Ihmiskoe – maanantai

Päivän oppi: Älä ryhdy tähän enää toistamiseen!!!!

Non ni, tästä se starttaa. Budjettiruokailuni ensimmäisen päivän eväät ja niihin kulutetut hynät. Pari asiaa todettakoon vielä tähän alkuun. En usko kalorinlaskentaan, joten kalorimääriä ei täältä löydy. Budjettisyistä ruokamäärät ovat luonnollisesti hieman normaalia pienemmät, koska en halunnut tinkiä ravitsevuudesta. Normiruokavaliossani esim. proteiinin määrä on selkeästi isompi ja hiilarien määrä pienempi. Meikäläinen ei kammoa rasvaa (kunhan se ei ole prosessoitua tai rypsi-, rapsi- tai auringonkukkaöljyä) eli jos ravintoainejakauman suuri rasvan määrä kauhistuttaa, niin voin kertoa, että syön rasvaa normaalisti paljon enemmän. Mikäli runsas rasvan määrä lihottaisi, meikäläisen pitäisi olla melkoinen tonnikeiju. En ole, joten kovin helpolla minua ei saa vakuutettua rasvan lihottavuudesta.

No mutta asiaan. Tällainen oli eka päiväni säästöbudjetilla. Melkoista aivojumppaa jouduin harrastamaan ruokieni budjetoinnissa. Tänään mopo keuli 67 sentin verran eli viiden euron päiväbudjetti ylittyi niin, että kolina kävi. Tuo 67 senttiä on meinaan paljon. Nyt täytyy kääriä hihat ja alkaa pähkäilemään, mistä sen nipistäisin seuraavina päivinä. Ylpeydellä voin kuitenkin sanoa, että tänään söin hyvää ja ravitsevaa ruokaa. Suosikit aamiaisen vihersmoothie ja lounaan tsatsikikaali. Testatkaa ihmeessä! 

img_13773789289506.jpeg

ihmiskoema9_0.png

img_899571943715.jpeg

ihmiskoema6.png

img_1373213172703.jpeg

ihmiskoema4-1.png

img_3451927714352.jpeg

ihmiskoema6-1.png

ihmiskoema7.png

Mitä olisin tehnyt toisin? Aika paljonkin. Kokeilukeittiön kokki on tällä hetkellä lähes masennuksen partaalla. Tämä kädet sidottuna oleminen meinaan sucks. Big time!!! Mä haluun maustaa, maistella ja maustaa lisää. Pohtia miten tuunata ja maustaa vieläkin. Tuoksutella yrttejä, rouhia mustapippuria, ottaa riskejä chilien kanssa, upottaa voita puuroon, pirskotella pähkinäöljyä salaatin päälle, ostaa myskikurpitsaa ja nauraa, koska se on härskin näköinen. Haluan pitää hauskaa keittiössä. Nyt ei meinaan ole hauskaa. Six days to go. Tästä tulee pitkä viikko…. 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta

Säännöt (Ihmiskoe: Miten kokata ravitsevaa ja herkullista ruokaa vain 35 eurolla VIIKOSSA?)

Päivän oppi: Take it easy!!!

Tässä haasteessa on siis tarkoitus noudattaa oman ravintoideologiani mukaista ruokavaliota eli syödä kuten normaalistikin söisin, mutta minimaalisella budjetilla. Seuraavassa haasteen säännöt. Voin jo tässä vaiheessa sanoa, että haaste on melko vaikea. Kantapääopistossa on viime päivät hierottu aivonystyröitä ja revitty hiuksia päästä. Melkoiseen liemeen olen itseni laittanut.

– Budjetti: 35€/7 päivää

– Ateriat: Jokaisena päivänä pitää valmistaa aamiainen, lounas, päivällinen ja iltapala.

– Monipuolisuus: Aterioiden pitää erota toisistaan eli ei ole lupaa syödä täysin samanlaista ateriaa kahteen kertaan. Tuunaaminen on sallittua eli jämiä saa hyödyntää vapaasti. Kaikki käytetyt raaka-aineet lasketaan kuitenkin mukaan budjettiin.

– Raaka-aineiden hankinta: Raaka-aineet saa hankkia mistä tahansa myymälästä eli tarjousmetsästystä saa käyttää hyväkseen. Myös paikallista Reko-ruokapiiriä on lupa hyödyntää, esim. tämän haasteen kananmunat on hankittu Rekon kautta Naperoisen tilalta.

– Perusraaka-aineet: Ei saa käyttää olemassa olevia raaka-aineita tai mikäli niitä käyttää, jokainen raaka-aine vähentää budjettia. Koska budjetissa pysyminen olisi mahdotonta, jos hankkisin kaikki perusraaka-aineet ja vähentäisin koko paketin kokonaisuudessaan budjetista, olen laskenut mausteille yms. annoshintoja. (Eli esim. 1tl luomu ceylonkanelia maksaa 0,16€, yksi valkosipulin kynsi 0,08€ jne.) Näin saadaan totuudenmukainen hinta kaikelle, koska en varmastikaan käytä viikon aikana kokonaisuudessaan esim. yhtä maustepurkkia tai koko pussia valkosipulia.

– Valmis- ja noutoruoka on täysin kielletty, kaikki pitää valmistaa itse.

– Gluteenittomuus: Tässä haastessa ei mennä makaronilinjalla/syödä näkkileipää ellei se ole gluteenitonta.  

– E-koodit ja säilöntäaineet: Kaikki keinotekoinen pitää olla minimissä. Haasteessa on pyrkimys syödä mahdollisimman puhdasta ruokaa ilman keinotekoisia aineita.  

– Luomu: Käyttää luomuvaihtoehtoja niin paljon kuin mahdollista (eli käytännössä aika vähän)

 – Säilykkeet: Käyttää mahdollisimman vähän tölkkeihin (metalli) säilöttyjä raaka-aineita. Normi ruokavaliossani vältän säilyketölkkeihin purkitettuja raaka-aineita, esim. tonnikalaa en käytä ollenkaan. Tätä samaa periaatetta pyrin noudattamaan myös tässä haasteessa.

 – Maitotuotteet: Tässä haasteessa maitotuotteiden käyttö pyritään pitämään mahdollisimman pienenä.

– Rasvat: Ei prosessoitua rasvaa kuten margariineja (pannassa myös rypsi-, rapsi-, auringonkukkaöljy).

Koska haaste on aika lailla mahdoton päätin saallia itselleni yhden helpotuksen: Kaikki itse kerätty on ilmaista eli tässä tapauksessa pakastimestani löytyvät mustikat, vadelmat, herkkusienet ja lampaankäävät eivät miinusta budjettia. Samoin kuusenkerkät, nokkonen ja nokkosenjuuri ovat ilmaista, koska ne ovat itse kerättyjä. Lasken kuitenkin budjettiin myös vaihtoehdon, jossa käytettäisiin yllämainittuja kaupasta ostettuna, niin nähdään sitten niidenkin vaikutus kokonaissummaan.

Julkaisen maanantaista lähtien joka päivän ateriat, reseptit, fotot aterioista, ruokien hinnat ja ravintosisällöt (proteiinit, hiilarit, rasvat). Voin kertoa, että tällä hetkellä pukkaa kylmä hiki allekirjoittaneen otsalle. Olen laskeskellut muutaman päivän ateriat ja budjetissa pysyminen vaikuttaa lähes mahdottomalta. Ylläolevat säännöt luovat melkoisen haasteen. No katsotaan miten naisen käy. Voi olla, että loppuviikosta mennään melkoisen köyhillä eväillä.

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta