Mahojen asialla

Näin vaalien alla käydään paljon yhteiskunnallista keskustelua. Vanhusten ja lapsiperheiden olot huolettavat monia, mutta kenenkään en ole kuullut puhuvan lapsettomien asemasta. Eikö ketään kiinnosta, kuinka epäinhimillisissä oloissa hedelmöityshoidoissa kävijät elävät? Kaikki stressaaminen, salailu ja aikataulujen sumpliminen pettymyksineen saattaa aiheuttaa monelle kestämättömän tilanteen taloudellisista rasituksista nyt puhumattakaan.

Minulla olisi muutamia kehitysideoita hedelmöityshoitojen järjestämiseen. Hoidot pitäisi ensinnäkin järjestää keskitetyissä lapsettomuushoitoloissa, jotka sijaitsivat luonnonkauniilla paikoilla maaseudulla. Hoitolassa voisi viettää koko hoitojakson, ja se olisi palkallinen sairasloma. Hoitolan lääkärin kanssa voisi keksiä työnantajalle jonkin uskottavan verukkeen sairasloman syystä. Hoitolassa olisi tietenkin empaattinen ja ammattitaitoinen henkilökunta, ja toimenpiteitä tehtäisiin joustavasti ja asiakkaan tarpeen ja tilanteen mukaan. Heippa hei sairaalassa juoksu ja työpoissaolojen järjestely! Sille ajalle, kun ei ole lääkäritapaamisia, olisi järjestettynä muuta ohjelmaa: liikuntaa, lukemista, erilaisia harrasteita sekä terapiaa. Tällaisen hoitojärjestelyn yksi ehdoton plussa olisi ympärillä oleva vertaistuki. Hoidon henkinen kuormittavuus vähenisi 90 %.

Tärkeää olisi myös se, että hoitolassa huomioidaan alkionsiirron jälkeinen aika. Potilas voitaisiin nukuttaa heti alkionsiirron jälkeen aina raskaustestin asti. Jos testi on positiivinen, voitaisiin nukutusta vielä jatkaa ensimmäiseen ultraukseen. Jos tulisi huonoja uutisia, joku terapeutti siinä hellästi herättelisi, kertoisi huonot uutiset ja yhdessä voitaisiin pettymys purkaa ja päästä eteenpäin. 

Hoitolassa voisi järjestää myös vierailupäiviä läheisille. Ne voisivat alkaa yhteisellä luennolla, jossa vierailijoille kerrottaisiin, millaista on elää lapsettomuuden kanssa ja miten lapsettomat tulisi kohdata. Erityisesti painotettaisiin, mitä ei kannattaisi sanoa. Sen jälkeen voitaisiin vaikka viettää kivaa yhteistä piknikiä ja pelata mölkkyä.

Mikä puolue ottaa kopin tästä? Iskulauseeksi vaikkapa ”Elämänlaatua mahoillekin!” tai ”Mahojen asiat kuntoon!”

Ps. Tällä saataisiin myös sitä työtä kansalaisille!

Kommentit (7)
  1. Juu, kannatan. Nyt kun kipuilen juuri noiden työpoissaolojen kanssa (työpaikassa, jossa näiden järjestäminen on todella haastavaa) niin tämä sai ihan kyyneleet virtaamaan. Miten paljon vähemmän stressiä (minulla nyt neljä kuukautta jatkuneeseen unettomuuteen ei löydetty perusteellisten tutkimusten jälkeen muuta syytä kuin stressi) olisikaan jos edes toimenpide-ja ultrakäyntipäivät saisi helposti vapaaksi ja sijaisjärjestelyt asianmukaisella tavalla hoitumaan (saatika sitten jos voisi lillua resortissa, vieläpä koomassa kriittisen ajan:D).

    1. Mulle kans tuo työpoissaolojen järjestäminen on ollut suurin stressi. Jännittäähän hoidoissa tietenkin muutkin asiat, mutta kyllä se stressaa eniten, että jos pitää taas mennä esimiehelle kertomaan poissaoloista tai miettiä, ehtiikö siinä ja siinä välissä käydä vai pitääkö hoitaa sijainen. Varsinkin näin määräaikaisena ei ole helppo ”aiheuttaa” poissaoloja… Eli jaan tuskasi 🙂

  2. No kuinka hyvä idea!!! Ja tuo nukuttaminen! 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *