Kohti sujuvaa arkea

Kun vuosien sinnikäs ja laadukas terapia alkaa tuottamaan tuloksia, tietää, ettei mitään ole tehty, koettu, siedetty ja ponnisteltu turhaan. Se kaikki kannatti, hyödytti ja vei eteenpäin siitäkin huolimatta, että ajoittain on tuntunut, ja tulee vielä tuntumaankin, että kuljetaan tervassa eikä kaasun painaminen auta.

Pieniä voiton hetkiä, lyhyitä helppoja tieosuuksia meidän rallissa. Päiviä, jolloin voi vähän vetää mutkat suoriksi eikä siltikään ajeta ulos reitiltä. Ei olla vielä maalissa, edes lähellä sitä, mutta hetki mennään rauhassa. Takki auki, leuhkana. Tiesinhän minä, että onnistutaan!

result-3236285_1280.jpg

Pixbay

Totta kai tälläkin kolikolla on se toinen puoli. Lapsi osaa havainnoida asioita tarkemmin, verrata itseään muihin ja kykenee pohtimaan asioita syvällisemmin. Pettyy, kun ei saavuta itselleen asettamia tavoitteita. Hänen asettamansa tavoitteet ovat meidän muiden asettamia ehdottomampia, vaativampia ja aikataulullisesti tiukempia.  Hän ei anna itselleen armoa, aikaa tai anteeksi.

Nyt, kun ympärillämme ei kuohu eikä tarvitse pyrkiä hallitsemaan jatkuvaa kaaosta lapsen ympärillä koska ammattilaiset arjessamme ovat taitavia ja toimivat yhteisymmärryksessä kansamme huomaten lapsen sieltä haasteiden takaa, meillä on aikaa tutkiskella elämää laajemmin, omien kuvioiden ulkopuolelle. Saada lapsi huomaamaan, ettei kukaan ole täydellinen, erehtymätön ja aina hyvällä tuulella. Tuoda esille, että jokainen meistä on erilainen, kahta samanlaista tossunkuluttajaa ei ole ja hyvä niin.  

Kun lapsi on ympäristössä, jossa hänen on selkeästi hyvä olla, pahimmat pelot ovat asettuneet taka-alalle ja haurasta itsetuntoa pyritään vahvistamaan tarmokkaammin kuin koskaan, on ihan eri tavalla mahdollista heittäytyä tavoitteelliseen keskusteluun, joka ylittää lapsen mukavuusalueen. Lapsi ei pakene, vetäydy, syyllisty tai säikähdä vaan hän kuuntelee, vastaa ja yrittää napata kiinni asiasta, sisäistää ja ymmärtää. Ote on pohdiskeleva ja usein parhaimmat keskustelut syntyvät lapsen aloitteesta.

Tämä on hyvä hetki opettaa lasta olemaan armollinen itselleen, huomamaan itsessään sen kaiken hyvän ja ne olemassa olevat voimavarat. Sitten seuraava muutos, haaste ja vaikeampi tienpätkä voikin olla helpompi ylittää. Nekin taipaleet tulevat vielä vieden meidät metri kerrallaan lähemmäs päämäärää: kohti sujuvaa arkea.  

 

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *