Kuka suojelee kaikelta?

Muhoslaiseen koulukotiin, Pohjolakotiin, tehtiin huhtikuussa useamman päivän kestänyt yllätysarkastus, jossa nyt ehkä ensimmäistä kertaa keskityttiin kuuntelemaan siellä asuvia lapsia ja nuoria niin, että heidät todella kuultiin. Tarkastuksessa ilmeni vakavia puutteita ja viranomaisten laatima raportti oli sata sivuinen.

Nyt Pohjolakodista on tehty tutkintapyyntö, jota keskusrikospoliisi selvittää. KRP:n Oulun yksikön päällikkö, rikosylikomisario Ari Soronen kertoo, että selvitellyn alla on, onko Pohjolakodin toiminnassa henkilöitä, jotka ovat syyllistyneet rikoksiin. Epäilyt rikokset ajoittuvat vuosille 2017-2018.  

Vapaudenriisto, pahoinpitely, virkavelvollisuuden rikkominen.

 

20180920_134217.jpg

 

Lastensuojelulaitoksissa asuvat lapset ja nuoret ovat alisteisessa asemassa. He ovat usein rikkinäisiä ihmisiä, joiden on vaikea luottaa, että elämä kantaa. Heidän kohteluunsa tulisi kiinnittää erityistä huomiota, jotta heidän olisi mahdollista tarttua kiinni arkeen, joka soljuisi normaalirytmillä ilman loputtomilta tuntuvia haasteita ja ongelmia.

Vapaudenriisto, pahoinpitely, virkavelvollisuuden rikkominen. Keinoja, joilla rikotaan enemmän, nöyryytetään ja saadaan aikaan pahaa oloa. Nyt tutkitaan, että onko todella näin käynyt. Laitoksessa, jonka tulisi suojella lasta ja nuorta.

Uutisointia seuratessani kiinnitin huomioni siihen, että lastensuojelulaitoksen edustajat painottivat lasten olevan ongelmaisia, joiden taustalla on useita haasteita sekä epävakaita elämäntilanteita, jolloin aikuisiin luottaminen on vaikeaa. Tästä syystä lasten kertomat asiat ovat yksipuolisesti lasten näkemys ilman totuuspohjaa. Lapset siis valehtelevat.

 

 Kyseessä on yksipuolinen nuorten näkemys, jolla ei ole mitään faktapohjaa vaan se perustuu vain nuorten kertomuksiin ja kokemuksiin. Ohjaajilta ei ole kysytty, mitä noissa tilanteissa on oikeasti tapahtunut.”

Kati Lehtola, Pohjolakodin johtaja. (Kaleva 26.8.2018, Susanna Kemppainen)

 

Samaan asiaan on kiinnittänyt huomiota myös oikeusasiamiehen kanslian esittelijäneuvos Tapani Räty:

”Meille on annettu ymmärtää, että lapset eivät puhu totta vaan valehtelevat. Lasten kertoma ja lapsista lapsista laitoksissa laaditut asiakirjat eivät tue tällaisia väitteitä. Myöskään tarkastetut laitokset eivät ole voineet osoittaa tai muutoin konkretisoida esittämiään väitteitä tai epäilyjä lasten kertoman paikkansapitämättömyydestä.”

Kaleva tiistaina 6.11, Susanna Kemppainen

 

On todella pelottavaa, että lastensuojelulaitosten suhtautuminen on tuo. Pyritään mitätöimään lasten kertoma, jotta jo esille pulpahtaneet epäkohdat voitaisiin vaieta näkyvistä. Lastensuojelulaitoksissa olevat lapset ovat kokonaan siellä työskentelevien varassa, heillä täytyy olla mahdollisuus nostaa esille epäkohtia ilman seuraamuksien pelkoa.

Huhtikuisessa tarkastuksessa on kuitenkin kiistatta todettu useita selkeitä epäkohtia, joista Pohjolakoti on saanut kehotuksen korjausliikkeisiin. Korjauksia on jo tehtykin, hyvä niin. On hyvä, että asia tutkitaan perin pohjin, jotta on mahdollista saada muutos. Lastensuojelulaitoksilla on synkkä historia, monella siellä asuvalla on ikäviä muistoja laitosvuosistaan. Laitoksesta ei lähdettykään ehjänä vaan entistä rikkinäisempänä.

Nykyaikana ei voi olla näin.  Asiaan tulee kiinnittää huomiota, valvontaa tehostaa ja huolehtia siitä, että lapset tulevat kuulluiksi, myös laitoksissa. On varmistettava, että suojelu on todellista, lapsillekin. Lastensuojelun piirissä olevalla lapsella ja nuorella on samat perusoikeudet kuin muillakin. Oikeus koskemattomuuteen, turvallisuuteen ja oikeus tulla kuulluksi. Asuminen laitoksessa ei poista näitä oikeuksia. 

Varmasti tulee tilanteita, joissa liikkumista ja vapautta on rajoitettava. Mutta se ei voi tapahtua mielivaltaisesti, väkivaltaisesti ja nöyryyttäen. 

Oleellisinta lienee se, mitä tapahtuu nyt näiden kaikkien selvitysten jälkeen. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko on nostanut esiin ennaltaehkäisyn tärkeyden, jospa siihen vihdoinkin alettaisiin kiinnittämään huomiota. 

Lasten suojaksi. 

Aiemmin kirjoittamaani: Hyvä, huono koulukoti

Aiheesta:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005889551.html

https://yle.fi/uutiset/3-10493907

http://kirjastolinkit.ouka.fi/kaleva/touko15/kodin.htm

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005809925.html

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005809925.html

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *