Luonnon apu hedariin

Päivän oppi: Mausta rohkeasti ja käytä mausteita luovasti. 

img_5536855338671.jpeg

Meikäläisellä on pää joka reagoi kaikkeen. Toiset reagoivat vatsallaan, meikä kupolillaan. Jos järkytyn iskee migreenikohtaus, samoin jos jokin asia painaa mieltä tai jos stressi laukeaa tai jos olen tulossa kipeäksi. Vitsailin juuri taannoin, että jos joku sanoo pöö, niin mulla tulee pää kipeäksi. Kärsin auraalisesta migreenistä ja kohtauksien voimakkuudet vaihtelevat. Hylkäsin migreenilääkkeeni jo vuosia sitten ja kumma kyllä tämän jälkeen migreenikohtaukseni muuttuivat siedettäväksi. Nykyisin olen kohtauksien jälkeen toimintakykyinen. Päätäni toki särkee ja olen rättiväsynyt, mutta en joudu enää viettämään päivääni sängynpohjalla tai vessanpönttöä halaillen. Tiedän olevani tässä asiassa onnekas. Migreeni on viheliäinen, pahimmillaan toimintakyvyn kokonaan vievä sairaus. En kehota ketään hylkäämään minun tavoin lääkkeitään, mutta jos ei kärsi megahirveistä migreeneistä ja on pokkaa kokeilla, niin testatkaapa yksi kohtaus ilman lääkkeitä. Itse hylkäsin läkkeet sen jälkeen, kun kerran minulta oli kohtauksen aikaan lääkkeet loppu. Tällöin huomasin, että ilman lääkkeitä kohtaus ei ollut sen pahempi. Pikkuhiljaa lääkkeiden poisjättämisen jälkeen kohtausten aiheuttamat päänsäryt lievenivät. Näin ollen luovuin lääkkeistä kokonaan. Saan kohtauksia edelleen säännöllisesti, mutta ne ovat inhimillisiä. Toivottavasti en joudu enää palaamaan lääkkeisiin. 

Migreenikohtausten lisäksi olen viimeaikoina kärsinyt rasittavan paljon tavallisista hedareista. Niiden aiheuttajaksi veikkaan joko huonontunutta näköäni, lisääntynyttä sokerin syömistä tai liiallista mobiililaitteiden tuijotusta. No oli syy mikä tahansa, niin rasittavaa kuitenkin olla otsalohko jumissa näin usein. Buranaan en kuitenkaan tartu kuin äärimmäisessä hädässä ja olenkin etsiskellyt nappuloille luonnonmukaista korvaajaa. Nyt uskon sen löytäneeni tai sitten luulotauti kumoaa pääkivun oireet. No mene ja tiedä, mutta tämä on ainakin tepsinyt minulle joka ikinen kerta. Eilinen dagen efter -päiväkin meni ilman päänsärkyä, kun kaivoin esiin salaisen aseeni kurkuman. 

img_5544208706117.jpeg

Kurkuman terveyshyödyistä löytyy internetin ihmeellisestä maailmasta runsaasti tietoa. Kurkuman väitetään olevan yksi luonnon tehokkaimmista tulehduslääkkeistä ja jopa sen syöpiä ehkäiseviä ominaisuuksia ylistetään runsain mitoin. Osallistuin taannoin Jaakko Halmetojan luennolle ja myös hän hehkutti kurkuman terveyshyötyjä. Mieleen jäi erityisesti vinkki mustanpippurin ja kurkuman yhdistämisestä. Mustapippuri tehostaa kurkuman vaikutusta, joten kannattaa käyttää sitä ruoassa kurkuman mausteparina. Lisää kurkuman moninaisista terveyshyödyistä ja kurkuman käytöstä voi lukea mm. täältäEli vaikkei päänsärky kurkumalla helpottaisikaan, niin sitä kannattaa nauttia siitä huolimatta. Saat roppakaupalla erilaisia positiivisia terveyshyötyjä kehoosi. 

Maultaan kurkuma on hivenen haastava. Itse käytän kuivattua/jauhettua luomukurkumaa, tuoreeseen juureen en ole vielä kaupoissa törmännyt. Ruoanlaitossa se tuo ruokaan mukavan keltaisen sävyn. Maustettujen liharuokien kanssa kurkuma ei hallitse, vaan sen hivenen kitkerä maku kätkeytyy mukavasti muiden mausteiden alle. Toimii hyvin mm. makea tulisen kanapadan joukossa. Muuten nautittuna kurkuman kanssa saakin sitten vähän kikkailla, jottei sen karvaus hallitse. Tiettyjen ruoka-aineiden kanssa yhdistettynä kurkuma muuttaa kaiken järkyttävän pahanmakuiseksi saippuaiseksi sotkuksi. Taannoin tuli testattua ja karmeaksi havaittua eräs Runnersworldin sivuilla julkaistu kurkumasmoothie resepti. Jätti pysyvät traumat. Niin hirveää tuo saippualta maistuva sotku oli. 

img_5526435047502.jpeg

Itse ”nautin” kurkuman lähes aina kylmään veteen sekoitettuna. Yksi teelusikallinen vesilasiin, sekaan vähän mustaapippuria ja ykkösellä huiviin. Kuivattu kurkuma ei sekoitu veden joukkoon kovin helpolla, joten tuo keltaklimppinen sotku ei ole mikään makumatka. Uppoaa kuitenkin, kun toimii nopeasti eikä jää sen enempää maistelemaan. Minulla on töissä purkki luomukurkumaa ja tapana on vetäistä sitä nassuun aina, jos epäilen flunssan iskevän tai päätäni kivistää. Flunssan tappajana se ei ole tänä keväänä suoriutunut, niin sitkeitä pöpöjä on ollut liikenteessä, mutta päänsäryn tuo keltainen mömmö on nujertanut joka ikinen kerta. Kurkumasta voi keittää myös teetä yhdistämällä joukkoon inkivääriä, sitruunaa ja hunajaa. Sitruunan hapokkuus ja hunajan makeus tasaavat kurkuman makua ja tekevät siitä helpommin nautittavaa. 

Loppuun vielä eilen kehittämäni kurkumasmoothien ohje. Tällä juomalla helpotin lievästi krapulaista olotilaani, enkä kärsinyt päänsärystä koko päivänä. Kirpeä tyrni virkistää nuutunutta oloa ja lieventää kurkuman kitkeryyttä. Hyvästit hedareille! 

capture-3.png

 

Hyvinvointi Hyvä olo Liikunta Terveys

Aamiaisuskovainen

Päivän oppi: Älä jätä aamiasta väliin. Älä edes kiireen varjolla.

 

Oi ihana aamiainen! Casa Kantapäässä on muodostunut viime kuukausien aikana tavaksi syödä aamiaista huolella. Ja tästäpä olenkin erityisen onnellinen, koska meikä on aamiaisuskovainen. Aamiainen on pyhä asia! Ei se aina ole ollut näin minullekaan, mutta parin viimeisen vuoden huolellisten ihmiskokeiden ansiosta olen täysin vakuuttunut siitä, että kunnollinen aamiainen on parasta hyvää mitä itselleen voi tehdä. Hyvä aamiainen, hyvä päivä!

Onnekseni olen tainnut saada myös sydänkäpyseni käännytettyä aamiaisuskontooni ja näinpä olemme nauttineet uskollisesti aamiaisemme joka ikinen aamu. Helmi tapa aloittaa päivä yhdessä syöden. Aamiainen on todellakin päivän tärkein ateria. Yön paastotilan jälkeen pitää ravita itseään ja runsaasti. Jos aamiainen ei nyt laske, niin älä huoli. Hyvin pian se alkaa laskemaan, kunhan ottaa aamiaisen tavaksi. Ja parempaa tapaa ei ole – trust me!

Olen yrittänyt päästä eroon siitä ajatuksesta, että aamiaisella syödään aina yhtä ja samaa ruokaa. Näinhän siinä helposti käy, kun on kiire töihin ja on helpompaa mennä aamusta toiseen samalla kaavalla. Aamiainen on ateria siinä missä lounas tai päivällinen ja tästä syystä haluan valmistaa senkin ajatuksella. Harva kuitenkaan syö joka ikinen päivä samaa lounasta, joten miksi puputtaisi yhtä ja samaa joka aamu. Kehottaisinkin rikkomaan kaavoja. Aamiaisen ei tarvitse olla puuro tai leipä eikä välipalan tarvitse olla rahka tai leipä. Toki ne voivat olla noitakin jos kroppa niillä toimii, mutta aamiainen voi olla myös pihvi ja välipala voi olla myös salaatti. Syömisen ei tarvitse olla niin ryppyotsaista. Sovella ja tunnustele fiiliksiä. Joskus on ihan hyvä poiketa totutusta. Kroppa kertoo kyllä sitten, toimiiko se vai ei. Olenkin viime aikoina hieman muuttanut käsityksiäni sen suhteen, miten kehomme toimii ja miten eri ateriat kannattaa koostaa. Ihmisten elintavat ja kropat ovat erilaisia ja tarvitsevat ja käyttävät eri tavoilla perusravintoaineita. Ravintoasiat eivät ole niin mustavalkoisia. Jos päivä lähtee käyntiin parhaiten hiilaripitoisemmalla aamiaisella, niin syö puurosi.

Jos aamiaisen tekoon ei tunnu riittävän aamulla aikaa, niin valmistele se jo illalla. Itse teen hyvin usein pirtelön ja salaatin tai tuorepuuron illalla valmiiksi. Salaatin kylkeen on sitten helppo paistaa vaikkapa pari kananmunaa, eikä mene kuin hetki. Meillä aamiaiseen kuuluu aina viherpirtelö sekä sen lisäksi vaihtelevin variaatioin mm. kasviksia, kananmunia tai lihaa, kanaa, kalaa tai tuorepuuroa tai vaikkapa banaanivohveleita ja marjoja. Kahvia toki myös. Arkiaamujen aamiaisille pyrin useimmiten tekemään proteiinipitoisempia aterioita, jotta päivä käynnistyy pirteänä ja vatsa pysyy kylläisenä lounaalle asti. Viikonloppuisin herkutellaan ja mennään välillä metsään croisanttien ja suklaakakkujen kanssa. Mutta toisinaan on ihan hyväkin mennä metikköön. Se on inhimillistä ja piristävää.

Loppuun vielä pirteän vihersmoothien ohje. Tällä lähtee päivä käyntiin varmasti hymyssä suin. Tätä on helppo soveltaa ja jättää tarvittaessa esim. chili pois, jos sitä ei satu kaapista löytymään. Suosittelen silti kokeilemaan chilejä myös smoothieiden joukossa. Piristää ja tehostaa aineenvaihduntaa. Ihania aamuja! 

capture-2.png

 

Hyvinvointi Liikunta Mieli