 (Ei varmistettu)

Jouluna meinaan syventyä Tuomas Kyrön hiihtokirjaan :) Kirjailijalla on hauska ja rento tapa kirjoittaa :)

ellipii (Ei varmistettu)

Jouluisin tulee luettua enimmäkseen jouluaiheisia kirjoja. Sekä tietysti joululahjaksi saatuja :)

Jouluisin (ja ylipäänsä) tykkään lukea kirjoja, joissa on tunnetta. Kirjoja, jotka koskettaa, liikuttaa, itkettää, naurattaa, vihastuttaa. Kirjailijat esimerkiksi Khaled Hosseini, Jojo Moyes, Harper Lee ja juurikin John Greene. Haluaisin osallistua molempien kirjojen arvontaan :)

Kitis17 (Ei varmistettu)

Luen kaikkea mahdollista, kaikkein mieluiten elämäkertoja. Jouluisin on kuitenkin yksi traditio ylitse muiden: kaivan lapsuudenkodissa joulukoristekassista esiin 90-luvun alun Kauneimmat joululaulut -vihkoja. Ne ovat tietenkin jo nuhjaantuneita ja rispaantuneita, eikä niissä sinällään ole mitään kummempaa kuin laulunsanoja, mutta niistä tulee aina omanlaisensa haikean suloinen olo ja jokaisen laulun sanat on luettaba läpi. Ikään kuin istuisi taas pienenä tyttönä laulamassa noita lähes iättömiä lauluja :-)
Osallistun innoissani molempien kirjojen arvontaan!

kps (Ei varmistettu)

Jouluna minulla ei ole tapana lukea, ainakaan enää nykyisin lapsiperheen äitinä, mutta muuten nappailen kirjastosta mitä milloinkin, elämäkertoja, dekkareita, jne. Osallistun vain Rosvolan arvontaan.

MarjaKoo (Ei varmistettu)

Jouluna luen, kuten muulloinkin, kaikkea laidasta laitaan. Elämäkertoja ja dekkareita, elämäntapaoppaita ja historiaa. Nämäkin kirjat kiinnostavat!

vierailija (Ei varmistettu)

Lukisin mielelläni melkeinpä mitä vaan, mutta valitettavasti lasten myötä oma lukeminen on jäänyt lähes kokonaan. Luen kyllä paljon, mutta siis tällä hetkellä vain lapsille. Uskoisin, että omankin lukemisen aika jälleen koittaa!

sassa (Ei varmistettu)

Luen jouluisin jännityskirjoja. Ja mukana molempien arvonnassa.

Olen hidas lukija, olen ajatellut nyt aikuisena, että ehkä mulla on jonkin asteinen luki-häiriö. Lisäksi olen hyvä nukkumaan; vähänkään tylsä kirja, niin en pääse pitkälle ennen Nukkumatin tuloa. En siis valitsisi paksua kirjaa (toki olen Sinuheni, Taru sormusten herrasta ym lukenut; en mä NIIN surkea ole) ja kirjan pitää olla mukaansatempaava. Hyvä dekkari esimerkiksi. 

Sorbetti (Ei varmistettu)

Tykkään joulukuussa lukea kirjoja joissa on 24 lukua ja hiukan jännitystä, kuten joulutarina (Marko Leino). Joulun alla muuten tykkään lukea talvisia jännityksellisiä kirjoja.

asta o. (Ei varmistettu)

Charles Dickensin Saiturin joulu. Se on niin opettavainen ja saa pohtimaan...

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Arvonta on nyt juhlallisesti suoritettu:

Let It Snow -kirjan saa omakseen nimimerkki Jansson1

ja 

Me Rosvolat! Karkkikumous -kirjan voitti nimimerkki Sorbetti.

Mukavia lukuhetkiä! Laitan voittajille sähköpostia. :)

Kommentoi