Hyvää ja huonoa

Tämä viikko alkoi mukavasti miehen siemennesteanalyysin tuloksilla. Sperma on kuulemma erinomaista: hyvä liikkuvuus ja paljon siittiöitä. Oli ihana nähdä miehen helpotus, ja kyllähän tulos minuakin ilahdutti. Aika nopeasti kuitenkin osasin tehdä sen johtopäätöksen, että sperman ollessa erinomaista vian täytyy löytyä minusta. Tätä päätelmää tukemaan käynnistyikin tiistaina sopivasti uusi kierto. Enää kaksi kiertoa, ja sitten me toivottavasti saadaan jo apua.

Tänään kävin vanhempieni luona, jossa oli sattumalta kylässä myös yksivuotias sukulaislapsi sekä hänen isänsä ja isomahainen äitinsä. Yritin olla reipas, mutta itku tuli ajaessani kotiin.

Kommentit (2)
 1. Hienoa, ettei spermassa ollut vikaa! Se perusanalyysi kertoo kuitenkin jo paljon tilanteesta. Tiedän kuitenkin, että vika voi kuitenkin vielä olla kummassa tahansa teistä (tai ei kummassakaan). Meidän tapauksessa miehen spermalle tehtiin myös dna-fragmentaatio-koe, jonka tulos oli hyvä, vaikka sperma-analyysin huono. Se kertoi sen, että niissä harvoissa hyvissä siittiöissä ei ole katkoksia dna:ssa, mikä aiheuttaisi keskenmenoja tai sitä, ettei raskaus ala. Ja ensimmäisen pieleen menneen hoitomme jälkeen oli puhetta kromosomitutkimuksista. Geenipätkät saattavat joskus mennä vääriin paikkoihin, niin että kaikki tarvittava löytyy itseltä, mutta sukusoluun annettavasta perimästä puuttuu jotain, koska joku on väärässä paikassa.

  En tiedä kuinka yleisiä tällaiset virheet ovat, mutta mielestäni on harhaanjohtavaa, että lapsettomuusklinikoiden perustutkimusten jälkeen voidaan antaa diagnoosiksi selittämätön lapsettomuus, minkä perusteella moni ei aloita hoitoja vaan jatkaa yrittämistä kotona. Moni ongelma tulee esille vasta hoidon aikana. Näiden geenivirheiden lisäksi naisessa voi olla mm. vasta-aineita, jotka hyökkäävät munasolua tai alkiota kohtaan, tai sitten voi olla jotain vikaa munasolun kuoressa, niin ettei siittiö pääse sisään. Tätä viimeistä ei voi tutkia mitenkään muuten, kuin toteamalla, että IVF ei kerta toisensa jälkeen onnistu.

  Nämä ongelmat ovat varmasti harvassa, eikä tarkoitukseni ole pelotella. Haluan vain muistuttaa, että vaikka sinustakaan ei löytyisi syytä alkututkimusten perusteella, kannattaa aloittaa hoidot.

  1. Näinhän se on, et pelotellut 🙂 Kiitos hyvistä pohdinnoista!

   Noita solutason ongelmia olenkin miettinyt, kun kuitenkaan pari raskautta ei ole päässyt alkua pitemmälle ja eikä raskaaksi tulokaan helppoa ole. Pitää ottaa ne puheeksi lääkärin kanssa sitten.

   Hoidot kyllä halutaan aloittaa niin pian kuin mahdollista. On tämä sen verran kuluttavaa hommaa, että en halua ootella enää yhtään. IVF:nkin haluaisin heti kun vaan saan, mielummin vaikka mennä ensimmäinen kokeilemaan yksityiselle kuin odottaa puoli vuotta julkisen jonoissa. Mutta eiköhän nämä jutut johonkin suuntaan kevään aikana selviä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *