Fragile

Kiusaaminen on hirveä teko. Sen seuraukset kantavat pitkälle eivätkä ulotu pelkästään kiusattuun. Myös lähipiiri sortuu, kun lähimmäistä kiusataan. Kiusaamistilanteessa on aina altavastaaja, joku, joka on alakynnessä ja kyvytön puolustautumaan. Sitten on se tai ne päälle sylkijät. Ne, joilla on valta, jotka ovat fyysisesti tai henkisesti vahvempia, näkyvämpiä.

Kiusaaminen on noussut reilusti otsikoihin jo pitkään, sen ennaltaehkäisystä ja siihen puuttumisesta on puhuttu vuosikausia. Tuloksiakin on varmasti saatu mutta edelleen liian moni joutuu uhriksi, menettää toivonsa ja lamautuu. Liian usein kiusaamisen puututaan ohkaisin keinoin, käännetään katse pois.  Jokainen kiusaamisen aikaansaama itsemurhaan johtanut ratkaisu on yhteiskuntamme häpeätahra, jota ei saa hangattua näkymättömiin.

IMG_20171119_182849 (2).jpg

Liian usein lukee artikkeleita siitä, kuinka kiusaaminen on jatkunut vuosia, raaistunut pikkuhiljaa ollen lopulta jopa raakaa väkivaltaa murentaen kiusatun itsetunnon ja murskannut elämänhallinnan palasiksi. Siitä on vaikea ponnistaa kohti tasapainoista aikuisuutta, luottaa, että elämä kantaa. Miksi kukaan ei auttanut? Miksi ei kuultu, miten kiusatusta tuli näkymätön?

Minä tiedän miltä tuntuu halata lapsi kouluaamuna ja toivoa, että koulumatka olisi turvallinen. Varmistaa lapselta, että hänen puhelimensa on mukana. Muistuttaa, että vieraskin aikuinen auttaa pahassa tilanteessa, kun pyydät. Uskalla pyytää.

Minä tiedän miten sydän vuotaa verta ja silmissä kirvelee kyyneleet, kun lapsi kertoo, että taas nimiteltiin, tönittiin, tallottiin reppu. Lapsellesi kerrot tekojen kertovan enemmän kiusaajasta kuin hänestä. Lapsen ilmeestä näet, ettei se lohduta. Sattuu, tuntuu pahalta.

Kiusaaminen taukosi hetkeksi, kun verkkoa kiusaajan ympärillä kiristettiin. Kun naru löystyi, sama ralli jatkui. Kerroin kouluun, että jos sattuu lujaa, ei enää keskustella. Silloin asia etenee viranomaisille. Viimeistään silloin.

Jos olisin tiennyt, minkä oven takana kiusaaja asuu, olisin mennyt juttelemaan. Asiallisesti ja rakentavasti vaikka sisälläni jylläsi sokea raivo, joka haluaisi oikopolulle, antaa takaisin. Se ei rakentaisi mitään hyvää, siksi panostaisin. Keskustelisin, kuuntelisin. Näkisin toisenkin osapuolen lapseni surun takaa.

Koska en löytänyt sitä ovea, pyysin koulua auttamaan kiusaajan vanhempia etsimään meidän oven.

Lapseni kiusaaminen on saatu kuriin, toistaiseksi. Kiusaaminen maksoi paljon. Surua, pahaa oloa, turvattomuutta. Kaveripiirin kaventumista, vetäytymistä omiin oloihinsa.

Me pääsimme kuitenkin vähällä, tiedän. Lapseni on avoin, uskaltaa turvautua meihin. Kertoo huolensa ja itkee surunsa ulos. Antautuu lohdutukselle ja uskoo kun sanon, ettei aikuinen voi auttaa jollei tiedä. Uskoo leijonaemoon minussa, kertoo. Katsoo tulevaisuuteen eikä murtunut. Luottaa.

Jokaisen aikuisen tulee seistä vahvana kaikkien lasten puolesta. Puhua kotona kiusaamisesta, käydä läpi miksi se on väärin. Kertoa, kuinka lapsi voi auttaa itseään, jos joutuu kiusatuksi. Auttaa ymmärtämään mihin kiusaaminen johtaa.

Selväksi on tehtävä myös se, että et hylkää lastasi, jos hän osoittautuu kiusatuksi, tai kiusaajaksi.

Huomataan lapset, kuullaan heitä. Annetaan tietä liikenteessä. Autetaan jokaista lasta, häntäkin, joka ei ole oma, jos avuntarvetta on. Olipa kyse sitten kiusaamisesta koulupolulla tai vain pyörästä irronnut ketju. Keskustellaan lastemme kanssa toisten arvostamisesta, hyvästä kohtelusta eikä hyväksytä kiusaamista missään muodossa. Ei vähätellä eikä käännetä katsetta pois. Annetaan aikaamme pienille koululaisillemme ja kuunnellaan heitä, rivien välistäkin. Halataan heitä ja ollaan mukana arjessa. Eikä unohdeta, että myös yläkoululainen tarvitsee meitä, aikuisia, omaan arkeensa joka päivä.

Joululoma tuo monelle kiusatulle lapselle hetken rauhaa ja turvallisuutta. Koulun alkaminen joulun jälkeen jännittää. Ei siksi, että on hillitön halu päästä kertomaan lahjoistaan tai jouluna tehdystä retkestä mummolaan. Jännityksen nostaa pintaan pohdinta, onko loman aikana keksitty uusia pilkkanimiä, heitetäänkö reppu maahan jo ensimmäisenä päivänä ja saako välitunnilla olla rauhassa.

Kiusaamisen ehkäisy ja siihen puuttuminen on meidän kaikkien aikuisten tehtävä.

Tehdään yhdessä hyvä ja turvallinen arki kaikille!

Aihesta:

Lotta yritti koulukiusaaisen vuoksi itsemurhaa

Koulukiusaaminen vei Elliltä elämänilon

Koulukiusaaminen/Rikosuhripäivystys

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *