Erityisen tärkeä isä

                                                                              Ajetaan autoilla,
                                                                              tehdään rata,
                                                                              legoista rakennetaan,
                                                                              torneja sata.
                                                                              Mut isi, muistathan aina sen
                                                                              tärkeimmän?
                                                                              Et susta mä aina välitän.

                                                                                        https://varssyja.wordpress.com/isanpaiva/

 

 

Koira painaa itsensä kiinni minuun, asettaa päänsä tyynylle. Laittaa silmät kiinni mutta pitää korvat höröllään. Hän on valmis heti kun joku liikahtaa. Ruokaa olisi saatava. Huokaisee, kuonon pää värisee. Tämmöistä tämä on, ottavat koiran eivätkä sitten huolehdi siitä.

Kello on jo puoli yhdeksän, ihmeen kauan on jaksanut odottaa herättelemättä. Ehkä terrierin aivoillaan ajattelee, että venyköön, näin isänpäivänä.

Koira on keittiössä ennen kuin ehditään sanoa loppuun sana: RUOKA-AIKA. Ulosmenoa välttelee, menköön yksin hän, joka sinne haluaa. Tihkuun, kylmään ja hämärään. Isähän sinne lähtee, koiran kanssa.

Lapset kiehnäävät lähellä, olisi lahjoja annettavana. Ei millään malttaisi odottaa. Lahjan antaminen on tärkeää, niihin on piilotettu paljon tunnetta.

Ne on tehty erityisen tärkeälle.

Isälle. Sille omalle. Parhaalle. Sille meidän isälle joka voittaa teidän isän.

 

20181111_120607.jpg

 

Isät ovat nykyään ihan eri tavalla lastensa elämässä kuin vuosikymmeniä taaksepäin. He ovat tasa-arvoisia vanhempia, jotka tietävät lapsistaan yhtä paljon kuin äidit. Kasvatusvastuu jakautuu molempien kesken, entistä useammin myös silloin kun vanhemmat eivät asu samassa kodissa.

Isät istuvat lastensa kanssa hammaslääkärin odotusaulassa, käyttävät terveydenhoitajalla ja hakevat lapsensa päiväkodista. Laittavat koulureppuun heijastimen, pakkaavat päiväkotiin kumisaappaat ja kurahousut. Illalla pelaavat Afrikan tähteä lattialla tai jalkapalloa ulkona.  Osallistuvat vanhempainiltoihin.

Kun ennen mies oli perheen elättäjä ja perheen pää, äidin hoivatessa lapsia ollen kodin lämmin hengetär, voi nykyajan mies olla leikkisä, halaileva sekä hellä isä, joka osallistuu lastensa elämään vähintäänkin yhtä paljon kuin äiti. Tämän päivät isät sitoutuvat lapsiinsa, perhe-elämään ja nauttivat siitä.

Isä on lapselleen tärkeä, olipa lapsi sitten tyttö tai poika. Isän ei tarvitse olla supersankari tai yli-ihminen, riittää kun hän on aito ja läsnä. Hänellä on vahva kasvattajan rooli, jolla suuri merkitys lapsen kehitykselle. Isällä on merkittävä rooli lapsen itsetunnon, sosiaalisuuden ja itsenäisyyden kehittymisessä.

Isän rooli on tutkitusti merkityksellinen lapsen kehityksessä. On todettu, että lapset, joiden isä on vahvasti läsnä arjessa, menestyvät paremmin koulussa sekä sosiaalisissa suhteissaan ja heillä on vähemmän käytös- ja päihdeongelmia kuin lapset, joiden isä ei ole mukana lapsen elämässä.

Isättömien lasten tulevaisuus ei tietenkään määrity isättömyyden mukaan. Lapsella voi olla elämässään monta vahvaa ja hyvää kiintymyssuhdetta, tervettä miehenmallia, joilla on suotuisat vaikutukset lapsen kehitykselle. Joskus sen biologisen isän korvaa joku toinen mies, isän roolissa.

Tänään, isänpäivänä, meillä isän tärkeys nostetaan esiin. Hän saa lahjoja, juhlavampaa ruokaa ja varmasti lapsilta pari extra halausta.

Isät, olette tärkeitä!

 

Aiemmin kirjoittamaani: Saako kiintyä?

 

Aiheesta, lähteenäkin käytettyä:

https://jyx.jyu.fi/bitstream/handle/123456789/54404/URN%3aNBN%3afi%3ajyu-201706092777.pdf?sequence=1&isAllowed=y

https://jyx.jyu.fi/bitstream/handle/123456789/41477/978-951-39-5230-3.pdf?sequence=2

https://yle.fi/uutiset/3-10495881

https://yle.fi/uutiset/3-5737213

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/03/28/isa-tarkea-kaikissa-elamanvaiheissa

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *