Viikonloppu Sofiassa
Matkailun yhteydessä Bulgariasta puhuttaessa ei tule mieleen Sofian turistinähtävyydet vaan Mustanmeren rannan pakettimatkakohteet ja halvat juomat missä suomalaista ihoa marinoidaan milloin vodkasoodalla, milloin ohuella kerroksella aurinkorasvaa. Tällä(kään) kertaa emme menisi Mustanmeren rannalle vaan kohti Sofiaa.
Tämän kesän yksi Norwegianin uutuuskohteista oli Bulgarian pääkaupunki Sofia. Sofiasta olisi helppo liikkua eteenpäin muualle Balkanille joten jo hyvissä ajoin meillä oli ystäväni J:n kanssa kesälomareissun kohde tiedossa; Sofian kautta Skopjeen ja paluulento Ryanairilla suoraan Thessalonikista takaisin kotiin.Meille tulisi lisäksi reissumme aikana kaksi täysin uutta maata omiin maaluetteloihimme.
Saavuimme Sofian lentokentälle iltayhdeksän jälkeen heinäkuun toisena perjantaina. Aurinko laski värjäten Sofian nätiksi haalean punaiseksi ja onnistuimme näkemään kaupungin kauniit katot yläilmoista ennen laskeutumistamme. Vajaan tunnin mittainen metromatka veisi meidät halpaan noin 80 sentin hintaan kaupungin toiselle puolelle lähelle päärautatie- ja linja-autoasemaa. Ulkona oli edelleen melkein 30 lämpöastetta vaikka aurinko oli jo laskenut. Ilmastoidut metrovaunut pelastivat hikikarpalomme ja matka kohti hotellia alkoi.
Sofian metrolipun hinta ponnahtaa kiistatta lentokenttäkuljetusten TOP 2:een hintansa puolesta! Sen ohi kiilaa ainoastaan Pisa. Viime kesänä Pisassa kävelin puolen tunnin matkan lentokentältä hotellille 😉 Sofian joukkoliikenne on edukkaan hintansa lisäksi myös erittäin vaivaton käyttää, sillä erillisiä matkakortteja ei tarvitse vaan matkan voi maksaa lähimaksulla omalla maksukortillaan, tykkään! Lisäksi valuutan muunnokset oli helppo tehdä, sillä kaksi levaa vastasi noin yhtä euroa.
Majapaikkamme Sofiassa oli Best Western-ketjun hotelli lähellä pääbussiasemaa. Pääsisimme tästä majapaikasta maanantaiaamuna varhain jatkamaan matkaamme näppärästi ilman lisäsäätöjä.
Yhden metrovaihdon jälkeen olimme perjantai-iltana hotellimme lähellä.Astuimme ulos päärautatieaseman metroasemalla. Tästä ei pitäisi olla pitkä matka hotellille, mutta missä hotellimme olisi? Pimeys oli jo täysin saapunut eikä katuvaloja näkynyt melkein missään. Olimme jonkinlaisessa pimeässä alikulkukompleksissa. Google Mapsin johdattamana hypimme suuren risteyksen yli, sillä erillistä suojatietä ei ollut.
Kello oli jo yli iltakymmenen ja nälkä kurni. Hotellin respa kertoi ettei lähistöllä ollut enää auki olevia ravintoloita. Hän neuvoi meitä tilaamaan Glovo-sovelluksen avulla ruokaa suoraan hotellille. Latasin sovelluksen ja tietonikin olivat siellä valmiina, olinkin käyttänyt tätä sovellusta jollain aiemmalla reissullani jo. Tilasimme salaatin ja pizzan puoliksi suoraan hotellillemme. Luottokortiltani tästä illallisesta oli veloitettu 12,99 euroa. Ei paha. Hotellin aulasta ostimme kolatölkin, oluttölkin ja vettä 3,66 euron hintaan. Hinta-taso tuntui heti erittäin huokealta! Lisää säästöä ja helppoutta toisi myös se, että täällä pystyisi myös juomaan hanavettä.
Kesän helleaalto olisi kanssamme Sofiassa tämän viikonlopun joten pyrimme lähtemään heti aamusta aamupalan jälkeen kaupungille kiertämään nähtävyyksiä. Hotellilta saadun turistikartan avulla oli helppo bongata kaupungin julkisen liikenteen linjat ja päänähtävyydet. Ei ole fyysistä karttaa voittanutta vaikka Google Maps on mainio väline myös.
Nyt valoisaan aikaan huomasimme, että alueellahan on paljon alikulkuja. Siksi erillistä suojatietä ei ollut illalla missään näkyvissä. Nappasimme metron kohti keskustan Serdikan pysäkkiä. Tuntui, että koko kaupungissa rakastettiin alikulkuja. Suojateitä oli harvassa ja usein jalankulkijat laitettiin kävelemään pidempää reittiä rappurikkaisiin alikulkutunneleihin. Täytimme aurinkorasvavarastomme heti ensimmäiseksi DM-liikkeestä.
Aurinkorasvapilven keskeltä oli aika ottaa Sofia haltuun. Muinaisia roomalaisia jäänteitä on löydetty keskustan rakentamisen yhteydessä ja niitä oli runsaasti nähtävillä Serdikan alueella. Kävelimme ohi Presidentinlinnan hikisten vartijoiden, venäläisen kirkon aina Aleksanteri Nevskin katedraalille. Sieltä pääkirjastolle, jonka päätimme tarkistaa myös sisältäpäin. Meille turisteille kirjastossa ei ollut paljoa nähtävää, pääsimme tutustumaan kirjaston pääeteisaulaan. Meidän piti kirjoittaa nimemme ja saapumisaikamme vahtimestarin vihkoon. Näimme kirjaston todellakin tämän yhden pääkäytävän minkä varrella pääsimme täyttämään vesipullomme ja käyttämään kirjaston vessoja. Vahtimestarin vihkoon piti merkitä poistumisaikamme ja pääsimme takaisin helteiseen melkein 40 asteen lämpöön.
Mäkkärin kylttejä ja ravintoloita tuntui kaupungissa olevan reippaasti. Päätimme poiketa yhteen kultaisten kaarien mekkaan välipalalle ja juomille. Mäkkärin hintataso olisi paikallisille todella korkea, sillä Mäkkärin hinnat olivat käytännössä samat mitä meillä Suomessa! Mäkkärissä emme tällä reissulla tulisi vierailemaan, sillä tavallisten ravintoloiden ruokalistoilta saisimme samalla rahalla paljon enemmän.
Helle oli kuivattanut lähipuiston viehättävyyden joten hyppäsimme bussiin ja matkasimme kohti keskustaa. Kulttuuritalon edessä oli iso puisto vesielementteineen, jota ihailimme ja lopulta söimme lounassalaatit yhdessä kulttuuritalon kivijalan ravintolassa. Ilmastointilaitteet toivat ravintolan terassille ihanaa viilennystä.
36 asteen lämpötila oli liikaa nähtävyyksien kiertämiseen ja päätimme siirtyä Mall of Sofian ilmastoinnin perässä raitiovaunulla. Täältä pääsisimme yhdellä ratikalla takaisin hotellille kätevästi virkistäytymään. I
llalla tulimme jälleen takaisin keskustaan. Keskustan pääkävelykatu tarjoaa shoppailu- ja ruokailumahdollisuuksia. Kävelimme kävelykadun ravintoloiden ohi tiiraillen asiakkaiden annoksia. Mikään ei kunnolla napannut ja lopulta olimme tulleet Happy-ravintolan eteen. Ravintolaa mainostettiin useaan otteeseen turistikartassamme. Olisiko tämä hitti vai huti?
Ravintola oli todellinen hitti. Viereisessä pöydässä istunut paikallinen nainen halusi tietää mitä kieltä puhuimme ja jäi juttelemaan kanssamme hetkeksi. Tämä ravintola oli kuulemma todella hyvä valinta, mahtava kuulla se vielä paikallisen suusta. Söimme ja joimme pitkän kaavan mukaan. Ruoka oli maukasta. Laskun loppusumma oli kuitenkin maltillinen, vain noin 40 euroa per henkilö. Helsingissä tällä rahalla oli saanut pääruuan ja viinilasin! Ei todellakaan niiden lisäksi kahta drinkkiä, alkupaloja ja jälkiruokaa myös! Ravintolaa ”mainostettiin” palkittuna Lontoon parhaana ravintolana.Ystäväni lontoolainen poikaystävä ei ollut kuitenkaan kuullutkaan paikasta.
Sunnuntaina jatkoimme Sofiaan tutustumista. Matkustimme julkisilla hotelliltamme kohti Borisova Gradina-puistoa. Puiston keskeltä löysimme kivan Maymunarnika-ravintolakompleksin. Täällä viihtyisi pidempäänkin juoden paikallista olutta ja syöden paikallisella juustolla kuorrutettu ranskalaisia perunoita. Pöytiä selkeästi järjesteltiin uudelleen illan EM-futiksen finaalia varten.
Puistokierroksen jälkeen olimme jälleen hiellä kuorrutettuja ja valmiita siirtymään ilmastoinnin piiriin. Poliisihevosiakin viilenneltiin puiston vesipisteellä.
Nappasimme metron ja raitiovaunun kohti Serdika Center-ostoskeskusta.Illalla ehtisimme vielä syömään keskustan pääkävelykadulle. Tällä kertaa eteemme osuivat hieman mauttomat burritot. Edellisillan ruokaan verrattuna burritot olivat aikamoinen fiiliskuoppa.
Kahdessa päivässä olimme kiertäneet Sofian keskustan suhteellisen perusteellisesti. Olimme pärjänneet koko viikonlopun kortimaksamisella. Käteistä rahaa olisimme tarvinneet ainoastaan yhdessä puistokahvilassa, mutta löysimme pian heti toisen paikan missä korttimaksaminen onnistui.
Jos meillä olisi ollut enemmän aikaa (ja lämpötilat matalampia) niin olisimme menneet Happy-ravintolassa tapaamamme naisen vinkkien perusteella paikallisbusseilla Bojanan kirkolle ja siitä eteenpäin Vitosha-vuoren patikkapoluille. Unescon maailmanperintökohteeseen Rilan luostariin olisi Sofiasta järjestetty myös kohtuuhintaisia reissuja, mutta luvassa tulisi olemaan jo tarpeeksi bussissa istumista seuraavilla siirtymisillä niin emme valinneet Rilan luostaria tälle Sofian reissulle ohjelmanumeroksemme.
Sofiasta on näppärät yhteydet muualle Bulgariaan ja lähimaihin. Sofiasta pääsee busseilla niin Saksaan kuin Turkkiin asti, niin pitkälle kuin vaan oma takapuoli kestää. Bulgaria aikoo liittyä eurovaluutta-alueeseen ensi vuonna. Nähtäväksi jää tapahtuuko se, mutta jos tapahtuu niin hintojen nousu on välttämätöntä.
Loppujen lopuksi viikonlopun Sofiassa pystyy viettämään varsin edukkaasti:
- Perjantain kulut: 33,76 euroa
- Lauantain kulut: 69,11 euroa
- Sunnuntain kulut: 39,63 euroa
- Yhteensä: 142,50 euroa.
Lento Helsinki-Sofia 69,90 euroa plus isommasta käsimatkatavarasta noin 20 euron lisämaksu.
Hotelli kolmelle yölle maksoi 97 euroa per henkilö.
Ylläolevissa summissa on siis kaikki normaaliin kaupunkilomailuun kuluvat kulut yhdeltä hengeltä (juomat, ruuat, liikkuminen jne.). Sofiassa emme missään vaiheessa katselleet hintoja sen kummemmin. Jos meillä oli jano, istahdimme juomille tai ostimme juomia kioskista. Söimme monipuolisesti katsomatta sen kummemmin hintoja. Täydellistä lomailua siis. Summissa ei ole mukana muutamia kymppejä mitä meni DM-liikkeen kemppariheräteostoksiin ja aurinkorasvoihin.
Sofia ei ole missään nimessä esteetön kaupunki. Erilaisia alikulkuja lukuisine portaineen on paljon eikä kaikissa raitiovaunuissa ole tullut mieleenkään, että joku saattaisi matkustaa niissä pyörätuolin tai lastenvaunujen kanssa.
Jos Sofia ei vielä ole sinulle tuttu niin on korkea aika laittaa se bucket listalle. Keväällä ja syksyllä kaupunki antaa varmasti parhaat puolensa esille. Meille heinäkuinen melkein neljänkymmenen asteen helle oli ajoittain liikaa ja vietimmekin lukuisia tunteja ilmastoiduissa ostoskeskuksissa. Sofia menee kuitenkin ehdottomasti jatkoon!