Kyllä, luin romaanin

Kirjojen lukemisesta ei ole tullut koko vuonna oikein mitään. Olen ollut jotenkin liian hermostunut lukeakseni. Televisiota olen katsonut sitäkin intensiivisemmin. En ole ottanut asiasta pulttia. Joskus myöhemmin tulee taas varmasti aika, kun lukeminen huvittaa. Tiedostan kuitenkin, että kirjablogin pitämiselle tämä ei ole mikään paras lähtökohta.

Tällä viikolla tuttuni kehui facebookissa Johanna Vuoksenmaan kirjaa Pimeät tunnit. Se kertoo esiteinin silmin perhe-elämästä 70-luvun Hämeenlinnassa, kun kaupungin sähkönjakelua säännöstellään.

Olen tykännyt tosi paljon lapsuutta ja varhaisnuoruutta käsittelevistä kirjoista kuten Olli Jalosen Poikakirjasta ja Jari Tervon Esikoisesta esimerkiksi. Siksi olen toivonut monta vuotta, että joku kirjoittaisi yhtä hauskan ja tarkkanäköisen kirjan myös tytön näkökulmasta ja nyt vaikutti, että sellainen oli ilmestynyt. Lisäksi olen itsekin asunut lapsena ja teininä Hämeenlinnassa. Innostuin niin, että menin välittömästi kirjakauppaan, ostin Pimeät tunnit ja luin sen.

Vaikka olin itse päähenkilön Pauliinan ikäinen 90-luvulla, kirjan kuvaama koulumaailma aamunavauksineen, liikuntatunteineen ja discoineen tuntuu läpeensä tutulta. Samoin kavereilla olo koulun jälkeen, toisten kodit, tavat ja talot, mikrossa tehdyt voileivät. Paljon oli sellaisiakin asioita, joita olin jo unohtanut, mutta tunnistin heti.

Kirjassa kulkevat rinnakkain kaikkien perheenjäsenten tarinat, kaikki hahmot ovat uskottavia ja hyviä. Toinen kertoja on isä Esa. Jos ei varhaisteiniyden kokemusmaailma niin innosta, on kirjassa paljon muutakin tapahtumaa ja teemoja. Tarina kulkee hienosti, jännite pysyy loppuun asti ja monta kertaa myös nauroin.

Suosittelen kaikille. Jos et ole saanut mitään luettua tänä vuonna, niin tämän ehkä saat, minäkin sain. Ja jos olet lukenut koko vuoden hulluna, lue tämäkin.

Kannessa on stanssaus. Sen ansiosta voi ottaa vaikka tällaisen hienon selfien.
Kulttuuri Kirjat

Eve Hietamies: Yösyöttö

Eve Hietamiehen Yösyöttö on romaani Antista, joka jää yllättäen kaksin vastasyntyneen Paavo-vauvan kanssa. Kirjassa seurataan Paavon vauvavuotta ja sitä, miten Antin on sopeuduttava nopeasti muuttuneeseen tilanteeseen. Vauvan yksinhuoltajaisänä Antti on poikkeus kotikulmillaan, eikä hänellä ole turvaverkkoja apunaan.

Tiesin Yösyötön olevan humoristinen, koska kirjasta on tehty komediaelokuva. Pelkäsin, että kirjassa huumori perustuu siihen, että mies hoitaa vauvaa. Näin ei kuitenkaan ollut.  Yösyöttö oli oikeasti hauska ja koskettavakin.

Yösyöttö kuvailee sympaattisella tavalla vauva-arkea ja sitä, miten samanlaiset päivät seuraavat toisiaan. Vaikka päähenkilö on mies, Yösyöttö kertoo pikemminkin vanhemmuudesta, rakkaudesta vauvaan ja huolenpidosta yleisesti. Toki isän näkökulma asioihin on vahva, eikä yksinhuoltajaäidistä olisi varmasti tätä romaania kirjoitettukaan. Yösyöttö käsittelee myös eroa ja synnytyksen jälkeistä masennusta. Vaikka kirja on kepeä, näille aiheille ei naureskella. Yösyöttö on nopea- ja helppolukuinen.

Yösyöttö kuvasi isyyttä mielestäni osuvasti, mutta äidit kuvattiin stereotyyppisesti ja pintapuolisesti. Hiekkalaatikon reunalla istui kliseisimmät äitihahmot, mitä kuvitella saattaa. Kirjan äidit viettävät kaikki päivänsä puistossa, keskustelevat lapsistaan ja valittavat elämäänsä. Myötähäpeää minussa herätti kohta, jossa naiset vaahtosivat, milloin ja miksi eivät anna seksiä puolisoilleen ja keitä he mieluiten panisivat. Kaikista kohdista juuri tämä oli muistaakseni valittu myös elokuvaan.

Yösyötöllä on jatko-osat Tarhapäivä ja Hammaskeiju. Aion varmasti lukea ainakin Tarhapäivän, joka jo löytyykin kirjahyllystäni.

Eve Hietamies: Yösyöttö

Otava 2010

383 sivua

Kulttuuri Kirjat