Aurinkorannikon alla – Benalmadena

”Ootko sä jo koronassa?” kysyy viisivuotias siskontyttöni FaceTime-puhelussa kun olen saapunut ystävieni kämpille Espanjaan. Oloni on helpottunut kun olen vihdoin päässyt perille Espanjaan.

Helsinki-Vantaalla kaikki rajamuodollisuudet sujuivat hyvin ja pääsin Priority-kaistoja pitkin varsinkin sutjakkaasti aamupalalle lähtöportin viereen. Minulla on vasta yksi rokote ja lähden reissuun ns. punaiselta alueelta eli Helsingistä, joten näytän Finnairin lähtöselvitysvirkailijalle negatiivisen koronatestitulokseni ja Spain Health -sovelluksen qr-koodini ennen kuin saan boarding passini käteeni ja matkalaukkuni ruumaan.

Vajaan viiden tunnin lento sujuu lokoisasti koneessa, sillä olin upgreidannut itseni businessluokkaan.  Lentokoneesta päästään ulos pienissä ryppäissä, oman istumarivin mukaan mikä helpottaa lentokoneesta poispääsyä. Pääsen lentokoneesta pois ensimmäisten joukossa ja näytän Spain Health -sovelluksen qr-koodia lentokentällä ja jään odottamaan matkalaukkuani. Sujuva reissaaminen tyssäsäsikin sitten Malagan lentokentän juna-asemalle. Junia pitäisi mennä 20 minuutin välein Fuengirolan ja Malagan välillä, mutta lopulta odotan melkein 1,5 tuntia päästäkseni matkalaukkuni kanssa täpötäyteen junaan.

Juna on normaalisti näppärä ja halpa kulkuväline lentokentältä Aurinkorannikon eri kaupunkeihin. Vedän lentokentän juna-aseman penkillä syvään henkeä ja kaivan repustani suklaapatukan välipalaksi. Muistan jälleen, että reissatessa ei kaikki aina mene niinkuin on suunnitellut. Olen kuitenkin todella onnellinen, että olen Espanjan maaperällä!

Ystäväni ostivat juuri ennen maailmaa myllertänyttä k-tilannetta itselleen ihanan kolmion loma-asunnokseen Benalmadenasta. Tämä on ensimmäinen reissuni Espanjan aurinkorannikolle.

Tämä on itseasiassa neljäs ja vihdoin onnistunut yritys tälle reissulle. Alkuperäisen reissun piti tapahtua jo pääsiäisenä 2020, sitten kesällä 2020, sitten pääsiäisenä 2021 ja nyt vihdoin olen täällä! Jihaa!

P7310034-scaled-e1628515389793.jpg

Plaza Mayor ja Torremolinos

Ystäväni ovat ehtineet viettää Espanjan lämmössä jo reilun kahden viikon päivät ennen kuin saavun paikalle. He ovat vierailleet Aurinkorannikolla myös aiemmin joten minulla on mainiot matkaoppaat käytössäni.

Toisena päivänä otamme junan allemme ja suuntaamme kohti Plaza Mayorin outletkylää. Päidemme ylitse kiitää nousevia ja laskevia lentokoneita, sillä olemme lentokentän välittömässä läheisyydessä. Kiertelemme kaupoissa ja syömme tapaksia välipalaksi, sillä välin kun luottokorttien luottoraja pienenee euro eurolta. Halpaa olutta, tapaksia ja lämpöä, mitä muuta sitä ihminen kaipaa?

Illaksi suuntaamme junalla kohti Torremolinosta. Torremolinosista ei välttämättä tule hehkeimmät mielikuvat mieleen. Ainakin itselleni paikka kuvasi ennen ensivierailuani pakettimatkojen rantakohdetta, jossa juodaan halpaa olutta ja otetaan aurinkoa. Paikka on paljon muutakin! Ja erityisesti paljon muutakin kuin suomalaisittain hankalasti taipuvaa nimeään. Tankkaapa pari kertaa miten aiot taivuttaa kaupungin nimen. Ainakin meikäläisen kieli ja erityisesti kirjoitetut sanamuodot olivat hakusessa 😀

Torremolinosin rantaa
Palmuikävä on jo suuri!

Torremolinosissa vierailemme päänähtävyyksissä ennen kuin istumme loppuillaksi dinnerille alas ihanaan Coco Bambu-ravintolaan, jolle suuri käsi!

Vierailemme Navajaksen palatsissa. Palatsi on onneksi auki yleisölle juuri näin viikonloppuna. Meistä mitataan kuume otsasta ennen kuin pääsemme astumaan pidemmälle ja käsidesillä pitää lotrata kädet ennen kuin pääsee kipuamaan palatsin terassille ihailemaan edessä avautuvaa maisemaa kohti Välimerta.

Palatsi on melkein sata vuotta vanha talo, jonka rakennutti sokeriruokobisneksellä rikastunut Antonio Navajas. Jos satut Torremolinosin suuntaan viikonloppuna niin käväse ihmeessä ihailemassa palatsia. Sinne pääsee maksutta sisään.

Torremolinosissa pääsemme kurkkaamaan myös hautausmaata, joka eroaa aika paljonkin meidän suomalaisten lopullisista sijoituspaikoista, jotka yleensä sijaitsevat havupuiden katveissa. Tuoreita kukkia hautojen edessä ei oikeastaan näe, sillä kuumuus ja aurinko on haalistanut muovikukkienkin värit. Osassa haudoista on myös vainajan kuva. Toisaalta suloista, toisaalta aika creepyä.

Hautoja on monessa eri kerroksessa ja korkeimmille haudoille pääsee siirreltävien rappusten avulla.

Torremolinosin hautausmaa

Torremolinos on valintasi myös siinä tapauksessa jos etsit sateenkaarilippuja ja lihaksikkaita miehiä punaisissa mikroshortseissa kauppareissujesi silmän iloksi. Sateenkaarikorttelit sijaitsevat heti kaupungin rautatieaseman välittömässä läheisyydessä. Yöelämän sykkeen pystyy aistimaan myös päiväsaikaan. Herra R-K, pyysit tarkempaa osiota tähän kirjoitukseen, mutta näytän sinulle parhaimmat kadut tulevien Torren reissujesi varalle 😉

Benalmadena

Reissuni aikana vierailluista Aurinkorannikon kaupungeista ihastuin eniten juuri  67 000 asukkaan Benalmadenaan. Täällä et törmää suomalaisiin ruokalistoihin vaan pystyt aistimaan aavistuksen perinteisempää Espanja-fiilistä. Una cerveza, por favor! Jos etsit suomenkielisiä ruokalistoja niin niitä löydät lähempänä Fuengirolaa. Los Bolicheksen illallispaikassa ruokalistallamme on mm. intohimon korpi -niminen smoothie. Alkuperäiseltä nimeltään se on passion fruit smoothie.

Muutamat kouluaikoina käydyt espanjankielen kurssit vaativat hieman päivitystä, mutta ehkäpä saan Duolingon avulla uuden buustin espanjan opiskeluun? Ystäväni M hienosti tilaa aina meille espanjaksi. Itse menen sieltä missä aita on matalin eli tilaan englanniksi. Välillä saan vastauksen espanjaksi, välillä englanniksi, mutta nälkään tai janoon en tämän reissun aikana tule kuolemaan.

Sunnuntaina otimme allemme vuorenrinteitä pitkin nousevan köysiradan haltuumme ja nousimme pieneen vaunuumme suuntana vuoret. Pienet köysiratakopit eivät ole niitä paikkoja missä viihdyn mieluiten. Ennen kuin nousimme meidän seuruetta varten desinfioituun pieneen häkkyräkoppiin olin ehtinyt omassa päässäni jo testamentata asuntoni ja säästöni siskonlapsille ja kummilapsilleni.

Selvisimme kuitenkin hengissä. Kopperon lähtö oli ehkä pahin. Meidän tuli nousta hitaasti koko ajan liikkeessä olevaan kiikkerään vaunuun ja jännitimme missä vaiheessa ovi menee lukkoon ennenkuin matkamme kohti vuorta kunnolla alkaa. Samalla tavalla nousemme pois kopperosta, koppero liikkuu ja omaa päätä varoen tulee kopista hypätä ulos ettei blokkaa omalta matkaseurueelta ulospääsyä.

Köysiratareitti oli kuitenkin kaiken ”pelon” arvoinen. Ylhäältä vuorelta aukeaa mahtavat näkyvät kohti Malagaa, Torremolinosia, Benalmadenaa ja osan Fuengirolastakin ylhäältä näkee.

Taustalla siintää Malaga.

Jos olet ahtaan- ja korkeanpaikankammoinen niin vaihtoehtoisen näkymän Benalmadenasta saa mm. Las Arenas -hotellin kattoterassilta.

Las Arenas-hotellin kattoterassilta on hyvät näkymät kohti eteläistä Benalmadenaa.

Mitä muuta Benalmadenassa voi tehdä kuin ihailla maisemia yläilmoista? Rantaelämä on tietysti yksi tärkeä ajanviete. Vietimme pääasiassa uintituntimme ystävieni taloyhtiön uima-altaalla, mutta yhdeksi päiväksi tulimme haistelemaan merituulta.

Rantatuoleja saa rannasta vuokrattua kuuden euron päivähintaan. Me valitsimme rantatuolit sattumalta Bar Pili Pili-nimisen rantabaarin edustalta. Välimeren aallot tuntuivat jopa hieman kylmiltä uintireissuillani, mutta vesi viilensi ihanasti ihoa. Merivesi ei nyt ihan avantouinnin lämpötilaa kuitenkaan vastannut, vaikka ystävieni mielestä vesi tuntuikin kylmältä ja sain houkutella heitä uintireissuilleni mukaan.

Benalmadenan satama-alueella on paljon nähtävää niin ravintoloiden kuin kauppojen muodossa.

Paloma Parkin kaktuskulmaus on päheä! Puistosta löytyy myös erilaisia eläimiä kuten pupuja ja kanoja.

Missä niitä eurojaan saa sitten törsättyä kun olut ja viini on niin halpaa? Benalmadenassa on jonkin verran ostosmahdollisuuksia, mutta suuremmat ostosmahdollisuudet löytyvät mm. Fuengirolan Miramar-kauppakeskuksesta, jossa vietimme yhden lomapäivistämme metsästäen uutta tavaraa niin omaan kuin tuliaiskäyttöön. Miramarissa tapasin myös yhden entisen esimieheni, joka muutti viitisen vuotta sitten Aurinkorannikolle töihin. Olipa ihana nähdä sinua T ja uskottomattoman uskaliaan loikan otit elämääsi!

Benalmadenan keskustaa

Pandemia näkyy myös Aurinkorannikon kaduilla. Turisteja on loppujen lopuksi aika vähän liikkeellä. Monen liikekiinteistön ikkunassa on vuokrataan-kyltti, se ei tunnu kivalta. Myös ulkotiloissa tulee pitää maskia jos turvaväliä ei pysty pitämään. Paikalliset pitävät maskia visusti myös koiran ulkoilutuksessa, jos maskittoman näkee niin se on vaalea turisti. Tai sitten turistin nenä on aseteltu maskin päälle.

Tällä viikon mittaisella reissullani näin Aurinkorannikosta pintaraapaisun ja onneksi jo uudet lentoliput polttelevat taskussani ennen kuin siirryn taksilla Benalmadenasta lentokentälle. Paluulentoani en aio uhmata myöhästelevien junien vuoksi.

Gracias por su visita

Seuraavalla reissulla aion tutustua Malagan vanhaan kaupunkiin ja lisäksi suunnitteilla on auton vuokraaminen road tripiä varten. Road tripillä olisi tarkoitus tutustua mm. Rondaan, Sevillaan, Cadiziin ja Gibraltariin. Andaluciassa on niin paljon nähtävää! Suuri palmuikävä kaivaa sydäntäni jo nyt.

Suomeen saavuttuani kaikki rajamuodollisuudet sujuvat hyvin. Helsinki-Vantaalla pitää valita joko kokonaan rokotettujen kaista tai sitten ensimmäisen rokotteen / testin ottaneiden kaista. Otan itse jälkimmäisen kaistan, näytän Finentry-sivuston kautta varaamaani koronatestiaikaa 72 h tunnin päähän ja kaivan todistuksen ensimmäisestä rokotteestani esille jotta minun ei tarvitse jäädä lentokentällä odottamaan negativiista koronatestiä vaan pääsen suoraan taksilla kotiin viettämään omaehtoista karanteeniani.

Poikkeusaikana matkustaminen on myös poikkeuksellista. Oliko viisasta lähteä pandemian aikana reissuun? Olisiko pitänyt jäädä vaan yksin kotiin? Mielipiteitä on niin monta kuin tällä tekstillä on lukijoita. Itselleni tämä oli ensimmäinen ulkomaanreissu pandemian aikana. Nautin reissusta syvästi ja noudatan omaehtoista karanteenia ja muita säädöksiä, jotta matkustaminen on jatkossakin mahdollista. En aio matkahaaveitani heittää romukoppaan jatkossakaan.

Kommentit (1)
  1. Benalmadenan lintupuisto eli Paloma Park on ihan must see!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *